İYİ Partili Nail Kurt, “Çıkın da şu halktan, şu meclisten bir özür dileyin. ‘Aldım bu şirketi, sonunda batırdım, kusura bakmayın özür dilerim’ deyin” şeklinde ifadeler kullanırken, CHP’li Erdinç Gümüş de, “Şirketi gereksiz personelle doldurdunuz, alnının teriyle çalışan işçileri bugün ücretsiz izne çıkarıyorsunuz. Onlar çalışmadı da mı onları cezalandırıyorsunuz” dedi. Belediye Başkanı Mehmet Erikmen de, “ASKİ işçileri 2 ay ücretsiz izne çıkarırken neredeydiniz” diye sordu.

“NEDEN AKTARMA YAPIYORUZ?”

Sermaye aktarımı konusu ile ilgili bilgi veren Yazı İşleri Müdürü Sedat Kesici, “Ağustos ayında meclis olarak Karbel’i kapatmak için bir meclis kararı aldık. Ardından Nazilli’ye muhasebeciye gittik. Bir anda kapatılamıyor. Bir formül aradık. Çeşitli görüşmeler yaptık. Sıkıntısız bir şekilde kapatmak için bize önerilen ortak görüş ‘Borcunuz kadar sermaye artırımı yapın tasfiye kararı alın, tasfiye memuru atayın bu şekilde süreci işletin’ oldu. Kimseye, hiçbir personele ve meclis üyesine zarar gelmeden en hızlı kapatma yolu buydu” dedi.

“HATALARIN CEREMESİNİ İŞÇİLER ÇEKMESİN”

Bu sözler üzerine araya giren İYİ Partili Nail Kurt, “Meclis üyesine neden zarar gelsin? KARBEL’i bu hale getiren, 1,5 milyon borç içine sokan meclis üyeleri mi? Kimler sebep olduysa onlar hesap versin. Çıksın bu meclisten bu halktan özür dilesinler. Ceremeyi gariban işçiye çektiriyorsunuz. Karbel’i bu hale getiren, batırıp çıkaran, yiyip içen işçiler mi? Şirketin müdürü Belediye Başkanı Mehmet Erikmen’di. Çıksın halka izah etsin, özür dilesin. Karbel’in zarar etmesinin en büyük sebebi denetim komisyonu raporunda da belirttim, personel fazlalılığı, yanlış istihdam politikası. Siyasi partilerimizin birinci derecede akraba, yandaş, parti üyeleri, şunlar bunlar. Çok sayıda kişi belediye dışında farklı kurumlarda çalışıyor. Biz bunlara maaş ödemeye devam ediyoruz. Karbel’in asıl zarar ettiği nokta zaten bu. Bunları yöneten bunları uygulayan sizsiniz. Çıkın da şu halktan şu meclisten bir özür dileyin. ‘Aldım bu şirketi, sonunda batırdım, kusura bakmayın, özür dilerim’ deyin. Siyasi akraba ve yandaşların verdiği zararın bedelini bu halk ödeyecek. İşçiyi çıkarıyorsunuz ama bu zararların sebebi işçiler mi? Siz neler yaptınız da bu şirket bu hale geldi. 19 aydır bunu dillendiriyorum ben burada. Ayrıca işçilerden sendikaların kendilerine sahip çıkmadığı ile ilgili serzenişler var. Belediyeden maaş alıp da belediye dışındaki kurumlarda çalışan personel kim var? Siyasi partilerin birinci derece yakınlarından kim var önce bunları temizleyin. Siz siyasi parti temsilcileri olarak kütüphanede çalışan, Halk Eğitimde çalışan kendi yakınlarınızın belediye bütçesinden maaş almasının önüne geçin. Önce bunları çıkarın bunları temizleyin. Belediyenin paraya ihtiyacı var. Ayda 40 bin lira gidiyor buraya gidiyor. Ben müfettişle konuştum. Şirketin personeli yüzde 40 kıstasına bağlı değil. Burada sorun haddi aşan şekilde personel yığmanız. Parti başkanının yardımcısını, yönetim kurulu üyesini, gençlik kolları başkanını belediyeye doldurup belediyeye yığmanız. Hem belediyeyi borç içine sokacaksınız hem bedelini başkası ödeyecek böyle bir şey yok” dedi.

