Karadeniz Bölgesi'nin en önemli geçim kaynağı çayın yetiştirilme alanı olan Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu’nun dışında Aydın'da da üretimi için deneme ekimi gerçekleştirildi. Efeler ilçesindeki Ekrem Çiftçi İlkokulu Öğretmeni Şaban Özdemir ile Karadenizli Öğretmen Mehmet Akay, "Aydın'da neden çay yetişmesin?' fikrinden yola çıkarak bir ilki gerçekleştirmek amacıyla okul bahçesine çay dikti. Okul Müdürü Mehmet Öztürk ile birlikte öğrenciler de öğretmenlerine destek verdi. 'Okulumla Sosyalleşiyorum Projesi' kapsamında öğrencilere doğayı ve tarımı öğretmek amacıyla öğrencilerle birlikte okul bahçesinde ata tohumlarından, marul, soğan, lahana, brokoli, kereviz, ıspanak, turp, roka ve dereotunun da bulunduğu çok sayıda bitki yetiştiren ve ürettiği sebzeleri ihtiyaç sahiplerine dağıtan öğretmen Şaban Özdemir, okul bahçesinde ejder meyvesi ve kudret narının yanında Ege Bölgesi’nde ilk kez çay üretimi için ilk fidanları toprakla buluşturdu.

OKUL BAHÇESİ SERAYA DÖNÜŞTÜ

Aydın'da her türlü sebze ve meyvenin yetiştiğini belirten öğretmen Özdemir, "Doğa insanoğluna çok cömert. Toprak ana her türlü nimeti sunuyor. Öğrencilerimize doğanın nimetlerinden nasıl faydalanacağımızı uygulamalı olarak anlatıyoruz. Öğrencilerimiz topraktan sofraya ürünün gelişini gözlemleyerek öğreniyor. Ayrıca, kendileri de üreterek bu heyecanlı yolculuğa ortak oluyor. Bugüne kadar birçok sebze yetiştirdik. Farklı ürünlere yönelmeye karar verdik. Ejder meyvesi, kudret narı ile birlikte ilk kez çay üretimi için fidanları toprağa diktik” dedi.

İÇTİĞİMİZ ÇAYI KENDİMİZ YETİŞTİRECEĞİZ

Çayın hasadını da yapacaklarını dile getiren Özdemir, "Aslen Karadenizli olan Mehmet öğretmenimiz bize çay ekiminin püf noktalarını gösterdi. Onun direktifleriyle ekimini gerçekleştirdiğimiz çayın hasadını da yapacağız. İnşallah çay üretmeyi başaracağız. Hasadını yapacağımız çayı okulumuzda demleyip içmeyi istiyoruz. Öğrencilerimiz de çayın nasıl üretildiğini bu sayede öğrenmiş oldular” diye konuştu.