Efeler Ziraat Odası’nda AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter, Tarım Orman İl Müdürü Ahmet Öktem ve 16 ilçe ziraat odası başkanlarının katıldığı İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda Aydın’da yaşanan kuraklık sebebiyle barajlardaki suyun tarım arazilerine hangi şartlarda verileceği görüşüldü.

SUYU İDARELİ KULLANACAĞIZ


Aydın Valiliği’nce tarımsal sulama için alınan tasarruf önlemleriyle ilgili bilgiler veren DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter, geçen yıldan beridir kuraklığın devam ettiğini, bu yüzden bu yıldan itibaren tarımsal sulamayla ilgili tasarrufa gidildiğini belirtti. İlter şunları söyledi: “Aydın Valiliği tarafından havza sulamasıyla ilgili karar alındı. Denizli ve Aydın Havzası’nda yıllık 910 milyon metreküp suya ihtiyacımız var. Geçen sene bir kuraklık vardı ama biz bunu hissettirmemek için rezervuarımızdaki suyun bir kısmını kullandık. Söke ve Koçarlı için Aydın’ın içme suyu barajı olan İkizdere ve Topçam barajlarından da 30 milyon metreküpün üstünde suyu bıraktık. İkizdere Barajı’nda bu sene su miktarı 30 milyon metreküp. Aydın içme suyuna yettiğinden buradan takviye etme imkanımız yok. Topçam Barajı da kendine yetiyor. Aydın’da sulama için 580 milyon metreküp suya ihtiyacımız bulunuyor. Depolarımızda 205 milyon metreküp suyumuz mevcut. Barajlar da yüzde 35 oranında dolu. Geçen yıl bu oran yüzde 60’dı. İhtiyaca göre barajlarda yarı yarıya bir doluluk söz konusu. Ağustos-Eylül’e kadar bakacağız. Bu suyu idareli kullanacağız. 2’den fazla su veremeyiz. Suyumuz yok.”

KEYFİYETE KAÇILMAMALI


“Hep dua ettik yağmur yağsın diye olmadı” diyen İlter, çiftçinin destek almak için ürün keyfiyetine girmemesi gerektiğinin altını çizdi. Tarlada ürünlerin yanmaması için suyun idareli kullanılacağına dikkat çeken İlter, “Meteorolojiden bu hafta için mevsim normallerinde yağış olacağı bilgisini aldık. Mevsim normallerinde su düşmesini de hesap ederek bir planlama yaptık. Aydın’da bu suyu nasıl yetireceğiz? Bir tasarruf yapmamız gerekiyordu. Doluluk yüzde 35 ama tasarruf kaçınılmaz. Bunu da çiftçiye verdiğimiz sudan yapacağız. Ziraat Odalarıyla görüştük. Hep dua ettik yağmur yağsın diye olmadı. Aydın’da rezervuarlarda içme suyuyla ilgili bir sıkıntı yok ama sulamayla ilgili su tasarrufu yapmalıyız. Stratejik ürünlerimiz pamuk gibi ürünler için önlem aldık. Önceden iki ürün ekenlere 4.5 su vermişiz. Bu suyu ürün çeşidi olmadan 2 su vereceğiz. Söke ve Koçarlı bölgesinde duruma bakacağız. Olan suya nasıl dağıtacağımıza baktık. Su gelirse arttırabiliriz. Destek için keyfiyete ürün dikilmesin. Su bittiğinde tarlada ürün yanmasın diye testi kırılmadan kararlar alındı. Yağmurlar gelir umudumuz vardı gelmedi. Gelirse bunlar tatbikat gibi olur” diye konuştu.

“TARLADAKİ ÜRÜNÜNÜZÜ BOZUN”


Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem ise ikinci ürün olarak ekilen arpa ve buğday gibi ürünlerin bozulmasını tavsiye ederek, şöyle konuştu: “Aldığımız karar Söke ve Koçalı Ovası sulamasıyla ilgili. Aydın’ın havzasını tek bir havza olarak değerlendirip 2 su verilmesini kararlaştırdık. Bunun sulama sahasının ihtiyacı olan su miktarını hesap ederek ortalama 2 su ile yetebileceği öngörüldü. Nazilli, Çine ve Sultanhisar gibi ilçelerde artezyen yoğun. Koçarlı ve Söke’de bu yoğunluk olmadığından bu bölgedeki 400 bin dekarlık ova havzasını nasıl kurtarabiliriz diyerek ele aldık. Üst üste 3 pamuk ekilisinde pamuk desteği alamıyorsunuz. Bu yüzden kışlık ekiliş olarak ovaya yulaf, arpa ekiliyor. Üretim olarak değer verilmeyen ancak münavvara şartlarını yerine getirmek için ekmek zorunda kaldığınız ürünlerin ekonomik değeri yüksek değil. Tav suyuna ihtiyaç kalmadan bu ürünleri bozmak isteyen çiftçiler bozsunlar. Yulaf, arpa gibi ürünleri bozup tav suyu hakkını kaçırmadan 2 su hakkını ana ürün pamukta kullansınlar.”

“ARTEZYENE YÖNELELİM”


Artezyen sulamanın bu dönemde önemli olacağını ifade eden Ökdem, “ÇKS kayıtlarına göre Söke’de 60 bin dekar, Koçarlı’da 20 bin dekar olmak üzere toplamda kayıt olmayan 100 bin dekar civarında buğday ekiliş sahaları var. Bu sahaları bozmak istemedik. Bunlar tek suyla ayçiçeği veya susam ekilişini tercih etsinler. Güney havzasında Çine ve Karpuzlu’da sorun yok. Kararı erken alma sebebimiz mevcutta varsa artezyen kuyunuz elektrik bağlantılarını yaptırın veya artezyen kazdırınız. Mart ayında akımlar gelirse yeniden düzenleriz. Sultanhisar ve Nazilli’ye yarım su daha verilebilir. Ürünler yanmasın diye gereken tedbirleri alıyoruz. 400 bin dekarlık Söke Ovası’nda 100 bin dönüm alana ekilen buğday için iki su verilemeyecek. O bölge için ayrı bir kısıtlama yapılacak” şeklinde konuştu.