Germencik’in Hıdırbeyli Mahallesi, Karakuyu mevkindeki incir bahçelerinde yarıklar oluştu. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki yarıklar, yer yer değişmekle birlikte 1 metre derinlik ve genişliğe ulaştı. Vatandaşları ürküten yarıkları Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Hasan Kuru ve ekibi ile jeoloji mühendisi Koray Önalan inceledi. Yapılan inceleme çalışmasına Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya da katıldı.

AŞIRI SU KULLANIMINA İŞARET ETTİ


İncelemenin ardından açıklamalarda bulunan jeoloji mühendisi Önalan, bu yarıkların bölge için sürpriz olmadığını, geçmiş yıllarda da benzer yarıkların oluştuğunu söyledi. Yarıkların depreme bağlanmaması gerektiğinin altını çizen Önalan, “Yarıkların nedeni aşırı miktarda yer altı suyun çekilmesi. Çiftçi ve jeotermal santrallerinin açmış oldukları sondaj kuyuları birlikte yarıklara neden oluyor. Bir an önce çiftçimizin vahşi sulamadan vazgeçmesi, jeotermal santrallerinin de kontrol altına alınması gerekiyor. Yoksa bu yarıklar ilimizin geneline de yayılabilir” ifadelerini kullandı.
Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Çetinkaya da, Hıdırbeyli’de ortaya çıkan yarıkların ilçenin farklı yerlerinde de oluştuğu yönünde kendilerine ihbarların geldiğini dile getirdi.