Günümüzde farklı amaçlara hizmet eden birçok doğal bitki çayı bulunuyor. Bu çaylar arasında en popüler olanlardan biri de hibiskus çayı olarak karşımıza çıkıyor. Hem lezzeti hem de özellikleriyle ön plana çıkan hibiskus çayının faydaları ve hakkında tüm merak edilenleri paylaştık!

Hibiskus Çayı Nedir?

Son zamanların en çok tüketilen bitki çayları arasında yer alan Hibiskus çayı oldukça merak edilmektedir. Çünkü hibiskus çayı ekşimsi bir tada sahip olması ve kırmızı rengiyle oldukça dikkat çekmektedir.

Peki hibiskus çayı nedir? Hibiskus çayı, çayla aynı isme sahip olan bitkinin sıcak suyla demlenmesinden elde edilen bir içecektir. Hibiskus çayı faydaları sebebiyle sıkça tüketilmekte ve bir o kadar da farklı aromasıyla karşımıza çıkmaktadır.

Hibiskus Cayinin Faydalari 4

Hibiskus Nedir?

Sıkça araştırılan hibiskus çayının ne olduğuna cevap verdikten sonra, bu çayın hammaddesi olan bitkiyi inceleyelim… Hibiskus ebegümecigiller familyasına ait olan bir bitkidir. Dolayısıyla birbirine benzeyen birçok türü bulunmakta ve karıştırılmaktadır.

Hibiskusun adı yetiştiği coğrafyalara göre değişmekle birlikte; Mekke gülü, gül hatmi, nar çiçeği, hatmi çiçeği, ya da amber çiçeği olarak da bilinmektedir. Peki hibiskus bamya çiçeği aynı mı? Hibiskusun bir diğer isminin de bamya çiçeği olduğu bilinmektedir.

Günümüzde çayıyla popülaritesi artan hibiskus bitkisi, çok eski çağlara dayanan bir geçmişe sahiptir. Bu kapsamda hibiskus, dünyanın birçok yerinde gıda ve ilaç yapımında kullanılmaktadır. Dolayısıyla birçok faydası bulunmaktadır.

Peki hibiskus nerede yetişir? Hibiskus bitkisi daha çok tropik iklim bölgelerini sevmektedir. Bu sebeple ülkemizde Akdeniz ve Ege sahillerinde, İç Anadolu’da ise saksıda yetişebilmektedir.

Hibiskus Cayinin Faydalari 6

Hibiskus Çayının Faydaları

Özellikle kış aylarında oldukça sık tüketilen hibiskus çayı faydaları bakımından oldukça zengin bir içecektir. Hibiskus çayının faydaları Saraçoğlu tarafından da sıkça gündeme getirilen bir konudur.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu neredeyse yaptığı her programda ve yazdığı her kitapta, bu mucize bitkiye yer vermektedir. Peki, bu hibiskus çayının sağladığı faydalar nelerdir?

Hibiskus çayının faydaları aşağıda yer almaktadır:

  • Hibiskus çayı içerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki iltihaplanmayı önlemektedir. Aynı zamanda yaşlanmayı geciktirmesiye bilinmektedir.
  • Kandaki yağ oranını azaltan hibiskus çayı, bu kapsamda kalp hastalıklarına karşı kalkan görevi görmektedir.
  • Hibiskus çayı kan şekerini düzenlemektedir. Bu kapsamda kilo vermeye yardımcı olur.
  • Hibiskus bitkisinin içerdiği antioksidanlar bağışıklığı güçlendirmektedir.
  • Hibiskus cilde faydalarıyla da oldukça popüler bir bitkidir. Bu kapsamda içerdiği yüksek orandaki C vitamini, cildin parlak bir görünüm almasına yardımcı olur.
  • Hibiskus çayı faydaları arasında grip ve soğuk algınlığıyla savaşmak da yer almaktadır.
  • Bağırsak sağlığını dengeleyen hibiskus çayı, sindirim sistemini düzenlemektedir.
  • Hibiskus çayı regl sancılarına iyi gelmesiyle bilinmektedir. Bağlantılı olarak adet söktürücü bir özelliği de bulunmaktadır.
  • Hibiskus çayının sakinleştirici bir etkisi de bulunmaktadır. Bu kapsamda kaygılarla baş etmeyi sağlamakta, iyi bir uyku için zemin hazırlamaktadır.

Hibiskus Cayinin Faydalari 1

Hibiskus Çayı Neye İyi Gelir?

Hibiskus çayı içerdiği birçok doğal bileşen sayesinde çoğu hastalığın önüne geçmektedir. Bitkinin önlediği bu hastalıklar ise fiziksel olabilmekle birlikte, psikolojik ve iç organlardan kaynaklı olabilmektedir. Peki hibiskus çayı neye iyi gelir?

Hibiskus çayının kullanıldığı durumlar şu şekildedir:

  • Hibiskus çayı soğuk algınlığı ve gribe iyi gelmekle birlikte, doğal bir ateş düşürücü olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Hibiskus çayı antiseptik bir özelliğe sahiptir. bu sebeple açık yaraların temizlenmesinde doğal bir yöntem olarak kullanılır.
  • Akciğerleri temizleyen hibiskus, akciğer kanseri tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Dolaşım sisteminin içerisine doğrudan nüfuz eden hibiskus, damar sertliği sorununun çözülmesine yardımcı olmaktadır.
  • Wilson hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Diyabet hastalarının hibiskus çayını sık tüketmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü hibiskus, kan şekerini dengelemektedir.