“ŞİRKETİ BATIRAN KİMSE ÇIKSIN HATA YAPTIM DESİN”

CHP’li Erdinç Gümüş, “Hepimiz esnafız. Zarar etmemek için giderler gelirleri asla aşmamalı. Bunun için ne yaparsın başta ihtiyaç kadar işçi çalıştırırsın. Burası da bir esnaf dükkanı gibi. 5 kişiyle yapılacak işi 15 kişiye yaptırmaya kalkıldı. Herkes zor durumda kaldı. Karbel’in yetkili müdürü olarak siz buna göz yumdunuz. Şirketin neye faydası oldu, neye artı yazdı söyleyebilir misiniz? Belediyenin para getiren nesi varsa şirkete verdiniz. Akaryakıt’ı bile şirkete devretme cüreti gösterdiniz. İlçenin geleceğini bu kadar etkileyecek, batıracak, itibarı düşürecek duruma meclis üyeleri mi getirdi? Bunda siz sorumlu değil misiniz? Biz bunu ilçemize katkı sunun diye kurduk. Size burayı hatır gönül personeli doldurun, afaki para ödeyin mi dedik. Olmayacak işlere adam aktarın, kayırın diye mi kurduk? Bunu sen nasıl izah edeceksin? Buna sebep olan kimse hesap versin” dedi.

“MAAŞLARIN ÖDENMEMESİ KANIMA DOKUNUYOR”

Sözlerini sürdüren Gümüş, “Sizin yaptığınız hatadan dolayı belediyenin parasının böyle aktarılıp durmasını istemiyorum. Bu konuda destek olmam ama diğer konularda yanınızdayım. Belediyeyi zarara uğratacak önerge bile verilemez. Şirketi gereksiz personelle doldurdunuz, alnının teriyle çalışan işçileri bugün ücretsiz izne çıkarıyorsunuz. Onlar çalışmadı da mı onları cezalandırıyorsunuz. Esnafsınız borçlandığınızda sizin borcunuzu komşunuz mu ödüyor? KARBEL zarar etti, diğer işçilerin günahı yokken onları izne çıkarıyorsunuz. Şirketi batıran kimse çıksın hata yaptım desin. Karacasu Belediyesinin parası bittiği gibi itibarı da gitti. Biz birinci ayda kapatılsın dedik şirketi sen 8. ayda kapatmaya karar verdin. Ben ret kullanıyorum. Bizim borcumuz varsa alacağımız da vardı. Bunun araştırmasını yapın açıklayın. Alınan personel farklı kurumlarda çalıştırılıyor. Paran yok niye yapıyorsun? Bizimki kapıda dilenip pencerede sadaka vermek. Karacasu Belediyesi gibi itibarlı bir belediyenin bugün memurunun maaşını ödeyemiyor olması benim kanıma dokunuyor” dedi.

ERİKMEN’DEN SALVO

Belediye Başkanı Mehmet Erikmen, “Biz ne yedik ne içtik. Ne ima etmeye ççalışıyorsun? Personeli izne çıkarmamızın sebebini ben size açıkladım. İşçiye ücretsiz izin vermemizin sebebi pandemi ve asgari ücretin artmış olması. Sendika maliyeti ile beraber işçi maliyeti yükseldi. Ücretsiz izin bütçenin yüzde 40’ını aşmamak için veriliyor. Erdinç Bey sen ücretsiz izne karşı mısın? O zaman ASKİ iki ay ücretsiz izne çıkarırken neredeydiniz? Sen zamanında bu belediyeyi teslim alırken kasada 800 bin lira vardı. Dolar kuruyla bugünün parasıyla hesapladığında 2 milyon dolar parayla aldın. Bize teslim ederken 2 milyon borçla teslim ettin mi ettin. 800 bin lira parayla aldın bir tek 400 bin liraya iki pazar yeri yaptın onun parasını da biz pazarcılardan aldın. Biz bu şirketi kurduk. Çocuk oyun evi yapalım, bir sanayi yapalım, akaryakıt istasyonunu çalıştıralım diye şirket kuruldu. Kendi arkadaşlarımız dahi şirket çalışmasın dedi. Sanayi için birkaç mülk sahibi ile görüştük yine olmadı. Pandemi girdi, olayların şekli değişti. Plan bütçe komisyonunda bunu kapatma kararı aldık. Sonra hep birlikte mecliste bunu onayladık. Kapatılsın borcu, mülkü belediyeye kalsın dedik. Ücretsiz izinlerin Karbel’le hiçbir ilgisi yok. Biz bütçe gelirlerinin yüzde 40’ını aşmasın diye işçileri çıkarıyoruz. Kütüphane diyorsunuz, kütüphanede personel yok. Burada hizmet vermeyelim mi? PTT’de hizmet vermeyelim mi?” dedi.

