Kurban Bayramı’na sayılı günler kalmasıyla birlikte vatandaş, kurbanlık seçmeye ve bayram hazırlığı yapmaya başladı. Kurbanlık hayvanın kesimi konusunda en çok araştırılan konulardan biri de vekalet oluyor. Kurban vekaleti nasıl verilir, nasıl alınır tüm detaylarıyla yanıtladık!

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir? Diyanet Açıklaması

Vekalet kurbanı başkasına kestirirken ya da başkasına aldırırken ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda kurbanı kestiren ve satın aldıran kişinin, bu işlemleri yapana vekalet vermesi İslam dinine göre şart kabul edilmiştir.

En genel anlamda kurban için vekalet vermek, kurbanı kesecek olan kişiye ‘Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim.’ denmesidir. Ancak sıkça araştırılan kurban için vekalet nasıl verilir sorusuna en güvenilir yanıt, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından gelmiştir. Bu kapsamda kurban vekaleti nasıl verilir diyanetin yaptığı açıklamaya göre aşağıda yer almaktadır:

“Diyanete göre kurbanda vekalet vermenin iki yolu bulunmaktadır. Bunlardan ilki, kurban kesmek isteyen kişinin ilgili kuruluşa kurbanlık alımı ve kesimi için vekalet vermesidir. Bu kapsamda bahsi geçen kuruluş, müvekkili adına hayvanı alıp özel günlerde kesmektedir.

Vekalet vermenin ikinci yolu ise ilgili kuruluşun, kurban kesmek isteyen kişilere bir bedel karşılığında kurbanlık hayvanı ya da hisseleri satması yoluyla gerçekleşmektedir. Satış işleminin ardından ise kesim gününde müşteriden vekalet alarak onun adına kesmektedir.

İkinci vekalet verme yönteminde, önce satım akdi yapılmakta ve daha sonra kesim için vekalet verilmektedir. Kesim sonucu elde edilen etler de ya kurbanı kestirene ya da onun rızasıyla yoksullara ve hayır kurumlarına verilmektedir.”

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir 3

Önerilen Haber: Kızılay Kurbanlık Bağış Fiyatları Açıklandı! Kurban Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Adak Kurbanı Vekaleti Nasıl Verilir?

Kurban vekaleti nasıl verilir  merak edenleri için bu işlemin detaylarını inceleyelim… Kurban Bayramı’nda adak hayvan kesmek, maddi durumu elverişli olanlar için İslam dinince farz olan bir ibadettir. Bununla birlikte kurban kesmek, kişinin bizzat kendisinin yapabileceği gibi vekalet yoluyla da yapılabilen bir ibadet olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Ancak vekaletin dinen geçerli olabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bahsi geçen şartlar ise aşağıda yer almaktadır:

  • Vekaleti alan kişi, kurbanı vekaleti veren adına kesmeli veya kestirmelidir.
  • Vekalet, bizzat ya da çeşitli iletişim araçlarıyla verilmelidir.
  • Vekaleti alan kişi kar amacı gütmeden, müvekkili adına kurbanlık hayvan satın almalıdır.
  • Kesilen kurbanın amacına uygun ve caiz bir hayvan olması gerekmektedir.
  • Kesilen hayvanın eti, derisi ve diğer herhangi bir uzuvu; kesim ücreti olarak verilememektedir. Kesim ücreti, vekaleti verenin hesabından karşılanmalıdır.

Kurban Bayramı’nda verilen vekaletin yanı sıra vatandaş, akika kurbanı vekaleti nasıl verilir sorusunu da oldukça merak etmektedir. Akika kurbanı için vekalet verme aşamalarında ve söylenen sözde bir farklılık bulunmamaktadır. Ancak edilen niyet farklılık göstermektedir.

Bu kapsamda niyetin yine Allah rızası için olduğu, ancak kurbanın Kurban Bayramı ibadetini yerine getirmek amacıyla değil de doğan çocuk için kesildiği dile getirilmelidir.

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir 1

Adak Vekaleti Verirken Ne Denir?

Kurban vekaleti nasıl verilir sorusu kapsamında, vekaleti verirken söylenmesi gereken sözler de oldukça merak edilmektedir. Peki kurban vekaleti verirken ne söylenir?

Kurban vekaleti verilirken ‘Allah rızası için bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim.’ şeklinde niyet edilmelidir. Söylenen sözdeki asıl önemli olan şey ise kişinin bu kesimi Allah rızası için ve sadece ibadet amacı güderek yaptığını beyan etmesidir. Bunun dışında kelimeler değişiklik gösterebilmektedir.

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir 5

Kurban Vekaleti Nasıl Alınır?

Kurban vekaleti nasıl verilir sorusunu detaylı bir şekilde inceledikten sonra, bu vekaletin karşı taraf için nasıl kabul edildiğine değinelim… Kurban kesimi için vekalet veren kişinin sözlerinin ardından, vekaleti alan kişinin de söylemesi gereken bir söz bulunmaktadır.

Bu söz ise ‘Allah rızası için, … kişi adında vekil olarak kurban almayı ve kesmeyi kabul ettim.’ şeklinde olmalıdır. Yine vekaleti veren kişi gibi alan kişinin de kurban kesme ve alma niyetinin, Allah rızası için yapılması ve hiçbir şekilde kar amacı gütmemesini içermektedir.

Kurban Vekalet Ücreti 2024

Peki kurban vekaleti için verilmesi gereken ücret 2024 yılında ne kadar olmuştur? Bu konu hakkında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından açıklama getirilmiştir. Belirlenen rakamlar ise aşağıda yer almaktadır.

Kurban vekalet ücreti Diyanet’e göre aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Diyanet Vakfı, 2024 yılı için vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 11.750 TL, yurt dışında ise 4.750 TL olduğunu açıklamıştır.

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir 2

Kurban Vekaleti Ne Zaman Verilir?

Kurban vekaleti verme konusunda vatandaşın aklına takılan bir diğer soru ise bu vekaletin verilme zamanıdır. Ancak kurban vekaleti vermek için özel ve önceden belirlenmiş bir zaman dilimi bulunmamaktadır.

Kurban kesilmeden önceki herhangi bir vakitte vekalet verilebilmektedir. Örneğin kurban kesilmeden bir gün önce, bir hafta önce veya mezbahadaki kesim anında dahi vekalet verilebilmektedir. Bu kapsamda kurban kesildikten sonra verilen vekaletin bir geçerliliği olmamaktadır.

Kurban Vekaleti Kimlere Verilir?

Kurban vekaleti nasıl verilir ve ne zaman verilir cevapladık. Şimdi de kurban vekaleti kimlere verilir, inceleyelim… Kurban vekaleti kurbanı alacak ve kesecek herhangi bir kişiye verilebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki kurban vekili olan kişinin de vekaleti veren kişinin de İslam dinine göre abdestli olması gerekmektedir.

Bunun dışında kurban vekaleti gerçek kişilere verilebileceği gibi; kurban bağışı kabul eden ve kurban kesimi yapan vakıf, dernek ve kurumlara da verilebilmektedir.

Muhabir: Ömer ARAZ