Bitcoin, bugün sabah saatlerinde 72.180 doları aşarak tarihi zirvesine ulaştı. Şu anda ise kripto para birimi, 72.095 dolar seviyesinden alıcı buluyor. Bitcoin'deki bu yükseliş, İngiltere'nin ilk defa kripto para bağlantılı borsada işlem gören ürünler için kurumlara başvuruda bulunmalarına izin vereceğini duyurmasının ardından hız kazandı.

BİTCOİN NEDEN YÜKSELİYOR ?

Dünyanın en değerli kripto para birimi, yeni spot bitcoin borsa yatırım fonlarına girişlerin yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın yakında faiz oranlarını düşüreceği umutlarıyla da destekleniyor.

London Stock Exchange Group'un (LSEG) verilerine göre, ABD'nin en büyük 10 spot bitcoin borsa yatırım fonuna sermaye akışı, 8 Mart'a kadar olan haftada iki haftanın en düşük seviyesine geriledi, ancak hala neredeyse 2 milyar dolara ulaştı.

Öte yandan, uzmanlar Londra Borsası'nın ikinci çeyrekte bitcoin ve ethereum ETN'leri için başvuruları kabul etmeyi planladığına dair daha önce ortaya çıkan haberlerin de bugünkü yükselişe katkı sağladığını düşünüyorlar.

Piyasa uzmanları, haftaya yükselişle başlayan Bitcoin'in diğer kripto paraları da beraberinde yukarı çektiği değerlendirmesinde bulunuyorlar.

Ancak, Bitcoin'in toplam kaynağı 21 milyon adetle sınırlıdır. Her dört yılda bir, yeni arzın dolaşıma giriş oranı ve kripto madencileri için ödül yarıya indirilir. Bu nedenle, fiyatı destekleme eğiliminde olan bu uygulama nedeniyle nisan ayında arzın daralması beklenmektedir.

FCA'NIN AÇIKLAMASI

Birleşik Krallık'ın finansal düzenleyici kurumu FCA yaptığı açıklamada, bu ürünlerin yalnızca finansal piyasalarda faaliyet göstermeye yetkili yatırım firmaları ve kredi kuruluşları gibi profesyonel yatırımcılar için mevcut olacağını söyledi.

Birleşik Krallık'ın finansal düzenleyici kurumu FCA, finansal kurumlar tarafından ihraç edilen ve dayanak varlıkların performansını takip eden tahviller olan kripto borsasında işlem gören senetlerin perakende yatırımcılara zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu.
 

Muhabir: ÖMER ARAZ