Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde gerçekleşen basın toplantısında Oda Başkanı Hilmi Erbaş’a yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti. Erbaş, toplantıda ilk olarak Nefes Kredileri konusunda bilgiler vererek, 2018 ve 2020’de oda olarak destek oldukları kredilerden bahsetti. Devletin son çıkardığı desteklemeleri de anlatan Erbaş, bu konuda ilgili bankaların daha belirlenmediğini ifade etti.
“AŞILAMADA BEKLENEN OLMADI”
Turizmle ilgili de değerlendirme yapan Erbaş, turizmin GSMH’da yerinin yüzde 5 olduğunu belirterek pandemi sebebiyle turizmin büyük yara aldığını ve birçok sektörü de olumsuz etkilediğini belirtti. Pandemi sürecinde aşılama çalışmalarına da değinen Erbaş, “Maalesef aşılamada beklenen yere gelemedik. Son anlaşmalar yapılmış ama umarım kısa sürede bu çalışmalar başlatılır.” dedi.
2021 yılında turizm anlamında öngörülen hedeflerin tutturulmasının zor olduğunu dile getiren Oda Başkanı Erbaş, “2019’da çok iyiydi ama 2020’de bir önceki yıla göre çok gerideydik. 2021 yılı için kötümseriz. Eğer aşılama çalışmaları sürerse 2022’de turizmde pik dönemi bekliyoruz.” dedi.

“DİDİM’İN POTANSİYELİ VAR”


Didim’in turizm noktasındaki konumunu değerlendiren Erbaş, ilçenin 2006 yılında turizm bölgesi ilan edildiğini hatırlatarak planlama açısında Bakanlığa çekincelerin anlatıldığını ifade etti. Didim’in birçok bölgeye göre avantajı olduğunu kaydeden Erbaş, “Önemli olan bu avantajları ve potansiyeli hayata geçirmek. Bu konuda hükümetin, yatırımcının ve turizmcinin bu politikaları geliştirmeye ve daha iyi destinasyon oluşturmaya ihtiyacı var. Didim ve Çeşme projeleri var. Turizm bakanımız bunun için bize söz verdi ve vakti gelince Didim’de bunu anlatacak.” dedi.

“MANASTIR KOYU İÇİN İTİRAZIMIZI YAPTIK”


Didim’de turizm projeksiyonuna uygun adımların atılması gerektiğini ifade eden Erbaş, “Bunlardan birisi de Özelleştirme İdaresi Başkanlığının Manastır Koyu’yla ilgili hazırladığı planlarda şahit olduk. Biz oda olarak bu imar planlarına itirazımızı yaptık, raporumuzu ekledik. Katkıda bulunan STK’lara teşekkür ediyorum.” dedi.

ÖNCE İLÇE BAŞKANLARI ARDINDAN ANKARA ZİYARETİ


Altınkum’da Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait tesisle ilgili 4 Haziran’da ihale çıkılması konusunda da değerlendirme yapan Erbaş, “Bu konuda odaların ve STK’ların görüşü ortada; Kollektif olarak bu konuda başarılı olamadık. Uygulayıcı kurumlar üzerinde etkimiz olmadı yani başarılı olamadık. Önümüzdeki günlerde başta iktidar partisi temsilcisi olmak üzere parlamentodaki siyasi partilerin ilçe başkanlarını ziyaret edip, ardından STK’larla bir araya geleceğiz. Bunun ardından Aydın milletvekillerimize ziyarette bulunup Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne ziyaretler gerçekleştireceğiz.” dedi.
Erbaş, Vakıfların yeriyle ilgili bir takasa ya da trampa olayının da gerçekleştirilebileceğini ve bunun için ilçede yer sıkıntısının olmadığını hatırlatarak, siyasi iradenin de bu konuda adımlar atabileceğini kaydetti.