Bilgisayarınızda bir doküman oluşturduğunuzda o dosyayı saklamak için bilgisayarın diskine kayıt edersiniz. Bu sayede istediğiniz zaman kayıtlı dosyalarınıza kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Web sitesi de tıpkı bir Word dosyası gibidir. Web sitesi için bir bilgisayara ihtiyacınız vardır. Ancak sayfanıza ziyaretçilerin her an erişebilmesi için bilgisayarınızın sürekli açık olması gerekir. Bu da doğal olarak pek mümkün değildir. Size 7 gün 24 saat hizmet verebilen, her türlü yoğunlukta sitenizi hızlı ve problemsiz bir şekilde yayınlayabilen bir bilgisayar gereklidir. Web sunucuları işte tam da bu iş için vardır. Çünkü; web sunucuları ofisinizdeki veya evinizdeki bilgisayarlara göre daha özellikli makinelerdir.    Hosting, kişilere ya da organizasyonlara ait web sayfalarının ve sitelerinin kesintisiz bir şekilde internette yayınlanmasına imkan tanıyan bir hizmettir. Yazılımsal sunucular ile güçlü donanımların birleşmesi ile oluşur. Gerçek hayattaki gibi İnternet siteleri de bir arazi üzerine kurulurlar. Bu sanal araziye "hosting" denir. Dilimize ’’barındırma alanı’’ ya da ‘’web barındırma alanı’’ olarak çevrilen hosting İngilizce bir terimdir. Yılın 365 günü bir bilgisayarda, sayfanızda bulunan tüm dosyaların saklanarak erişime açık tutulması hizmeti olarak açıklanabilir. Bu bilgisayarlar da ‘’web sunucusu’’ ya da ‘’server’’ olarak adlandırılır. Web sunucuları ‘’veri merkezi’’ veya ‘’data center’’ olarak bilinen yerlerde barınır. Çok hızlı İnternet bağlantısına sahip bu veri merkezleri deprem, sel gibi afetlere karşı her daim korunaklıdır. Bu sebeple de ziyaretçiler sitenize ya da sitelerinize her zaman sorunsuz şekilde erişebilir.  

Hosting Ne İşe Yarar?

  İnternette erişilebilir olmak için web sitenizin yayınlanmasını sağlayan hosting hizmeti edinmeniz gerekir. Örneğin; deneyimlerinizi kendinize ait blog sayfasında paylaşmak istiyorsunuz. Öte yandan ürettiğiniz bir ürününün İnternet üzerinden satışını yapmak ya da insanların buluşup deneyimlerini paylaştığı bir forum sayfası oluşturmak istiyorsunuz. Tüm bunları gerçekleştirmek için önce bir hosting hizmeti satın almanız gerekir. Satın aldığınız bu hizmetin pek çok özelliği bulunur. Sitenizin içerik kayıplarına ve olası saldırılara karşı güvenlik yazılımlarının vardır. Sayfaların hızlı olması dışında en kaliteli veri merkezlerinden hizmet vermeleri sayesinde dünyanın her yerinden erişilebilir.   Hosting hizmetinin kalitesini belirleyen temel özelliklerden biri de sayfanızda meydana gelebilecek veri kayıplarına karşı verinizi periyodik olarak yedeklemesidir. Web sitenizde bulunan tüm belge, bilgi, fotoğraf, video ve sunucular host hesaplarında saklanır. Sitenize erişmek isteyen ziyaretçiler direkt olarak dosyalarınızın saklandığı sunucuya yönlendirilir. Bu sayede ziyaretçiler sitenize her an ulaşım sağlayabilir. Ziyaretçiler web tarayıcısına sayfanızın adını yazdığında, sayfanızda dosyaların barındırıldığı sunucuya yönlendirilir. Sayfanızın web üzerinde yayınlaması için mutlaka bir hosting hesabına sahip olması gerekir. En iyi hosting paketine ise sektörün öncüsü Natro ile sahip olabilirsiniz.  

Hosting Çeşitleri Nelerdir?

  Hosting çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız web sitesi açma amacınız konusunda doğru yönlendirilmenizi sağlar. Kurmak istediğiniz sayfaya bağlı olarak ihtiyacınız olan hosting hizmeti farklılık gösterir. Örneğin; kişisel bir blog kuracaksanız, temel özelliklere sahip bir hosting hizmeti tercih etmeniz sizin için yeterli olabilir. Ancak işletmeniz ya da e-ticaret siteniz için bir web sitesi kurmak isterseniz daha profesyonel bir hizmet satın almanız gerekebilir. Sitenizde ihtiyaç duyacağınız sunucunun işletim sistemi, sağlanma türü ve sunucunun işletim sistemi gibi farklılıklardan siteniz için en doğru hosting hizmetini tercih etmek için çeşitlerini bilmeniz gerekir. Çeşitlendirme yaparken sunucunun kullanıldığı hosting ve paylaşım türü iki temel parametredir. Bunların dışında kalan hosting çeşitleri de bulunur. E-posta trafiğinin yoğun olduğu işletmelerin kullanabileceği e-posta sunucusu hizmet çeşitlerinden biridir. Kurumsal, wordpress, cloud ve diğer hosting çeşitleri olarak sayılabilir. Hizmet satın alacağınız yerden de bilgi alarak, sizin için en doğru web sunucusuna karar verebilirsiniz. Hosting çeşitlerini detaylı olarak analiz etmek isterseniz, linke tıklayabilirsiniz: https://www.natro.com/hosting  