NOT: Hibiskus çayının birçok faydası bulunmasına rağmen bir tedavi yöntemi değildir. Bu nedenle herhangi bir hastalığın varlığı durumunda ilk yöntem doktora başvurmak olmalıdır.

Hibiskus Cayinin Faydalari 3

Hibiskus Çayı Kilo Verdirir Mi?

Hibiskus çayı faydaları arasından en çok merak edilen konu, bu çayın kilo vermeye etki edip etmediğidir. Bununla birlikte hibiskus çayı sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Bunun birkaç nedeni bulunmaktadır.

İlki hibiskus faydaları arasında yer alan kan şekeri düzenleyici özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple hibiskus çayı, tatlı yeme isteğinin önüne geçmekte ve ani yeme ataklarını engellemektedir.

Bununla birlikte hibiskus çayı yoğun bir C vitamini içermektedir. Dolayısıyla C vitaminiyle birleşen antioksidanlar, vücuttaki yağ yakımını desteklemektedir. Son olarak hibiskus çayının sindirim sistemini düzenleyen bir etkisi vardır. Bu sebeple bağırsaklar temizlenmekte, şişkinlik azaltılmakta ve ödem atılmaktadır.

Ayrıca yemekten sonra içilen bir bardak hibiskus çayı, yemekten gelen yağların emilimini azaltmaktadır. 

Hibiskus Cayinin Faydalari 5

Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

Saymakla bitmeyen hibiskus çayı faydalarının ardından, bu çayın nasıl demleneceği hakkında da bilgi verelim. Hibiskus çayı demlemek için öncelikle kuru hibiskus çiçeği satın alınmalıdır. Bu çiçek çoğu aktarda ve markette rahatlıkla bulunabilmektedir.

Sonra bir bardak kaynamış içme suyunun içerisine, 2 çay kaşığı kurutulmuş hibiskus eklenmektedir. Ardından ise çayın 5 dakika demlenmesi beklenir. 5 dakika sonra kırmızıya dönen çay, yoğun aroması ile tüketmeye hazır hale gelmektedir.

Hibiskus Çayı Ne Zaman İçilir?

Peki hibiskus çayını içmek için özellikle önerilen bir vakit var mıdır? Hibiskus çayı günün her saati tüketilebilmektedir. Çünkü siyah ve yeşil çay gibi kafein içermemektedir. Dolayısıyla uyku düzeni üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Hatta rahat şekilde uykuya geçişi desteklemektedir.

Bu nedenle istenilen herhangi bir saat diliminde rahatlıkla içilebilmektedir. Ayrıca belirtmekte fayda vardır ki, günde 3 bardaktan fazla hibiskus çayı tüketmek uzmanlar tarafından önerilmez.

Sık Sorulan Sorular

Hibiskus çayı faydaları konusunu detaylı bir şekilde inceledikten sonra, vatandaşın aklına takılan belli noktalara değinelim. İşte sık sorulan sorular...

Hibiskus Çayı Dizlere İyi Gelir Mi?

Hibiskus ne işe yarar başlığı altında yer alan bir diğer konu, bu bitkinin eklem ağrılarına olan etkisidir. Bu kapsamda hibiskus çayı, diz kapaklarındaki sıvı kaybına bağlı olarak oluşan hasarlara iyi gelmektedir. Dolayısıyla hibiskus çayı diz ağrısı için olumlu bir etkiye sahiptir.

Hibiskus Çayını Kimler İçemez?

Hibiskus neye yarar sorusuna cevap verdik. Peki hibiskus neye yaramaz? Hibiskus çayını aşağıda yer alan kişilerin tüketmesi, uzmanlar tarafından önerilmemektedir:

  • Guatr ve tiroid sorunları yaşayan kişiler
  • Yüksek ve düşük tansiyon hastası olanlar
  • Hibiskusa karşı alerjisi olanlar,
  • Anemi hastaları
  • Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kişiler
  • Hamile ya da hamilelik şüphesi olan kişiler

Hibiskus Çayı Uyku Kaçırır Mı?

Hibiskus çayı, uykuyu açan ya da kaçıran bir madde olarak bilinen kafeini içermemektedir. Dolayısıyla uyku kaçırma etkisi bulunmamaktadır. Aksine hibiskus çayı faydaları arasında sakinleştirici özelliği yer almaktadır. Bu da uykuya kolay geçmeyi sağlamaktadır.

Hibiskus Çayı Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

Hibiskus çayının sağlıklı zayıflamayı desteklediğini söylemiştik. Peki hibiskus çayı özellikle zayıflama amacıyla nasıl kullanılır? Hibiskus bitkisini karışık bitki çayı şeklinde tüketmek, vücuda birçok yararlı bileşenin alınmasını sağlamaktadır.

Hastane personellerine eğitim verildi Hastane personellerine eğitim verildi

Bu kapsamda hibiskus çayının içerisine karıştırılan yeşil çay metabolizmayı hızlandırmakta, eser miktarda tarçın ise yağ yakımını desteklemektedir.

Muhabir: Ömer ARAZ