Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çeşitli gıda ürünlerinin fiyatını, bu yılın ramazan ayı öncesi ile bir önceki yılın aynı dönemini kıyasladı. Bayraktar’ın açıkladığı bilgiye göre marketlerde satışa sunulan bazı ürünlerin bir yılda fiyatında yaşanan artış ise şok etti. Aralarında peynir, kuru kayısı ve kuzu etinin de bulunduğu yaklaşık 40 ürünün fiyatında yaşanan değişim ele alınırken, en fazla fiyatı artan ürün ise kuru incir oldu. Aydın’ın üretiminde lider olduğu kuru incirin fiyatı, 1 yılda yüzde 195 oranında arttı. Markette 17 Mart 2023’te 156 lira 74 kuruş olan kuru incir, 6 Mart 2024’te 462 lira 38 kuruştan satışa sunuldu. Fiyatı yüzde 195 yükselen kuru inciri, yüzde 171,5 oranında artışla zeytinyağı takip etti. Zeytinyağının markette bir yılda fiyatı, 125 lira 93 kuruştan 341 lira 94 kuruşa yükseldi. Bir yılda kuru kayısının fiyatının yüzde 149,3, sivri biberin fiyatının 148,2, fındığın fiyatının 137,5, patlıcanın fiyatının yüzde 134,3, ıspanağın fiyatının 133,3, kuzu etinin fiyatının yüzde 127,5, dana etinin fiyatının yüzde 94,2 yumurtanın fiyatının yüzde 35,4 ve tavuk etinin fiyatının yüzde 13,2 oranında arttığı belirlendi.

TEK ONUN FİYATI DÜŞTÜ

Öte yandan markette fiyatı düşen tek ürün ise kuru soğan oldu. Bir yılda kuru soğanın fiyatı, yüzde 11,6 oranında azalarak, 15,11 liradan satışa sunuldu.

Aydın’ın ihracatı göz doldurdu Aydın’ın ihracatı göz doldurdu

MARKETTE FİYATI 2,9 KAT ARTTI

Gıdaların fiyat değişimini değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar, “Geçen yıl ile bu yılın Ramazan ayı öncesindeki fiyatlara baktığımızda, bu yıl markette 38 üründe fiyat artışı oldu, sadece 1 üründe fiyat düşüşü yaşandı. Markette en fazla fiyat artışı yüzde 195 ile kuru incirde görüldü. Kuru incirdeki fiyat artışını yüzde 171 buçuk ile zeytinyağı, yüzde 149,3 ile kuru kayısı, yüzde 148,2 ile sivri biber izledi. Markette fiyatı düşen tek ürün ise yüzde 11,6 ile kuru soğan oldu. Geçtiğimiz yılın Ramazan öncesine göre bu sene tüketicilerimiz marketten kuru inciri 2,9 kat, zeytinyağını 2,7 kat, kuru kayısıyı ve sivri biberi 2,5 kat fazlaya alarak tüketmek zorunda kalacaklar” ifadelerini kullandı.

Muhabir: EMRAH DİNÇER