Vücudunuz hakkında daha çok şey öğreneceğiniz yazımız devam ediyor…
23. Bağırsak bakterileriniz elektrik üretiyor
Bazı bakteri türlerinin elektrik üretebildiği zaten biliniyordu. Ancak insan bağırsaklarında bulunan bakterilerin de elektrik ürettiği yeni keşfedildi.
24. Hatırlayabileceğiniz yüzlerin sayısı sınırlı
25. Beyninizde bakteri ve mikroplar bulunuyor
26. Vücudumuzdaki kaslar, çok büyük ağırlıkları kaldırabilir
1982'de Lawrenceville'de, Angela Cavallo, 1964 Chevrolet Impala'yı tek başına kaldırdı. Oğlu Tony, arabanın altında çalışırken arabayı havada tutan krikolar düştü ve arabayı tek başına havada tuttu. Vücudumuzda 640 kas var ve bunların sınırları ve kapasiteleri hala bilinmiyor.
27. Vücudunuzdaki en yağlı organ beyindir
28. Hamileliğin ilk ayları garip rüyalara sebep olur
29. Öksürük hızınız oldukça yüksek hızlara ulaşabilir
Öksürük hızınızı ölçmeyi belki de hiç düşünmemişsinizdir ancak araştırmacılar tarafından ölçülmüş. Öksürüğümüz saatte 80 km’ye kadar ulaşabiliyor.
30. Karaciğerinizin 500’den fazla fonksiyonu bulunuyor
Karaciğerlerimiz kanı filtreleme, kolesterolü ve bazı vitaminleri işleme gibi yüzlerce işlevi yerine getirebiliyor. Oldukça çalışkan olduğunu söylesek yanlış olmaz herhalde.
31. Kadınların kalpleri daha hızlı atıyor
32. Orta parmağınızdaki tırnağınız diğerlerine göre daha hızlı uzuyor
Listedeki belki de en ilginç bilgilerden bir tanesi. Evet, orta parmağımızdaki tırnağımız diğerlerine göre daha hızlı uzuyor. Tırnaklarınızı kestiğinizde siz de gözlemleyebilirsiniz.
33. Vücudunuzda en hızlı uzayan kıllar yüzünüzdedir
34. Beyniniz uykudayken daha meşgul
Uykuyu vücudumuzun dinlendiği bir aşama olarak görüyor olabiliriz. Ancak yapılan çalışmalara göre beynimiz uykudayken normalden daha meşgul.
35. Diş ağrısı ve baş ağrısı birbiriyle bağlantılıdır
Her iki ağrının da insana çok fazla acı verdiği kesin. Hatta bu iki ağrı birbirini de tetikleyebiliyor. Trigeminal sinirler çeneden kafaya doğru gidiyor ve dolayısıyla bu iki ağrı birbirini tetikleyebiliyor.
36. İnsanlar, kızaran tek canlıdır
37. İnsan vücudu şimşek çarpmasından kurtulabilir
38. Vücudunuz saatte 600 bin ölü deri hücresi döker
39. Kemikleriniz ne kadar güçlü?
​Çelik gibi benzetmesini duymuşsunuzdur. İşte bu benzetmeyi kemikleriniz için yaparsanız kemiklerinize haksızlık etmiş olursunuz diyebiliriz. Vücudumuzdaki 16 cm3 boyutundaki bir kemik 8.700 kg ağırlığa dayanabilir.
40. Yeni bir şey öğrendiğinizde beyninizin yapısı değişir
Nörolojideki son bulgular, beynin elastik bir yapısı olduğunu ortaya koydu. İnsan beyni, öğrenilen bilgilerle şekillenir, şekil değiştirir. Her bilgi nöronlarakodlanır ve nöronların yapısını değiştirir.
41. Beyin aslında o kadar mükemmel değildir​
Beynimizin en gelişmiş yapılardan bir tanesi olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz ancak bu mükemmel olduğu anlamına da gelmiyor. Kimyasal yapısındaki bir değişiklik tüm dengemizi bozabiliyor. Örneğin şizofreni hastaları beyinlerindeki dengesizlikler yüzünden olmayan insanları görebiliyorlar.
42. Utandığınızda ya da kızardığınızda mideniz de kızarır
Kızarmamızın sebebi sempatik sinir sistemimizin tepki vermesi ve vücuttaki kan akışımızın hızlanmasıdır. Salgılanan hormonlar yüzünden kanın artışı artarken daha çok oksijen taşındığı için dokular da daha kırmızı görünürler.