Aydın'da sürücülerin zor anları: Ova yoluna girdiler
Aydın'da sürücülerin zor anları: Ova yoluna girdiler
İçeriği Görüntüle

Kuşadası, Turşucu Menderes'i, rengarenk ışıklarla donattığı ve unutulmaz Türk filmlerimizden biri olan Neşeli Günler'in sevilen karakterlerinden Münir Özkul ve Adile Naşit fotoğraflarıyla süslediği seyyar turşu arabası ile tanıyor. El Heykeli güzergahı üzerindeki daimi noktasında turşusever vatandaşlarla buluşan Menderes, dededen kalma mirası geleneksel biçimiyle sürdürerek kentin sokak lezzetlerine renk katmayı sürdürüyor.

GELENEK VE LEZZET BİR ARADA YAŞATILIYOR

Aydın'ın İncirliova ilçesinden yıllar önce ailesi ile birlikte Kuşadası'na gelen seyyar turşucu Menderes Selçuk, dedesinin yıllar önce Torbalı'da başladığı turşuculuk geleneğini babasından devralarak Kuşadası'nda yaşatmaya devam eden isimlerden biri. 11 yaşında tanıştığı mesleği ile bugün kentin simgeleri arasında gösterilen turşucu Menderes, geleneklere bağlı kalarak hazırladıkları doğal turşu ve turşu sularıyla hem kentlinin hem de yerli ve yabancı turistlerin lezzet durakları arasında ilk sırada gösteriliyor. 2010 yılından bu yana kentte vatandaşa hizmet verdiklerini anlatan Menderes Selçuk, Menderes turşularının kuşaktan kuşağa aktarılan bir lezzet olduğunu belirterek, ''Bizim turşu ve turşu sularımız zaman içinde kentin gastronomik haritasında önemli bir yer edindi. Yapımındaki özen ve geçmiş ile kopmayan bağlantısına bakıldığı zaman, lezzetimizin Ege'de ilk 3'e gireceğine inanıyorum yani o derece iddialıyım. İşimi seviyorum ve geleneğimizi yaşatmaya devam edeceğim'' dedi.

''GELENEĞİMİZİ VATANDAŞLARLA BULUŞTURMAYI SEVİYORUM''

Kuşadası halkının yanı sıra kente tatil için gelen yerli ve yabancı vatandaşların da gözde sokak lezzetleri durakları arasında yer alan Turşucu Menderes, yıllardır sürdürdükleri aile geleneğini bugüne taşımayı başaran mirasçısı olmanın gurur ve mutluluğunu yaşadığını belirterek, ''Kuşadası'nda vatandaşların gösterdikleri ilgi ve turşularımıza gösterdikleri güven beni çok mutlu ediyor. Kent sakinleri, yerli turistler ve özellikle de gurbetçi vatandaşlarımız bize yoğun ilgi gösteriyor. Kuşadası’na tatile gelen ve bize uğramadan kentten ayrılmayan turist müşterilerimiz de çok sayıda var. Turşu ve turşu suyunu bilenle de bilmeyenle de lezzet ve muhabbeti paylaşıyoruz. Bir yandan kentin sıcağında vatandaşları ferahlatırken diğer yandan samimi sohbetlerle dostluk bağlarımızı pekiştiriyoruz. Bu noktada ilk günden bu yana geleneğimizi yaşatmamız için desteğini esirgemeyen Kuşadası Belediye Başkanımız Ömer Günel Başkanımıza da teşekkür etmek istiyorum'' sözleri ile geleneklere bağlılığı ve kurduğu lezzet bağının ne denli güçlü olduğunu belirtti.

''LİMON MU SİRKE Mİ?''POLEMİĞİNE MENDERES DOKUNUŞU

Turşucu Menderes Selçuk, yılların eskitemediği ve bugün bile severek izlenen, unutulmaz karakterler Münir Özkul ve Adile Naşit'in can verdiği Neşeli Günler filminden esinlenerek günümüze taşınan turşu yapımı geleneğinde, filmde tartışma yaratan ve bugün bile turşu severleri ikiye bölen, ''turşu limonla mı yoksa sirkeyle mi yapılır'' sorusunu da kendi tecrübeleri ile açıklıyor. Turşunun sırrının mevsiminde toplanan ürünler, kaya tuzu, sabır ve işini severek yapmaktan geçtiğini anlatan Selçuk, ''Salatalık turşusu, lahana turşusu, acı ve tatlı biber turşusu, pancar turşusu, domates turşusu, karışık turşu ve turşu sularımızla çok zengin bir ürün yelpazemiz var. Tamamen ev yapımı, organik ve şifa deposu. Hazırlanan her turşu bidonu büyük bir özenle hazırlıyoruz. Biz hem limon hem de sirkeyi kullanıyoruz. Burada önemli olan lezzetin ve dengenin korunmasıdır'' dedi.

Muhabir: AYLİN ESER