Osmanlı zamanında yapılan ve 300-400 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi su sarnıcı taş yapısı ve kubbesindeki işçilik ile oldukça dikkat çekiyor. Sarnıcın içerisinde özellikle bir noktada oluşan akustik ilk defa karşılaşanları ürpertiyor. Bu gibi sarnıçlarda yankı özelliği bilinse de bu sarnıcın benzerlerinden ayrıldığı kaydedildi. Taşların içerisinde hoparlör varmışcasına fısıltı halindeki sesi bile güçlü bir şekilde karşıya yansıtan sarnıcın uzmanlar tarafından araştırılması bekleniyor. 10 metre mesafede karşılıklı konuşan iki kişi fısıltı halinde bile konuştuğunda birbirilerini rahatlıkla duyabiliyor.

“ŞAŞKINLIK İÇERİSİNDEYİM”

Tekeliler Mahallesinde yaşasa da sarnıcın bu özelliğini ilk defa fark ettiğini ifade eden Özay İngay, “Ses aynı hoparlörden geliyor gibi çıkıyor. Çok farklı bir şekilde geliyor. 10 metreye yakın mesafe var aramızda ama sanki yanımda konuşuyor gibi oluyor. İlk olduğunda çok şaşırdım. Karşımda konuşan kişi dibimde konuşuyor gibi oluyor. Hatta onun sesi sanki benden çıkıyor. Büyük bir şaşkınlık içerisindeyim. Nasıl bir şey bilmiyorum ama çok güzel bir şey. Bu köyde doğdum büyüdüm ama bu sarnıcın bu özelliğini yeni fark ettim” dedi.

“KORUNMALI”

Akın Karcı da, “Bu doğa harikası anlatılmaz yaşanır. Belli bir noktada durduğumuz zaman karşımda konuşan yanımda konuşuyor gibi oluyor. Kendi sesim de karşıdan geliyor. Birbirimizle yer değiştirmiş gibi oluyoruz. Şaşkınlığımı anlatacak söz bulamıyorum. Onun sesi sanki benim ağzımdan çıkıyor. Bu şekilde bir özelliği olduğunu hiç bilmiyordum” ifadelerini kullandı.