Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği Başkanı (EKODOSD) Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada, ‘Pilot köylerde her yıl uygulanan “Leyleği ilk görene 1 çuval un” kampanyası bu yıl da devam etti. Avşar, Yeşilköy, Nalbantlar, Pamukçular ve Özbaşı köylerinde ilk gelen leyleği görüp haber verenlerin unları dağıtıldı. Leyleklerin korunması için farkındalık yaratmak, sulak alanlara ve çevre kirliliğine dikkat çekmek için uyguladığımız kampanyayı üyelerimiz katkıda bulunmaktadır. Leyleği köylerinde ilk görenlere un bağışı yapan üyelerimiz Prof. Dr. Raika Onmuş, Umut Özgün Çağlar, Münevver Yener Kurt, Nawal Algeedi ve Bahadır Akkoyun’a katkıları için teşekkür ederiz.

Leylekler Koylere Gelmeye Basladi 452886 693147Fb0726F987Bb22821C46D37A4F

LEYLEĞİN AYAĞINDA KODLU HALKAYI TESPİT ETTİK 

Avşar’a gelen ilk leyleğin ayağında TATD kodlu halkayı tespit ettik. Bu leyleğin Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve EKODOSD işbirliğiyle yapılan halkalama çalışmaları sırasında …..yılında …….köyünde takıldığı tespit edildi. Geçtiğimiz yıl 40 yıl aradan sonra Gökçealan köyüne ilk defa bir leylek gelmişti. Bu yıl tekrar gelip gelmeyeceği merak ediliyordu. Köye tekrar bir leylek gelerek geçtiğimiz yıl hazırlanan platformlu yuvayı sahiplendi. Yakında eşinin de geleceğini tahmin ediyoruz. Bu yıl gelip gelmeyeceğini merak eden Gökçelalanlılar yuvaya tekrar leylek gelince çok mutlu oldular.

Leylekler Koylere Gelmeye Basladi 452886 De3E363637033B5827D6F58C0F564F63

KÖYLÜ LEYLEKLERİ ÇOK SEVİYOR

Toplum olarak en çok sevilen ve görüldüğünde en çok mutlu olunan kuşların başında leylekler gelmektedir. Leylekler yumurtadan çıkan yavruların çalılardan yaralanmasın diye, çöplerin ve plastiklerin fazla olmadığı eski dönemlerde yuva içlerine daha çok saman vb. bitkisel malzeme taşıyarak bu önlemi alıyorlardı. Ancak günümüzde yoğun bir şekilde yaşanan çevre ve plastik kirliliği gibi atık maddeler, kütlesel olarak daha kolay taşınması ve yuvayı daha çabuk doldurması açısından leyleklere cazip gelmektedir. Ancak bu durum ciddi bir sorun yaratmakta yavru leyleklerin yaralanmalarına, uzuvlarını kaybetmelerine ve hatta ölümlerine yol açtığı görülmektedir.

DOĞAYA ATILAN ÇÖPLER HAYVANLARI ÖLDÜRÜYOR

Doğaya atılan her çöpün diğer canlılar üzerinde nasıl bir etki yarattığını mutlaka bilmemiz gereklidir. Leyleklerin yoğun yaşadığı bölgelerde arazide görülen çöplerin ve plastik atıkların, özellikle hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde plastik saman iplerinin toplanması leyleklerin hayatını kurtaracaktır. Bir leylek ailesinin bir üreme döneminde kurbağa, balık, yılan yediği gibi, binlerce böcek, çekirge, danaburnu ve benzeri tarım zararlısını da temizlediği için, çiftçilere çok önemli fayda sağlamaktadır.

Farabi Kimdir? Neyi İcat etti? Ünlü Filozof Hakkında Tüm Merak Edilenler! Farabi Kimdir? Neyi İcat etti? Ünlü Filozof Hakkında Tüm Merak Edilenler!

Muhabir: AYLİN ESER