Bir yerde insan varsa, yalan da vardır, yalancı da vardır. Ah şu yalanlar... Siz siz olun, doğru sözlü olun. Dürüstlük rahatlatır. Beyazı, pembesi, mavisi, kuyruklusu.... Pek çok türü var yalanın. Yalanı çoğunlukla bilinçsizce söyler ve sonradan da inceden bir pişmanlıkla irkiliriz. Tabi eğer profesyonel bir yalancı değilsek. Beyazı, pembesi, mavisi, kuyruklusu var demiştim devam edeyim; Hayatta kalmak, eşinizle bozuşmamak, kınanmaktan sakınmak ve bunlara benzer birçok nedenle söyleriz yalanları. Bir göçmen kuş sürüsüne karışın mesela, güneye doğru uçun. Sessiz, telaşsız, düzenli sıralar halinde. Bir süre sonra kendi iç sesinizi dinlemeye, yaşadığınız coğrafyanın dertlerine bulunmaya başlayın. Yaşadığınız günün dertleri bir noktada kendinizi var eder. Ben bu varoluşun yolunu edebiyatta buldum yahut bulduğuma inandım ve dilim döndüğünce bir şeyler anlatmaya çalışıyorum. Bir insanı nasıl tanıyacağınızı biliyor musunuz? Ne okuduğuna bakın, ne seyrettiğine bakın, duvarlarına ne astığına, raflarına ne koyduğuna, nasıl konuştuğuna, nasıl dinlediğine bakın. Yapmanız gereken tek şey bakmaktır. Bunlar size onun ruhunun nerede olduğu ve neyle beslendiği konusunda her şeyi bildirir...Yalan söylemenin en büyük sebebi korkaklıktır.
Hayatınız seçtiğiniz insandır: Zevkli bir kişiye rastlarsanız zevkiniz, bilgili bir insana rastlarsanız bilginiz, zeki bir insana rastlarsanız zekânız, şefkatli bir insana rastlarsanız vicdanınız gelişir. Hayatınız seçtiğiniz eştir: Alıcı bir insana rastlarsanız vazgeçtikleriniz, verici bir insana rastlarsanız tembelliğiniz artar.
Hayatınız seçtiğiniz eştir: dengeli bir insana rastlarsanız mutlu, dengesiz bir insana rastlarsanız filozof olursunuz. Hayat kat kattır. Babil'in Asma Bahçeleri gibi katmanlar halinde yükselir, bir kattan bir kata sizi yanınızdaki insan götürür. Ve bugün durduğunuz katman, seyrettiğiniz manzara , gördüğünüz hayat yanınızdaki insanın bulunduğu katmanı, manzarası ve hayatıdır... Hayatınız seçtiğiniz insandır...O nedenle dostlar, siz siz olun, doğru sözlü olun. Dürüstlük rahatlatır.
Kağıtla kalın, kalemle kalın. İnsanlığınızla kalın.