Ülkemizde artan enflasyon ve akabinde yaşanan asgari ücret zammından sonra, vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de özel güvenlik maaşları oldu.

Özel güvenlik maaşları kişinin tecrübesi, kadrosu, silah kullanımı ve görev yeri gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Peki, özel güvenlik ne kadar maaş alıyor? İnceleyelim…

Ozel Guvenlik Maaslari 4

Özel Güvenlik Maaşları 2024

2024 yılının güncel verilerine göre özel güvenlik ve koruma maaşları, 2023 Ocak ayına oranla ortalama %55 artış göstermiştir.

Özel güvenlik maaşları 2024 yılında ortalama aşağıdaki gibidir:

Yıl

En Düşük Maaş

Ortalama Maaş

En Yüksek Maaş

2023 Ocak

9.000 TL

13.200 TL

26.500 TL

2024 Ocak

17.002 TL

24.300 TL

35.700 TL

Yukarıdaki veriler ortalama rakamları göstermekle birlikte, bazı durumların varlığında çeşitli farklılıklar olabilmektedir. Örneğin; lise mezunu özel güvenlik maaşları ortalama 22.000 TL bandında seyrederken, kadrolu özel güvenlik maaşları bu rakamın üstündedir.

Belediye Güvenlik Maaşları

Belediyede çalışan güvenlik görevlisi maaşları, çalışanın kadrosuna göre değişiklik göstermektedir.

·        Kadrolu olan kamu özel güvenlik maaşları ortalama 30.000 TL ile 32.000 TL arasında seyretmektedir.

Doğrudan belediyede değil, belediye bünyesinde çalışan özel güvenlik şirketlerindeki maaşlar farklılık göstermektedir. Bu şirketlerde çalışan güvenlik görevlileri 17.002 TL ile 20.000 TL arasında maaş almaktadır.

Ozel Guvenlik Maaslari 5

Banka Özel Güvenlik Maaşları

Bankalar, en çok güvenlik görevlisi çalıştıran kurumlardan biridir. Çünkü bankalarda özel olarak korunması gereken kıymetli evraklar, para vs. bulunmaktadır. Buna bağlı olarak bankada çalışan güvenlikler silahlı şekilde çalıştırılmaktadır.

·        Bankalarda çalışan özel güvenlik görevlilerinin maaşı ise 18.000 TL ile 22.000 TL arasında değişim göstermektedir.

Hastane Güvenlik Görevlisi Maaşları

Hastaneler de aynı bankalar gibi özel olarak korunması gereken ve özel güvenlik görevlisi çalıştırmanın zorunlu olduğu kurumlar arasındadır. Hastanelerde çalışan güvenlik görevlileri maaşları hastanenin özel hastane veya devlet hastanesi olmasına göre değişiklik gösterebilmektedir.

·        Devlet hastanesinin güvenliğinde sorumlu olan bir görevli yaklaşık olarak 30.000 TL ile 32.000 TL arasındadır.

Ozel Guvenlik Maaslari 3

Havaalanı Güvenlik Maaşları 

Havaalanlarında çalışan özel güvenliklerin maaşları; havaalanının bulunduğu şehre, çalışanın devlet kadrosunda olup olmadığına ve güvenlik şirketinin politikalarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Havaalanları maaş konusunda genellikle özel sektör ile paralel ilerlemektedir.

·        Havalimanı özel güvenlik maaşları 17.500 TL ile 22.000 TL aralığındadır.

Okullarda Özel Güvenlik Maaşları

Okulların güvenliğinden sorumlu olan güvenlik görevlileri, okulların özel veya devlet destekli olmasına göre, bulunduğu şehre veya ilçeye göre değişiklik göstermektedir.

Bunun dışında bazı okullar güvenlik görevlilerini kendisi seçerken, bazıları İŞKUR programlarından alımı tercih etmektedir. Öyle ki, iki şekilde seçilen özel güvenlik görevlileri arasında da maaş farkı oluşmaktadır.

