Açıklamada "İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kadının onuruna indirilmiş bir darbedir. İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kadına yönelik şiddetin bir türüdür.
Türk Kadınlar Konseyi olarak 62 yıldan bu yana kadının insanca yaşama hakkını savundu ve savunmakta, kadının onurunu ve gururunu koruması için çalışmakta olup İstanbul Sözleşmesi’ni, kadının çocuğun, yaşlının güvencesi olarak görmektedir. Bu sözleşme, kadınlar ile erkekler arasında de jure ve de facto (hukuki ve fiili) eşitliğin gerçekleştirilmesinin kadına karşı her türlü şiddetin önlenmesinde temel unsur olduğunun bilincine vardığımız bir sözleşmedir” ifadeleri kullanıldı.

“DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUZ”


Açıklamada, şunlar kaydedildi: “ Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin (İstanbul Sözleşmesi) imzalanmasından onbir yıl sonra 20.03.2021 tarih, 31429 sayılı Resmi Gazete 3718 sayılı kararda yayınlandığı üzere Türkiye Cumhuriyeti tarafından feshedilmesi talihsiz bir olaydır. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, İstanbul Sözleşmesi’nin iç hukukta düzenlenen uzantısıdır. Üzülerek belirtmeliyiz ki bu sözleşmenin feshi şiddet mağdurları aileleri ve Türk Kadınlar Konseyi Genel Merkezi ile Şubeleri tarafından esefle karşılanmıştır. 11 yıldır savunduğumuz İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam edeceğiz. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni duyarlı olmaya davet ediyoruz.”