Doğalgaz kullanımında tasarruf elde etmek, yüksek gelen doğalgaz faturalarını düşürmek için kombi ısı derecesi merak edilir. Çünkü tüketiciler genel olarak kombi ısı ayarını doğru şekilde yapamadıklarını ve bu sebeple faturanın yüksek geldiğini belirtmektedir. O halde bu sayfamız ile bu konuya bir açıklık getirelim.

Tasarruf İçin Kombi Kaç Derecede Yanmalı?

Bu soru enerji ekonomisi açısından değil aynı zamanda konfor açısından da önemlidir. Isı mühendisliğine göre; konfor şartları açısından bir konutun farklı mekanlarının farklı sıcaklıkta olması gerekir. Yani ısı dereceleri odadan odaya değişmektedir. Isı mühendislerine göre; antre ile oturma odasının sıcaklığı nasıl aynı olamazsa mutfak ile banyonun sıcaklığı da aynı olamaz. Bu durumda yapılması gereken şey aslında çok basit… Evin her odası için ideal konfor sıcaklığını belirlemek ve odaları ideal sıcaklığına göre ısıtmak… 30 derecede yanan kombi ne kadar fatura gelir? 40 derecede yanan kombi ne kadar yakar? 50 derecede yanan kombi ne kadar yakar? Gibi sıcaklık dereceleri ile tüketimi öğrenmek isteyen ve bu bilgi ile kombiyi kullanmak isteyen birçok kullanıcı vardır. Ancak unutulmamalıdır ki; kombi marka modeli, kombi çeşidi, binadaki yalıtım, daire büyüklüğü, radyatör sayısı, radyatör büyüklüğü, radyatör gücü, kullanıcı isteği, dairenin bulunduğu kat gibi daha birçok etmene bağlı olarak kombi sıcaklık ayarı değişmektedir. DİKKAT! Tasarruflu kombi kullanımı için ısı ayarından ziyade kombinin ve tesisatın bakımı önemlidir. Kombi  HYPERLINK "https://bikombici.com/kombi-bakimi/"bakımı için burayı tıklayabilirsiniz.

Odalara Göre İdeal Konfor/Tasarruf Sıcaklığı Nedir?

  • Hol, koridor ve antre için 15°C en ideal sıcaklıktır.
  • Salon, oturma odası, mutfak ve yatak odası için 20°C en ideal sıcaklıktır.
  • Banyo için 24°C en ideal sıcaklıktır.
Bu değerlerin geçerliliği yüksektir. Çünkü evin ısıtma tesisat projesi ile radyatör boyu bu bilgiye göre belirlenmektedir. Isıtma tesisatı doğru şekilde yapılmışsa eğer ayrıca radyatör seçimi de bu kriterlere göre yapılmışsa evin salon sıcaklığını 20°C de tutmak amaçlanır. Proje doğru şekilde yapılmışsa salon 20°C ye geldiğinde, diğer odaların da yine yukarıda belirtilen sıcaklığa ulaştırılması gerekir. Konfor sıcaklığı kişiden kişiye değişebilmektedir. Bazı kullanıcılar sıcaklığı 20°C yerine 22°C isteyebilmektedir. Talep edilirse ısı ayarlaması isteğe bağlı yapılabilir. Ancak unutulmaması gereken bir şey vardır. “Yükseltilen her bir 1°C oda sıcaklık artışı tüketimi ortalama %6 oranında artırmaktadır”. Kullanıcılar genellikle tüketimleri kendi aralarında karşılaştırmaktadır. Benim kombim şu kadar yakıyor, neden komşumun kombisi daha az yakıyor? Ben kombiyi düşük derecede kullanıyorum komşum daha yüksek derecede kullanıyor ama bana daha yüksek fatura geliyor komşuma daha az fatura geliyor gibi soruları da duyuyoruz. Aynı güçte kombi, aynı büyüklükte dairesi olan iki komşunun radyatör boyutları ve kapasitesi farklı ise bu dairelerin kombi sıcaklık derecesi de farklı olur. Bu nedenle bir kıyaslama yapmak doğru olmaz.
  • Petek boyu uzun ve kapasite de yüksek ise bu dairede kombinin 60°C de ayarlı olması gerekir ki salon 20°C sıcaklıkta olsun.
  • Daha düşük ısıl kapasiteye sahip petek kullanılan bir evde kombinin 65-70°C civarında olması gerekir ki salon 20°C sıcaklıkta olsun.
Tabi daha düşük veya daha yüksek sıcaklıklar için ısı ayarlamasını kombi üzerinden yapmalısınız. Biliyoruz ki bu yazımızdan sonra kombiyi 60°C ve üzerinde çalıştırmak tüketimi artırmaz mı? Bu şekilde doğalgaz faturaları daha yüksek gelmez mi diyorsunuz? Evet doğru faturanız daha yüksek gelir. Ancak oda sıcaklığını 20°C yapmak için kombinin sıcaklığının bu şekilde ayarlanmış olması gerekmektedir. Kombiyi yüksek derecede kullanıp daha düşük fatura ödemek için bikombici.com firmasını ziyaret edebilirsiniz. 

