Disney Plus Üyelik Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Üye Olunur? Deneme Üyeliği Var Mı? Disney Plus Üyelik Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Üye Olunur? Deneme Üyeliği Var Mı?
Para Politikası Kurulu takvimi içerisinde 2024 yılının ilk faizinin 25 Ocak’ta açıklanacağı duyurulmuştu. TCMB bu yılın ilk faizini 25 Ocak 2024 Perşembe günü saat 14.00’te duyurdu. PPK toplantısı sonrasında yapılan açıklama ile faiz açıklandı. Bir süredir istikrarlı bir şekilde faiz artışı gerçekleştiren TCMB yeni kararında da artış gerçekleştirdi. TCMB’nin ocak ayı faiz kararı yüzde 45 oldu. Merkez Bankası 250 baz puan faiz artışı gerçekleştirdi.EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ NE YÖNDEYDİ?Piyasalarda, parasal sıkılaşma ve liralaşma sürecine yoğunlaşan TCMB'nin faiz artırım trendinin sonuna yaklaştığı beklentisinin öne çıktığını ifade eden analistler, yıl sonuna doğru enflasyondaki seyre paralel faiz indirim döngüsünün başlayabileceğini bildirdi.
AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB'nin, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracağını tahmin ediyordu.
Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 38,75 oldu.SEÇİMLER ÖNCESİ POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 8,5'Tİ
Mayıs ayındaki seçimler öncesi Türkiye'de politika faizi yüzde 8,50'ydi.
Seçimler sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek, TCMB Başkanlığına ise Hafize Gaye Erkan getirilmişti.
TCMB, Haziran ayından bu yana toplam 3400 baz puan faiz artırımına gitmişti.
Bugünkü PPK toplantısı sonrası kamuoyuna açıklanacak karar metninde ise sıkılaşma sürecine dair mesajlar aranacak. Sürecin ne zaman tamamlanacağına dair yönlendirme önemli olacak.
Merkez Bankası geçen ayki PPK toplantısı sonrası parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngördüğünü açıklamıştı.MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ ADIMLARI
Tarih / Faiz oranı
Mayıs: Yüzde 8,50
Haziran: Yüzde 15,00
Temmuz: Yüzde 17,50
Ağustos: Yüzde 25,00
Eylül: Yüzde 30,00
Ekim: Yüzde 35,00
Kasım: Yüzde 40,00
Aralık: Yüzde 42,50
Ocak: Yüzde 45,00TCMB'nin karar metninde öne çıkanlar: "Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.""Aralık ayında manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydetmiştir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret etmektedir."