Wordpress Hosting

  Blog oluşturma aracı ve içerik yönetim sistemi olan Wordpres, dünya üzerinde çok fazla tercih edilen bir uygulamadır ve tümüyle ücretsizdir. Kullanabileceğiniz temalar ve uygulamalar ile yüklü hosting paketleri sayesinde siteniz daha işlevsel bir hale gelir. Bu sayede birkaç dakika içinde, hızlı ve sorunsuz bir şekilde sitenizi yayınlayabilirsiniz. Kurulumları gerçekleştirdiğiniz andan itibaren hiç sorunla karşılaşmazsınız. Wordpress güncellemeleri de otomatik olarak sunucu tarafından yapılır. Bu hizmet SSD depolama alanı kullanılır. SSD’nin disk yazma ve okuma kapasitesi HDD’ye göre daha hızlıdır. Aynı zamanda da hızlı erişim imkanı tanır, güvenlik seviyesini artırır. Bu hosting paketinin içinde Wordpres genellikle kurulmuş şekilde satılır. Dosyalarında düzenleme yapmak isterseniz, WP-CLI adlı eklenti kullanılabilir. Bu eklentinin bir komut satırı oluşturduğu admin panelinde, eklenti, sitem dosyaları ve tema gibi düzeltmeler bu komut satırından yapılır. Bu host sayesinde Wordpress’in güvenlik bakımından zayıf yönleri daha güçlü hale getirilir. Bazı paketlerde SSL sertifikaları ve CDN servisleri de kullanmak mümkündür.   

Web Hosting

  Online varlık oluşturmak ve bir site yayınlamak için ihtiyaç duyacağınız hizmete "web hosting" denir. Bu host hizmeti sayesinde sağlayıcınız sunucuyu çalışır durumda açık tutabilir. Zararlı saldırılardan koruyabilir. Dosyalar, metinler ve görseller gibi içeriklerinizi sunucudan ziyaretçi tarayıcılarına aktarır. İçeriğinizin internet üzerinde hatasız şekilde sunmanız ve ziyaretçilerinize kusursuz bir kullanıcı tecrübesi sağlamanız için iyi bir web host firması ile çalışmanız gerekir. Bu sayede web sitenize çok fazla ziyaretçi çekebilirsiniz. Bu host sağlayıcınız içeriklerinizi, veri tabanlarınızı ve tüm dosyalarınızı sunucuda depolar. Herhangi birinin tarayıcının adres çubuğuna alan adınızı girdiğinde, talebi yerine getirmek için host sağlayıcınız gerekli dosyaları transfer eder.  

E-Ticaret Hosting

    İnternet sitesi üzerinden satış yapmak isteyen kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ortaya çıkmış bir hosting türüdür. Bu host türünde klasik hostlardan farklı özellikler ve fonksiyonlar yer alır. Bir işletmenin kullanıcı bilgilerini toplayabilmesi veya satış yapabilmesi için gerekli özelliklerdir. SSL sertifikaları, alışveriş sepeti yazılımları, ödeme işlemi yöntemleri ve daha fazlası ticaret sitelerinde yer alır. Alışveriş ve güvenlik özelliklerinin dışında ürünlerinizi satabilmeniz için stok takibi, yönetimi, sayfa tasarımı ve online kataloglar bunlardan bazılarıdır. Tüm bu ihtiyaçları kurumsal host firmasının sorunsuz karşılıyor olması gerekir.   

Mail Hosting

  Evden çalışmanın yaygınlaşması sebebiyle e-posta iletişimi daha da önemli bir hale gelmiştir. Mail hosting, e-postalar için sunucu görevi gören hizmete verilen isimdir. Alan adınıza bağlı olarak oluşturulan e-posta adresinize mail geldiğinde, mail web üzerinden yönlendirilir. Bu veri, alıcının sunucusunda saklanır. Sunucu yöneticisi hangi işlemin yapılacağını belirler. Alıcının kara listesini kontrol eder. Spam filtrelerini oluşturur. İstekleri yeniden yönlendirir. Dış kaynaklardan veya web siteniz üzerinden gelen e-posta trafiğini sağlayan, kullanıcı dostu ve yedekleme yapan ara yüze sahip altyapı kullanmanız daha iyi olabilir. Paket satın alırken sadece şirket içi yazışmalar sunmayan paket olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.  

Reseller (Bayi) Hosting

  ‘’Reseller’’ kelimesi dilimizde ‘’yeniden satış’’ anlamına gelir. Kelime tam olarak ‘’bayi’’ anlamında kullanılır. Kullanıcının sahip olduğu bant genişliği ve depolama alanını kullanarak çok sayıda web sitesi barındırmasına ya da host pazarlamasına izin veren bir hizmettir. Aynı host şirketi gibi müşterilerinize belirli limit dahilinde hosting hesabı açmanıza imkan sağlar. Aynı zamanda müşterilerine barındırma hizmeti de sunar. Host satışı yapmak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilen bir çeşittir. Host satışı yapmak isteyen kişi yönetim panelinin farklı yerlerine logo koyarak, firmasını ön plana çıkarabilir. Kiralamış olduğunuz depolama anında farklı ve çok sayıda web sitesi barındırabilirsiniz. Bu alan içerisinde özel kaynaklar oluşturarak kendi müşteri kitlenizi de oluşturabilirsiniz.