Didim D-Marin’de düzenlenen toplantıya Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Umut Tuncer, İl Müdür Yardımcısı Ahmet Demir, Milet Müze Müdürü Baran Aydın, Didim Turizm Danışma Birimi Sorumlusu Nilüfer Yazar ve basın mensupları katıldı. Toplantıda ilk olarak İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Ahmet Demir, Didim’in turizm tesisleri, 2020 ve 2021 yılı turist sayıları ile sürdürülen çalışmalar ve projelerle ilgili slayt eşliğinde bilgiler verdi. Milet Müze Müdürü Baran Aydın ise Apollon Tapınağı, Milet Antik Kenti ve Milet Müzesi’ne yönelik bilgilendirmelerde bulundu.

“PANDEMİ OLMAZSA HEDEF 2,5 MİLYON TURİST”

Ardından konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Umut Tuncer ise pandemi öncesinde Türkiye’nin 52 milyon turisti ağırlayarak Dünya’da 6. olduğunu ifade etti. 2021 yılında Aydın’a 1 milyon 600 bin turistin geldiğini kaydeden Tuncer, “Pandemi’den sonra 2019 verilerini yakalayan ve hedefine ulaşan Türkiye’de belki de Dünyada tek il Aydın’dır. Gelecek yıl pandeminin etkisi olmazsa hedefimiz 2,5 milyon turisti Aydın’a çekmek olacak. Bunun yanı sıra ilimizde 17 arkeolojik çalışma yürütülüyor. Türkiye’de en fazla çalışma yapılan il Aydın; Bu yıl yapılan Mastero Antik Kenti ortaya çıkartıldı ve bu bizim için gurur tablosu. Bu yıl otellerimizi en aşağı yüzde 80 doluluk oranlarında sezonu kapattı. Bu anlamda bizler çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu noktada gelen her eleştiri bizler için önemli.” dedi.

“DİDİM’İ KİRLETECEK TESİSLERE OLURUMUZ YOK”

İl Müdürü Tuncer, Didim’de bu yıl ilk kez bir otelin yıl boyu açık kaldığını ifade ederek, “Akbük’te bulunan Maxire Otelimiz yıl boyu açık kalacak. 12 ay boyunca açık olacak otel şu an istediği istatistiklere de ulaşmış durumda ve bu diğer otellere de öncü olur.” dedi. Didim’de balık çiftliklerinin yapılması durumuyla ilgili yöneltilen soruya yanıt veren Tuncer, “Bu konuda Bakanlığımızın fikri şu; Didim’in çevresine ve doğasına kirletecek tesislere olurumuz yok. Bu konuda dikkatli olmak lazım.” ifadelerine yer verdi.

“MİLET’İN UNESCO’YA GİRMESİ İÇİN ÇALIŞILACAK”

Didim’de yer alan Apollon Tapınağı, Milet Antik Kenti’nin UNESCO kültür mirası listesinde girmesi konusunda yöneltilen soruya da cevap veren Tuncer, “Bu başvurular tek bir kurumla olmuyor. Bu anlamda Belediye, Valilik, Bakanlık gibi kurumların ortak adımlarıyla oluyor. Söke’de Priene Kenti için bir çalışma yaptık ama Belediye Başkanımız bu işin içine girmedi ve şu an bu başvuru yapılamadı. Bu anlamda birlikte hareket önemli. Biz bu konuda yapılan başvuru noktasında Didim Ticaret Odası ile görüşme yapacağız ve süreci ele alırız.” dedi.

APOLLON’A GECE MÜZESİ FİKRİ

Apollon Tapınağı’nın gece müzesi olması noktasında önerisini sunan Tuncer, “Apollon Tapınağı görünüşü ve yapısı itibariyle buna müsait ama bir sponsor desteği lazım. Efes Antik Kenti ve Göbeklitepe’de bu fikir var; neden Apollon Tapınağı olmasın? Bu anlamda etrafındaki yapılaşmayla da buna uygun ama bu gece müzesi fikri konusunda Bakanlıkla görüşmelerimiz sürüyor.” dedi. Didim Hisar Mahallesinde bulunan iki katlı tarihi evin yeniden restorasyonu süreciyle ilgili de konuşan Tuncer, “Bürokratik engellere takıldığı için gecikti. Bir an önce YİKOB’a devredilmesini bekliyoruz.” dedi.

“BETON SANTRALLERİNE KARŞI TAVRIMIZ OLUMSUZ”

Didim gündemin yer alan beton santrallerinin durumuyla ilgili soruya da yanıt veren Tuncer, “Balık çiftlikleri konusundaki tavrımız neyse santrallerle ilgili de aynı düşüncedeyiz. 2022 Mart ayında süreleri bitiyor. Bizim fikrimizi sorarlarsa tavrımız olumsuzdur. Turizmi tehdit edebilecek yapılaşmaya karşıyız. Tarım Bakanlığından bize geçmesi için süreci işletebiliriz ama Mart ayını beklemeliyiz. Biz de bu konuda hassasız” diye konuştu. Didim Apollon Tapınağı’nın etrafını çevreleyen duvarlara yazılan sprey yazılarıyla ilgili de konuşan Tuncer, “Bu bir vandalizm ama bunu önü nasıl geçilir bilemiyorum. Müze müdürümüz kum temizliğiyle bunu yapılabileceğini söyledi ama temizlendikten sonra yeniden yapılırsa burası için harcanacak tutar az da değil; bunun için yeni bir çözüm fikri lazım. Bu anlamda bölgede güvenlik tedbirlerinin arttırılması konusunda ilgili yerlerle görüşerek çözüm üreteceğimize inanıyorum.” dedi.
Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerle ilgili olarak Bakanlıkça çalışma yapıldığını ve Aydın’a özel bir çalışmanın yapılıp yapılmadığına ilişkin soruya cevap veren Tuncer, “Cumhuriyetin ilk yıllarında yurt dışına çıkartılan eserler olmuş. Bu aslında bir soygundur; tarihi eser soygunu; Aydın bu konuda en mağdur illerin başında geliyor. Bununla ilgili bu eserler yasal zemine ve hukuki olarak götürülmüş; bunun dışında olanları ise Sayın Bakanımızın kesin talimatı var ve bu konudaki eserlerin geri kazandırılması için çalışılıyor.” diye konuştu.