Aydın’da faaliyetlerini sürdüren EKODOSD’un bilim danışmanı olan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz, mantar tüketme konusunda vatandaşları uyardı. Kuşadası’nda yaptığı araştırmalarda makromantar örnekleri konusunda çalışmalar yürüten ve “Volvariella turcica” ile “Pluteus lauracearum” gibi endemik ve nadir mantar türlerini dünya literatürüne kazandırmış mantarlar konusunda uzman bir bilim insanı olan Dr. Kaygusuz, Kuşadası’nın mantar türleri açısından çok zengin örnekleri olan bir bölgede yer aldığını söyledi.


“ÜLKEMİZDE YENİLEBİLİR ÖZELLİĞE SAHİP 300 MANTAR TÜRÜ BULUNUYOR”


Yağışların başlaması ile birlikte ormanlık alanlarda çok sayıda mantar türünün doğal olarak yetiştiğini ifade eden Dr. Kaygusuz, “Lezzeti, sağlık açısından faydaları veya ekonomik önemlerinden dolayı yerel halk tarafından çeşitli yabani mantarlar araziden toplanılmaktadır.
Ülkemizde yenilebilir özelliğe sahip olan yaklaşık 300 kadar mantar türü bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını sonbahar aylarında parklarda, bahçelerde, yol kenarlarında, çayırlık veya ormanlık alanlarda yani çevremizde sıklıkla görürüz. Doğada çok sık karşılaştığımız yenilen mantarlardan Çıntar, Kanlıca, Melki Mantarı, Ayı Mantarı, Porçini, Çörek Mantarı, Sığırdili, Kirpi Mantarı, Kayın, Kavak, İstiridye Mantarı, Şantarel, Sarıkız, Kazayağı, Yumurta, Tavuk, Tavukayağı Mantarı, Trompet, Borazan Mantarı, Siyah Kış Trüfü, Kış Domalan Mantarı, Pösteki, Söbelen, Mürekkep Mantarı, Akdeniz Matsutake Mantarı, Nergis Mantarı, Diken, Gavcar, Manguta, Mantuka, Kulacık Mantarı, Karnabahar Mantarı ve Şemsiye, Dede Mantarı olarak bilinen türler toplanarak tüketilmekte veya ihracatı yapılmaktadır.” diye konuştu.

“KONTROLLÜ ALANLARDA YETİŞEN KÜLTÜR MANTARLARINI TÜKETEBİLİRSİNİZ”


Türkiye’de pek çok yenilen mantar olmasına rağmen yenilen mantarlar ile aynı yerde ve aynı zamanda yetişen zehirli mantarlar da bulunduğunu kaydeden Dr. Kaygusuz, “Bilinmeyen bir mantarın tüketilmesi ciddi zehirlenmelere ve hatta ölümle sonuçlanabilen durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Mantar konusunda uzman değilseniz ya da bir mantar uzmanının kontrolünde doğadan mantar toplamıyorsanız lütfen bilmediğiniz mantarı tüketmeyin. Sağlıklı bir yaşam için mantar tüketmek istiyorsanız kontrollü alanlarda yetişen kültür mantarlarını rahatlıkla tüketebilirsiniz.” şeklinde konuştu.