Her hafta Cumartesi günleri saat 17.50'de Turgay Başyayla'nın eğlenceli sunumuyla ekranlara gelen sevilen programda Aydın ve Karacasu tanıtıldı.

"Tarım, turizm ve gastronomi kentimiz, efeler diyarı Aydın'dayız!'' sözleriyle reklamları yayınlanan programda Karacasu'da çömlek atölyelerinde yapılan çekimler ekrana geldi.

Trtnin Sevilen Programinda Karacasu Comlekciligi Ve Comlek Kebabi Tanitildi 609482 89283Cf45E97B8F1572C8Cd552718C62

Programın ilk 20 dakikalık bölümünde Karacasu'ya yer verildi. Çömlek üreticilerine toprak sağlanan alandan başlayan çekimlerde 37 yıllık ustası Hüseyin Kocabıyık toprağın çıkarılması, işlenmesi ve ürüne dönüşmesi yolculuğunu bilgilendirici bir şekilde anlattı. Daha sonra Kardeşler Çömlek atölyesindeki çekimlere yer verildi. Burada toprağın bantı aşamalardan geçerken çömleğe dönüştüğü tek tek gösterildi. Ardından çömlek kebabı yapımına geçildi. Hüseyin Kocabıyık'ın eşi Cemile Kocabıyık kebabın yapılışı hakkında bildiler verdi. Turgay Başyayla'nın eğlenceli sunumuyla renklenen programda keyifli anlar yaşandı.

Düğünlerinde söyledikleri şarkı başlarına bela oldu
Düğünlerinde söyledikleri şarkı başlarına bela oldu
İçeriği Görüntüle

Trtnin Sevilen Programinda Karacasu Comlekciligi Ve Comlek Kebabi Tanitildi 609482 Eae7B692F3E64C71F28073E7Af05C3A3

ÇÖMLEKÇİLİK TANITILDI

Program boyunca alt yazılarda Karacasu ve çömlekçilik hakkında şu bilgiler verildi:

"Aydın'ın çömlek yapımında kullanılan kırmızı toprağı, pidesi ve Afrodisias Antik Kenti ile ünlü ilçesi Karacasu.

Trtnin Sevilen Programinda Karacasu Comlekciligi Ve Comlek Kebabi Tanitildi 609482 De594Fbdf6F226D7942F05A6E15F2Fe3

İlçede doğal ortamda bulunan kırmızı toprak, Karacasu Belediyesi tarafından toplanarak atölyelere taşınıyor. Çömlekçilikte kullanılan kırmızı toprak elekten geçirildikten sonra hamur haline getiriliyor. Aydın'ın Karacasu ilçesinde yüzyıllardır sürdürülen çömlekçilik geleneği toprağı sanata dönüştürüyor. Doğal kırmızı topraktan elde edilen hamur yoğrularak testi, güveç, cezve ve tencere gibi ürünler yapılıyor. Aydın'ın Karacasu ilçesinde köklü bir geçmişe sahip çömlekçilik geleneği, usta ellerde yaşatılmaya devam ediliyor. Çömlek kebabı malzemeleri, yağlı kuzu eti, zeytinyağı, domates, soğan, sarımsak, hamur, baharatlar ve tuz Çömlek kebabı, çömleğin kapağının birleşim yerleri hamur ile kapatıldıktan sonra ödün ateşinde bir saat pişirilir."

Trtnin Sevilen Programinda Karacasu Comlekciligi Ve Comlek Kebabi Tanitildi 609482 4Aaf309679800D0B4C40Feee4F01Cc6C

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK