Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği tarafından düzenlenen, ‘33. Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kongresi’nin bilimsel programı içerisinde yer alan ‘Sizin Hiç Otizmli Bir Çalışma Arkadaşınız Oldu Mu?’ başlıklı panel ve açık oturum organizasyonu Kuşadası’nda başladı. Pine Bay Holiday Resort’ta gerçekleşen organizasyona yoğun bir katılım oldu. 

KONUSUNUN UZMANI İSİMLER KONGREDE BİR ARAYA GELDİ

Pine Bay Holiday Resort Otel’de gerçekleşen organizasyona TBMM 25-26-27.’nci Dönem Milletvekili ve 27. Dönem TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarının Yaygınlığının Tespiti İle İlgili Bireylerin ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Üyesi Dr. Çetin Arık, TBMM 27. Dönem Balıkesir Milletvekili Mutlu Aydemir, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çengel, Aydın Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Şenay Polatır, Sağlık Bakanlığı Otizm Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Daire Başkanı Prof. Dr. Onur Burak Dursun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşkur Dış İlişkiler ve Projeler Dairesi Başkanı Oğuzhan Küpeli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Elmaz Esra Ceceli, Boyner Grup İç Denetim, Risk Yönetimi ve Sürdürülebilir Direktörü Emrah Özbey, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç Dr. Mustafa Otrar, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Yetişkin Otistik Birey Rehber Öğretmen Burçak Akdeniz, Otizmli Birey Ailesi Zafer-Gülçin Vardarcı katılım gösterdi. 

OTİZM KONUSU İKİ AYRI OTURUMDA KONUŞULDU 

Oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Neslihan İnal, Prof. Dr. Mücahit Öztürk ve Prof. Dr. Onur Burak Dursun’un yaptığı prgram iki ayrı oturum şeklinde düzenlendi. Programın ilk bölümünde, çocuk ve ergen psikiyatristi hekimlerinin önderliğinde, yaş ortalaması 21 olan 1500 otizmli genç erişkin ile 61 ilde yapılan, kapsamlı bilimsel araştırmaları ‘Birlikte Parlıyoruz; Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Gençlerin Yaşam Yolculuğu: Türkiye Örnekleri’ adıyla Otizm Çalışma Ekibi adına Prof. Dr. Ali Evren Tufan, Doç. Dr. Meryem Özlem Kütük, Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan tarafından sunuldu. Programın ikinci bölümünde ise Türkiye’de bugüne kadar yapılmış olan erişkin otizmli bireylerin iş hayatına katılımına yönelik projeler ‘Otizmli Bireyler İş Gücünde’ konu başlıklı sunumu ile Eker Süt Ürünleri Gıda San. Tic. A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Nevra Eker, ‘Ürettiğim İçin Mutluyum’ anlatımıyla OBİDEV Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Tabanlı, ‘İstihdam Çalışmaları ve Başarı Hikayeleri’ konu anlatımıyla yine Tohum Otizm Vakfı İstihdam ve İş Koçu Departmanı Direktörü Elif Karabulut ve  ‘Otizmle Fark Yok, Çalışmak Var’ anlatımı ile de Kuzey Marmara Otoyolu İnsan Kaynakları Direktörü Ahmet Koşgan tarafından gerçekleşti. 

Sıcaklık arttı sahiller şenlendi Sıcaklık arttı sahiller şenlendi

KONGRE, ACİL EYLEM PLANI İÇİN BÜYÜK BİR ADIM OLACAK 

Otizmli bireylere ve ailelerine umut olmak istediklerini kaydederek programda bir konuşma gerçekleştiren Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal panel ve açık oturumun, otizmli bireylerin çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecinde yaşadıkları sorunların tespiti ve çözüm yollarının üretilmesi ile küçük yaşlardan bu yana aileleriyle beraber büyüttükleri otizmli çocukların erişkin dönemde de her alanda gereken desteği alabilmeleri açısından yapılması gereken acil eylem planı için büyük adım olacağını söyledi. “Otizm Spektrum Bozukluğu” ya da halk arasında bilinen ismiyle “Otizm”, bireylerin sosyal alandaki iletişim yetersizliklerinin yanı sıra takıntılı ve tekrarlayan davranışlarla seyreden, çocukluk döneminde başlayan ve yaşam boyu süren nöropsikiyatrik bir durumu tanımladığının altını çizen Prof. Dr. İnal, “Otizmin ilk tanımlandığı yıllarda nadir görülen bir durum olduğu düşünülürken, günümüzde geniş bir yelpaze içerisinde yer alan farklı bilişsel ve ruhsal durumların bir arada bulunduğu kapsamlı bir nöroçeşitlilik olarak görülmekte olup her 36 çocuktan birinde rastlandığı çalışmalarla gösterilmiştir. Günümüzde otizmin çocuk yaşta giderek artan bu yüksek görülme sıklığına rağmen, ülkelerin henüz bu bireyler ve ailelerinin yaşamın her alanında karşılaşabilecekleri zorluklar açısından hazırlıklı olmadığı görülmektedir” dedi. 
 
HER 36 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZMLİ 

Programda, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ve nedenleri konusunda bir sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Fethiye Kılıçarslan, Otizm Spektrum Bozukluğu’nun (OSB), erken çocukluk çağında başlayan, gelişimin diğer çocuklardan farklı olduğu, dış dünyaya ilginin zayıf olduğu, dil gelişiminin diğer çocuklar gibi olmadığı, bazı tekrarlayan hareketlerin veya davranışların ve duyusal düzensizliklerin olduğu bir durum olduğunu söyledi. Otizmin, her geçen yıl görülme oranının arttığını belirten Dr. Kılıçaslan, "40-50 yıl önce otizmin nadir rastlanan bir problem/hastalık olarak söylenmekteydi. Günümüzde ise artık otizmin çok daha sık görüldüğü biliyoruz. Çalışmalar her geçen yıl otizm görülme oranının arttığını belirtiyor. Son araştırmalar her 36 çocuktan birinin otizmli olduğu göstermektedir. Otizmde erken dönemde teşhis ve müdahale bu noktada büyük önem taşımaktadır. Otizmin sebepleri arasında genetik ve ailesel nedenler ön planda suçlansa da pek çok faktörün etkileşimi sonucu ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Göçler, yaşanan travmalar, savaşlar, pandemi,  ebeveynlerin geç yaşta anne baba olması otizm oranlarında görülen bu artışta suçlanan faktörler arasında yer alıyor. Diğer yandan yaşanan olumsuz yaşam olayları, ailelerin çocuklarını çocuk psikiyatrisine götürmelerine engel olup, erken yaşta tanı alma ve erken müdahale ihtimalini de azaltıyor. 
‘33. Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kongresi’nin bilimsel programı içerisinde yer alan ‘Sizin Hiç Otizmli Bir Çalışma Arkadaşınız Oldu Mu?’başlıklı panel ve açık oturum organizasyonu 11 Mayıs  2024 tarihine kadar Pine Bay Holiday Resort’ta devam edecek. 

Muhabir: AYLİN ESER