Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat başkanlığında gerçekleşen toplantıya Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Yatırımcı Kuruluş Amirleri, sivil toplum kuruluşları il temsilcilikleri katıldı. Toplantıda, çeşitli kamu ve yatırımcı kuruluşların, kentteki yatırım ve projeleri hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Evrim Karakoz, ASKİ ve belediyenin proje ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

BUHARLAŞMAYA ÖNLEM ALINMALI

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru ise toplantıda Söke–Sazlı fayını hatırlatarak bu bölgedeki karayolunun olası afetlerden etkilenmemesi için projenin gerekliliği ve ilde yüksek buharlaşmanın olması sebebiyle içme ve kullanma suyundaki buharlaşma özelinde önlem alınması hususunun dikkate alınmasını istedi.

SAZLI KARAYOLUNDA AFET RİSKİ

Konuyla ilgili söz alan Hasan Kuru, şunları söyledi: “Söke-Sazlı karayolu düşünüldüğünde, Söke–Sazlı fayı aktif bir fay segmenti olmasından dolayı olası bir afet durumu da düşünülerek, afet etkilerini azaltmak adına İl AFAD Müdürlüğü ve ilgili Meslek Odalarıyla ortak proje çalışmaları yapılması gerekir.”

PROJE YOK

Konuyla ilgili Karayolları 2. Bölge Müdürü an itibariyle böyle bir çalışma ve projelerinin olmadığını, fakat ilerleyen zamanlarda konu gündeme geldiğinde geniş kapsamlı teknik destek alınarak proje oluşturulacağını bildirdi.

SU KAYBI

Kuru ayrıca, içme ve tarımsal amaçlı su kullanımına bağlı olarak, DSİ Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ASKİ kurumlarına, baraj ve göletlerdeki yıllık buharlaşma miktarı ve buharlaşmaya dönük su kaybının önlemesine yönelik uygulama proje ve planlarının varlığı hakkında bilgi talep etti. Konu hakkında bilgi veren DSİ 21. Bölge Müdürü İlter Göktuğ, bölgedeki baraj ve göletlerde buharlaşmayı önleyici bir çalışma olmadığı belirterek, “Ülkemizde baraj ve göletlerde buharlaşmayı önleyici bazı uygulamalar bulunuyor ve belli derecelerde başarı sağlandı. Su kaybının önlenmesi hususunda fayda maliyet şartlarını karşılar durum ve ihtiyaçlarda bu yöntem ve uygulamalar gerçekleştirilebilecek” dedi.