Yedek parça arayışı içine girdiğiniz zaman karşınıza benzer parçanın çeşitli seçenekleri çıkmasıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Orijinal parçalar, muadil parçalar veya yan sanayi ürünleri arasından hangisini seçileceği insanın gerçekten de aklını karıştırabiliyor. Parçaya karar verme aşaması ayrıyken bir de nereden alınacağı ise daha da büyük soru işaretleri doğuruyor.

Yedek Parça Nedir?

Yedek parça, aracın bakım sırasında veya kaza sonrası gibi gerekli durumlarda üretim sırasındaki parçası yerine aynı özelliklerdeki benzer bir parçanın takılmasıdır. Piyasada orijinal, muadil ve yan sanayi olmak üzere üç çeşit yedek parça bulunmaktadır. Orijinal parçalar, otomobil firmasının anlaştığı yan firmalar veya kendi üretimi ile marka logoları ve özel kutulama işlemleri ile üretilen parçalardır. Bu sayede üretim kısmında herhangi bir aksaklık yaşandığı takdirde yedek parçalar ile üretim sekteye uğramaz ve zaman kaybı yaşanmasının önüne geçilir. Fazla yedek parçalar veya firmanın ön gördüğü şekilde üretim miktarının bir kısmı otomobil servis pazarına iletilir. Muadil parçalar ise yine orijinal parçalar ile aynı fonksiyonel özelliklere sahip olup aralarında herhangi bir kalite farkı bulunmayan ürünlerdir. Aralarındaki tek fark markaların logolarını taşımamaları ve kutulanma şekilleridir. Yan sanayi yedek parçalar ise tamamı ile farklıdır Burada herhangi bir denetim veya orijinallik bulunmamaktadır. Çeşitli firmalar yedek parça üretip, otomobil pazarına sunabilirler

Yedek Parça Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Alacağınız parça yan sanayi ürünü değilse üzerinde OEM kodu bulunur. Bu kodu internet üzerinde sorgulatarak ürünün doğru ürün olup olmadığını anlayabilirsiniz.

OEM Kodu Nedir? Şasi Numaralarından Sorgulama Nasıl Yapılır?

Her orijinal veya muadil ürünün kendine ait bir OEM kodu bulunur. Aynı zamanda tüm araçların kendine ait bir şasi numarası bulunmaktadır. Bu her iki numarayı veya kodu internet üzerinden sorgulatarak ürünün doğruluğundan ve arabanıza uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Online yedek parça alışverişi yapacaksanız, güvenilir bir adres olan aloparca.com’ da 50’den fazla markaya ait olan oto yedek parça bulabilirsiniz. Renault, Peugeot gibi aklınıza gelebilecek tüm markalara ait kaliteli ve orijinal ürünlere aloparca.com’dan ulaşabilirsiniz.