Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü’nü kutladı. Dünya Gıda Güvenliği Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Başkan Şahin, gıda güvenliği için beşeri hekimler ile veteriner hekimlerin tek sağlık çatısı altında birlikte çalışmalarının sağlanması gerektiğini vurguladı.

“2 MİLYON KİŞİ SAĞLIKSIZ GIDA VE SU TÜKETİMİNDEN ÖLÜYOR”


Başkan Şahin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından, 24 Aralık 2018 tarihinde alınan karar ile 7 Haziran olarak belirlenen Dünya Gıda Güvenliği Günü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliği çerçevesinde bu yıl üçüncü kez kutlanmakta ve gıda güvenliği konusunda farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır. Halk sağlığının sürdürülebilirliği ve nesillerimizin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişmesinin altın kuralı gıda güvenliğinin temin edilmesidir. Dünya üzerinde her yıl 600 milyona yakın hastalık vakası, patojen mikroorganizmalar ve kimyasal maddelerle kontamine olmuş gıdaların tüketimi neticesinde ortaya çıkmaktadır. Yine her yıl, Dünya üzerinde 2 milyondan fazla insanın güvenli ve sağlıklı olmayan gıda ile su tüketimi kaynaklı yaşamını yitirdiği ortaya konmaktadır. Bu tablolar irdelendiğinde, gıda güvenliğinin önemi net şekilde ortaya çıkmaktadır.”

“TÜM MESLEK GRUPLARI KOORDİNELİ ÇALIŞMALI”


Başkan Şahin açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Sağlıklı gıda ve gıda güvenliğinin tesisi için, beşeri hekimler ile veteriner hekimlerin multidisipliner şekilde Tek Sağlık çatısı altında birlikte çalışmalarının sağlanması ve geliştirilmesi elzemdir. İlgili tüm meslek gruplarının koordineli şekilde çalışması ve buna uygun zemin hazırlanması kaçınılmazdır. Veteriner Hekimler çiftlikten çatala güvenli gıda zincirinde önemi tartışılmaz bir halkayı oluşturmakta, hayvanların sağlıklı şekilde beslenmesi, koruyucu-sağaltıcı hekimliğin özveriyle sürdürülmesi ve güvenli hayvansal gıdanın ortaya konulmasında, elde edilen gıdanın güvenli şekilde tüketici vatandaşlarımızla buluşmasında büyük emekler vermektedirler. Gıda güvenliği noktasında vatandaşlarımıza düşen en büyük görev ise tedbirli olmak, bilinçli gıda alışverişi yapmak ve temin edilen gıdanın uygun şartlarda muhafazası ile tüketime hazırlık aşamasını kurallara uygun şekilde gerçekleştirmektir. Sağlıklı bir dünya için sağlıklı ve güvenli gıda, sağlıklı çevre, sağlıklı hayvan ve sağlıklı toplum zincirinde üzerimize düşen görevleri layıkıyla, eksiksiz şekilde yerine getirmemiz gerekliliği hususunda tüm Dünyada farkındalık yaratmayı amaçlayan 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Gününü kutluyor tüm vatandaşlarımızı farkındalığa davet ediyor saygılarımızı sunuyoruz.”