Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, bürokratik işlerinin dışında mesaisini masa başında değil bağda bahçede üreticinin yanında geçiriyor. Şahin, üreticinin derdine, sorununa çözüm ararken ilçede alternatif ürün yetiştirilmesine de öncülük etti. Kaymakam Şahin, ilçedeki üreticilerle birlikte iki yıl önce Muğla’ya yaptığı gezide ejder meyvesi bahçelerini inceledi. Ardından üreticilere fide desteğinde bulunan Kaymakam Şahin, ilçedeki 26 serada pitaya meyvesi yetiştirilmesine öncülük etti. Şahin’in çabaları sonuç verirken pitaya bitkileri ilk meyvesini verdi.

PİTAYA 26 SERADA ÜRETİLİYOR

Kaymakam Şahin, pitaya meyvesi yetiştiren üretici Ferhat Güçlü’yü serasında ziyaret etti. Sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayınla pitaya meyvelerinin gelişimiyle ilgili bilgi veren Kaymakam Şahin, “Üreticimiz Ferhat Güçlü’nün serasındayız. Bu seramız 24 Eylül 2019’da Muğla’ya yaptığımız gezi kapsamında attığımız adımlar sonrasında 20 Nisan 2020’de diktiğimiz ejder fidelerimiz bir yıl sonrasında meyve vermeye başladı. Proje kapsamındaki seralarımızın ilki burası. Efeler’de ejder meyvesi üretilen 26 seramız ve üreticimiz var” dedi.

8 BİN MEYVE ALINACAK

Bir yıl önce toprakla buluşturulan fidelerin meyve verir hale gelmesinin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Şahin şunları söyledi: “Efeler’de ejder meyvesi yetişir mi sorusunun cevabını bulmuş olduk. Yoğun bir emek, sabır gayret sonucunda yaklaşık 45 gün açan çiçekler meyveye döndü. Bu konuda mutlu ve gururluyuz. Bugünleri de gördük çok şükür. Bir meyve 600-700 gram ağırlığında. Meyvelerin aroması yerinde. Bu seramızda bin 300 fide var. Her fideden 8-15 meyve almayı planlıyoruz. İlk hedefimiz 1000 metrekare alandan 3-4 bin meyve almaktı. 4’üncü yılda 10 bin meyve alacaktık. İlk yılda 7-8 bin meyve alacağız.”

MEYVELER 30-60 LİRA ARASINDA ALICI BULUYOR

Ejder meyvesinin iç ve dış pazarda aranan bir ürün olduğunun da altını çizen Şahin, “Turizm bölgesinde ejder meyvesi fiyatı 45 liraydı. Meyveler 30-60 lira arasında alıcı buluyor. Farklı türde meyveleri var. Bu işin Aydın’da da yapıldığının en güzel göstergesi bu. Ciddi bir emek sarf ettik. Emeklerimizin sonucunda bu netice ile karşılaştık. Bundan sonra Efeler diyarında birçok serada ejder meyvesi yetişecek. Meyveler satışa hazır hale geldi. Diğer seralarda aynı başarıyı yakalayacağız inşallah” diye konuştu.