·        Ortalama olarak okullarda çalışan özel güvenlik görevlisi maaşları, 19.000 TL ile 21.000 TL arasında değişmektedir.

AVM Güvenlik Maaşları

AVM’de çalışan bir güvenlik görevlisinin maaşı alışveriş merkezinin büyüklüğüne, konumuna, kaç tane güvenlik görevlisi çalıştırdığına göre değişiklik göstermektedir. Ancak risk faktörlerinin az olması nedeni ile alışveriş merkezleri, özel güvenlik görevlilerin en çok çalışmak istediği yerler arasında girmektedir.

AVM’lerin güvenliğinden sorumlu olan görevlilerin maaşları, özel sektör ile paraleldir.

·        AVM’de çalışan bir güvenlik görevlisi yaklaşık olarak 17.002 TL ile 22.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Ozel Guvenlik Maaslari 2

Özel Güvenlik Maaşları Nasıl Belirlenir?

Kurumların özel güvenliğinden sorumlu görevlilerin maaşları, çeşitli paritelere göre değişiklik göstermektedir. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Çalışılan kurumun özel veya devlete bağlı olması

·        Çalışılan kurumun lokasyonu

·        Kurumun bulunduğu çevrede yaşayan insanların hayat standartları, ilçenin büyüklüğü

·        Silah taşıma durumu

·        Özel güvenlik görevlilerinin en son mezun olduğu okulun derecesi

·        Risk faktörleri

Not: Özel ve sıkı güvenlik gerektiren kurumlar ile risk faktörleri daha az olan kurumlarda çalışan görevlilerinin maaşları farklıdır. Örneğin; bir hastanede veya havaalanında çalışan özel güvenlik görevlisi ile bir AVM’de çalışan özel güvenlik görevlisinin aldıkları maaşlar farklıdır.

Tüm bunlara ek olarak fark yaratan bir unsur daha vardır. Özel sektörde çalışan güvenlik görevlilerinin maaşı diğer özel sektör çalışanlarının maaşları ile paralel şekilde ilerlemektedir. Bunun yanı sıra; devlete bağlı kurumlarda çalışan güvenlik görevlileri memur statüsünde sayılarak, alacakları maaş devlet tarafından belirlenmektedir.

Ozel Guvenlik Maaslari 6

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Özel güvenlik görevlisi olmak için karşılanması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır.

Özel güvenlik nasıl olunur sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir:

·        Silahsız özel güvenlik olmak için en az ortaokul mezunu ve 18 yaşından büyük olmak gerekmektedir. Silahlı özel güvenlik olmak için ise en az lise mezunu ve 21 yaşından büyük olma şartı bulunmaktadır.

·        Özel güvenlik görevlisi olabilmek için mezuniyet şartlarının tamamlanmasının ardından, güvenlik eğitimi sertifikası alınması gerekmektedir. Bu sertifikayı alacak olan kişilerin ‘Emniyet Genel Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu ‘Özel Güvenlik Görevlisi (ÖGG) Sınavı’na girmeleri gerekir.

·        Bu sınavdan en az 60 puan alan kişiler sertifikayı almaya hak kazanmakta ve kurumların ilanlarına başvurabilmektedir.

Kurumlara başvuruda bulunmak için gerekli belgeler şu şekildedir:

·        Özel güvenlik eğitimi sertifikası aslı ve fotokopisi

·        Sabıka kaydı

·        Nüfus cüzdanı fotokopisi

·        Güvenlik soruşturması

·        Arşiv araştırma formu

·        Sağlık raporu

·        En son mezun olunan okul diploması

·        Vergi dairesine yatırılan harcın makbuzu

·        Türkiye Halk Bankası Opera Şubesi’ne ‘Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’ adına yatırılan harcın dekontu

·        3 tane biyometrik fotoğraf gerekmektedir.

Yukarıda bahsedilen sınav her yıl 6 kere yapılmaktadır. Sınavda başarısız olan güvenlik görevlisi adayı, harcını yatırarak sınava tekrar başvurma hakkına sahiptir.

     

   

   

   

 

   

Muhabir: Ömer ARAZ