Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TKDK’nın Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen Kırsal Kalkınma (IPARD) programı kapsamında 2022 yılı Şubat ayında 11. Başvuru Çağrı ilanına çıkılacak. Bu çağrı kapsamında “302-Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” tedbirinden başvurular kabul edilecek. IPARD II 11. Çağrı Ön İlanı hakkında açıklamalarda bulunan TKDK İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, çağrı kapsamında “302-Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” tedbirinden başvuruların kabul edileceğini söyledi. Bozkurt bu tedbir kapsamında bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi, arıcılık ve arı ürünlerinin üretilmesi, işlenmesi ve paketlenmesi, zanaatkarlık ve katma değerli ürün işletmeleri, kırsal turizm ve rekreasyonel faaliyetler, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları, yenilenebilir enerji tesisi yatırımlarının desteklenmekte olduğunu dile getirdi.

“YAPI RUHSATLARI ÖNCE ALINMALI”

Yapım işi içeren başvurularda yapı ruhsatlarının ilgili idareden alınmış olması gerekliliğine vurgu yapan Bozkurt, “Yapı ruhsatları, 11. Çağrı başvuru kapanış tarihinden sonra alınmış başvurular uygun olarak değerlendirilmeyecektir” bilgisini verdi. Ayrıca, 11. Başvuru Çağrı Ön İlanında son başvuru tarihleri ile ilgili bilgiler olduğuna da değinerek, yapım işi içermeyen proje başvuruları için son teslim tarihinin Çağrı İlanından itibaren 30 gün, yapım işi içeren proje başvuruları için son teslim tarihinin Çağrı İlanından itibaren 45 gün olacağını vurguladı.

YATIRIMCILARI BEKLİYORUZ

İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt çağrı dönemi ile ilgili son olarak şunları kaydetti: “IPARD II Uygulama dönemi 31 Aralık 2023 tarihi itibari ile sona erecektir. Bu çağrı kapsamda başvuruların tamamlanmasını müteakip ödemelerin zamanında yapılabilmesini teminen projelere ilişkin Ödeme Talep Paketlerinin en geç 31 Ekim 2023 tarihine kadar kuruma sunulması gerekecektir. Bu nedenle başvuru sahiplerinin başvuru hazırlıkları sırasında ilgili tarihe dikkat edecek şekilde yatırım planlamalarını yapmaları önemlidir. Bu duyuru ön çağrı ilanı niteliğinde olup, yayımlanacak Onbirinci Başvuru Çağrı İlanı esas olacaktır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bu ön ilanda duyurulan tüm hususları değiştirme hakkını saklı tutar. Süreç kısa potansiyel başvuru sahiplerimizin hazırlıklarına hemen başlamalı ve projelerinin yatırım sürelerini buna göre planlamalılar, yatırım düşüncesi olan tüm müteşebbislerimizi İl Koordinatörlüğümüze bekliyoruz.”