Esnaf Hüseyin İrdem, ikinci el araç piyasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. İkinci el araç fiyatlarının düşmesine rağmen piyasada henüz hareketliliğin olmadığını belirten İrdem, satışların durduğunu dile getirdi.

“FİYATLAR BU SEVİYEDE SEYREDER”


Araç fiyatlarının normale döndüğünü ifade eden İrdem, “İkinci el araç fiyatları düşüyor fakat eski fiyatlara dönmesi mümkün değil. Araçların fiyatları normale döndü diyebilirim. Fiyatlar bu seviyede seyreder. Çok fazla düşüş bekleyen vatandaşlarımız bu konuda yanılabilir. Fiyat düşüşlerinde afaki bir durum beklenmesi söz konusu değildir. Araç alım satımı yapılması için uygun zamandayız. Otomotiv sektörünün tümünde düşüş söz konusu. Koronavirüs salgını nedeniyle toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyen vatandaşlar, araç alım satımını harekete geçirecektir. Normalleşme ile beraber piyasanın daha da hareketlenmesini ön görüyoruz” dedi.

“YATIRIM ARACI HALİNE GELDİ”


İkinci el otomobilin yatırım aracı haline geldiğini, vatandaşların döviz, altın gibi araba alıp ellerinde tuttuklarını dile getiren İrdem, bu durumun araç fiyatlarında artışa neden olduğunu söyledi.

“İNTERNET ÜZERİNDEN ALIM YAPILIRKEN DOLANDIRICILIK YAPILIYOR”


Dolandırıcılara karşı vatandaşları uyaran İrdem, “Vatandaşlar internet üzerinden araç alımı yaparken, yetki belgesine dikkat etsinler. Bu belgeye sahip olanlar devletin denetiminden geçmiş işletmelerdir. İnternet üzerinden alım yapılırken dolandırıcılık yapılıyor. Alıcı olan kişilerin tercihleri, bu durumu belirleyecek. Piyasa fiyatının altında araç buldum diye sevinenler dolandırılmaya müsait. Öncelikle yetki belgesi olup olmadığı kontrol edilmeli. İkinci el araç alacaklar öncelikle TSE belgeli firmadan ekspertiz yaptırsınlar. Artık araç alım satımında garanti veriliyor. Bu da alıcıyı yasal olarak güvende tutuyor” dedi.

"BANKA HESABIM YOK YALANINA İNANMAYIN”


Araç alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya devam eden İrdem, “İnternet aracılığı ile aradığınız aracı buldunuz. Satıcıdan aracın ruhsat fotoğrafını isteyerek gerçek sahibi olduğunu tespit ediniz. Şasi numarası ile kilometre ve tramer sorgulaması yapılmasını tavsiye ediyorum. Son zamanlarda evraksız kayıtsız. Al sat yapanlar var. Bu şahıslara, kaparo dolandırıcılığı mağduru olmamak için dikkat etmelisiniz. Noter aşaması çok önemli. Elden nakit ödeme yapmayın aksi takdirde kanıtlayamazsınız. Para alışverişini EFT aracılığı ile açıklama bölümüne aracın plakasını belirterek ödeme yapmanız daha güvenlidir. ‘Banka hesabım yok. Nakit veya yeğenimin hesabına gönder’ gibi süslü yalanlara inanmayın. Resmî olarak para alışverişini araç sahibi ile yapın” şeklinde konuştu.