Tasarruf İçin Yoğuşmalı Kombi Kaçta Yakılmalı?

Yoğuşmalı kombiler hermetik ve bacalı çeşitlerine nazaran yaklaşık %20 oranında daha tasarrufludur. Tabi tasarruf oranı kombi sıcaklığına göre değişebilir. Yoğuşmalı kombilerde genel olarak kalorifer sıcaklığı 30-35°C den başlamaktadır. Başlangıç sıcaklığı kombi marka modeline göre daha düşük veya daha yüksek de olabilmektedir. Maksimum sıcaklık ise genel olarak 80°C civarıdır. Yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması, tasarruflu olması açısından 50°C ve üstünde kullanılmaması gerekir. Kullanılırsa da tasarruf oranı her bir dereceye göre düşebilmektedir. Mesela; Hermetik kombilere göre %20 tasarruf sağlayan yoğuşmalı kombi, 50°C ve üzerinde kullanılırsa tasarruf oranı %10’a kadar düşmektedir. Yoğuşmalı kombiler yüksek ısıda çalışırsa verimli çalışma olmaz. Doğalgazın bir miktarı yanmadan direk baca gazından çiğ olarak atılır. Bu durum ise doğalgaz tüketimini artırır. Doğalgaz faturası da bu sebeple düşük yerine her daim yüksek gelir.

Kombiyi Düşük Derecede Kullanmak Tasarruf Sağlar mı?

Biliyoruz ki kombiyi sırf tasarruf etmek için en düşük derecede kullanıyorsunuz. Hatta elinizden gelse kombideki mevcut en düşük sıcaklığın da aşağısına ayarlamak istiyorsunuz. Kombinizin minimum sıcaklığı kaç ise cihazı en düşük o sıcaklıkta kullanmanız gerekir. Yani kombiyi daha düşük sıcaklığa ayarlayamazsınız. Bu sıcaklık cihazın fabrika çıkış sıcaklığıdır ve değiştirilemez. Düşük derecede kombi kullanmak kimi zaman tasarruflu oluyorken kimi zaman tasarruflu olmayabilir. Mesela; Binada ısı yalıtımı yoksa, daire ara katta ise, üst ve alt kattan gelen ısı ile az da olsa ısınıyorsa, kimi zaman kombi açmaya gerek bile kalmayacak ısıda oluyorsa bu dairedeki kombi düşük derecede kullanılabilir. Binada ısı yalıtımı yoksa, daire ara katta değilse, üst veya alt kat boşsa ya da kombi gibi ısıtıcılar kullanılmıyorsa kısacası büyük bir ısı kaybı söz konusu ise kombiyi düşük derecede kullanmak kesinlikle büyük bir sarfiyat demektir. Çünkü bu gibi durumlarda kombi sürekli çalışır. Kombi evi ısıtmak için sürekli devreye girip çıkar. Hatta çoğu zaman uzun süre devrede de kalabilir. Kombi her devreye girdiğinde ise brülörde alev oluştuğu için doğalgaz tüketimi olur.