“ZARARA SON VERELİM”

AK Partili Fatih Akkın, “Şirket kurulurken iyi olsun, ilçeye faydası olsun diye kurduk. Ama geldiğimiz noktada dediklerinize katılıyorum, Gerek personel alımında olsun gerek harcamalar konusunda sıkıntılı bir durum var. Ama bugün kapatmadığımız takdirde zarar devam edecek. Bugün sermayeyi aktarıp kapatalım” dedi.

İŞTEN ÇIKARMALAR OLACAK MI?

Sermaye aktarımı dışında belediyenin personeline borcu olup olmadığı konusu konuşuldu. Nail Kurt, “Bizim kulağımıza gelen personelin belediyeden alacaklı olduğu” dedi. Erikmen, “Şu an ücretsiz izne gönderdiğimiz belediye personelinin belediyeden alacağı var mı? Duydunuz mu böyle bir şey. Personel şirketinin hiçbir kuruma borcu yok. Sadece bir ikramiye alacakları var. Bu da ücretsiz izne ayrıldıklarında hesaplarına yatacak. Hiçbir ayrım yapılmadan her ay 30 kişi ücretsiz izne ayrılıyor” dedi. Kimlerin işten çıkacağı da gündeme gelirken Erikmen, “Tasfiye kararı aldığımız da Karbel personeli işten çıkacak. Personel şirketinde 88 personelimiz var. Diyelim ki biz bunları ücretsiz izne çıkarmadık, Oldu ya asgari ücret 4 lira oldu. Bu konuşuluyor. Ne olacak ya ücretsiz izne ayıracağız ya da işten çıkaracağız. Kimi işten çıkaracağımızı biz biliriz” dedi. Karbel’in kapatılması için gerekli olan borçlarına karşılık gelen 1 milyon liranın belediyeden şirkete aktarılması Cumhur İttifakı üyeleri ile bağımsız üyenin onay vermesi ile oy çokluğu ile kabul edildi. Millet İttifakı'nın tamamı ret oyu verdi. Diğer bir gündem maddesi olan 04 Mart 2021 tarih ve 40 sayılı meclis kararı ile KARBEL LTD ŞTİ'ne sermaye yapılan akaryakıt istasyonunun belediye uhdesinde kalması hususunun oy birliği ile kabul edildi.

KARBEL’İN BORCU 1 MİLYON 314 BİN LİRA

Ayrıca geçen meclis millet ittifakı üyelerinin verdiği soru önergesi üzerine Karbel’in borcu açıklandı. Bu konuda Yazı İşleri Müdürü Sedat Kesici tarafından, “Karbel’in esnaflara olan borcu 301 bin lira, personele olan borcu 410 bin lira, diğer borçlar 26 bin lira, ödenecek vergi borçları 86 bin lira, ödenecek prim borçları 468 bin lira, BES kesintiler 15 bin lira, personel icra kesintisi bin 224 lira. Toplam borcumuz 1 milyon 314 bin lira. Belediyeye yaptığı işler karşılığında 421 bin lira alacağı var. Geriye 893 bin lira borcu kalıyor. Prim borçlarının büyük çoğunluğunu yapılandırdık” bilgisi verildi. Millet İttifakı'nın bir meclis önce sorduğu soruya istinaden çalıştayın belediyeye 267 bin 248 liraya mal olduğu bilgisi verildi. Nail Kurt ayrıca sözlü olarak okul servis araçlarının METEM arazisinde toplanmasının daha doğru olacağı şeklinde görüş beyan etti. Erikmen bu konuda çalışma yapacaklarını söyledi.