Aydın Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Ufuk Özmen ve Basın Daire Başkanı Onur Arazsu, SES Gazetesi ekibine, Aydın Tekstil Park alanını gezdirdi. SES Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Akgül, Yazı İşleri Müdürleri Ümit Özmen ve Durmuş Ali Kılınç ile Reklam Sorumlusu Orhan Karagöl’ün katıldığı gezi sırasında Ufuk Özmen, devam eden çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.

ÇERÇİOĞLU, YEŞİL ALAN KALMASI İÇİN YOĞUN MÜCADELE VERDİ


7 yıl süren mahkemenin ardından 100 milyon TL bedelle Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılan Aydın Tekstil Alanı için 2016 yılında Anıtlar Kurulu’na sunulan proje 2018 yılında onaylandı. Şehrin ortasında kalan son yeşil alan olan 177 dönümlük alan için Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, alanın yeşil alan olarak kalması için yoğun mücadele verdi. Birçok AVM ve inşaat projesini geri çeviren Özlem Çerçioğlu, alanın nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ise kurduğu sandık ile belirledi. Aydın halkın kullandığı oylarla yeşil alan olarak değerlendirilmesi kararlaştırılan tekstil alanının düzenlenmesi için ilk kazma 2019 yılında vuruldu.

İLK ETAP TAMAMLANIYOR


İçerisindeki yapıların ve ağaçların koruma altında olduğu alanda çalışmalar bürokrasi dolayısıyla yavaş ilerlerken, ilk etap çalışmalarında sona yaklaşıldı. Tekstil alanındaki ilk etap çalışmaların tamamlanmasıyla bir kısmı bu yaz Aydınlıların hizmetine girecek. 177 dönüm alanın etrafı bin 600 metre taş duvar ile çevrildi. Koruma altında bulunmayan sonradan yapılan binalar ise yıkıldı. Lastik tekerlekli tramvay yolu, bisiklet yolları, koşu yolları, oyun alanları ilk etap çalışmaları kapsamında faaliyete geçecek.

YAĞMUR SULARI DEPOLANACAK


Alanda devam eden havuz, tuvaletler ve yol çalışmaları ise önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Alan içerisinde yapılan akıllı sistem düzenlemesi ile tasarruf sağlanacak. Projede her geçen gün kuraklığın baş gösterdiği bölgemiz için su tasarrufuna büyük önem veriliyor. Yağmur suları için farklı depolama alanları oluşturulurken, 177 dönüm alan içindeki ağaçların ve yeşil alanların sulaması depolanan yağmur sularıyla yapılacak. Bunun için özel depolar oluşturulmuş durumda. Binaların içerisindeki yangın otomatlarından akacak su da depolanmış yağmur sularından kullanılacak.

ASLI KORUNARAK YENİ DOKUNUŞLAR YAPILDI


Tekstil alanı içerisindeki kreş, mutfak, idari bina gibi kısımlardaki çalışmalarda da sona gelindi. Yıllarca işçilerin yemekhane olarak kullandığı binada tadilat yapılırken, soğuk hava depoları, mutfak ve yemek salonu yeniden kullanılabilecek duruma getirildi. Kreş olarak kullanılan binada ise her şey, çocuklara uygun olarak en ince ayrıntısına kadar düşünülerek kullanıma hazır hale getirildi. Çocukların sağlığı için yer döşemlerinde kanserojen madde içermeyen malzemeler kullanıldı. Orijinal tahta kapılar ise aslına uygun tadilatlarla yeniden kullanılır hale getirildi. İdari bina ile fabrika arasındaki sonradan yapılan geçiş bölümü yıkılarak burası daha modern sanatsal faaliyetlerde de kullanılabilecek bir salon haline getirildi.

VATANDAŞ NE İSTERSE O YAPILACAK


Rengarenk yürüyüş yolları ve yeni oyun grupları ise Aydınlılara hizmet vermeyi bekliyor. Bol oksijenli çam ağaçlarıyla kaplı alanda yürüyüş yapmak isteyenler, bisiklet binmek isteyenler ve kuş sesleri arasında doğayı dinlemek isteyen Aydınlıların buluşma adresi konumunda olması beklenen alan bu yaz Aydınlıların hizmetinde olacak. Aydınlıların talepleri doğrultusunda alanda yeni düzenlemeler de yapılacak. Vatandaş neyi isterse Aydın Tekstil alanında bulabilecek.

‘AVM VE İNŞAAT PROJELERİNE KARŞI DURDUK’


Gezi sonrası Aydın Tekstil alanında yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Aydın Tekstil alanını şehrin akciğerleri olarak görüyoruz. Burası için hayal edilen birçok AVM ve inşaat projesinin karşısında durduk. Aydın Tekstil alanının yeşil alan olarak kalmasıyla şehrin sadece bugününü değil, geleceğini de düşünüyoruz. Şuanda alanda binin üzerinde ağaç bulunuyor. Önümüzdeki günlerde binin üstünde daha ağaç dikmeyi planlıyoruz. Bu alanı ranta değil, Bir milyon 150 nüfuslu Aydınımızın kullanımına açacağız” dedi.

DEMİR VE TAŞ ÜRETİM ATÖLYELERİ KURULDU


Aydın Tekstil alanında devam eden çalışmaların titizlikle yürütüldüğüne dikkat çeken Özlem Çerçioğlu, “Çevre duvarlarının yapıldığı sırada 30 metrelik duvarı yıktırdık. Çünkü şartnameye göre duvar içerisine tuğla girmemesi gerekiyordu. Önceki ekipler tuğla koymuşlar. Yol yapımı sırasında kullanılan bordür taşların ebatlarının aslına uygun olmadığı gerekçesiyle koruma kurulunun talebi doğrultusunda baya bir yol bozularak yeniden yapıldı. Taşların aslına uygun olması için alanda taş ve demir üretim atölyeleri kurduk. Korkuluklar dahi aslına uygun şekilde yeniden yapıldı. İşi alan yüklenici firma da bu konuda titiz bir çalışma yürütüyor.” şeklinde konuştu.

HALK İSTEYECEK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPACAK


Projenin ilk etap çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Başkan Çerçioğlu, projenin gelecek bölümleri için, ‘Halk isteyecek, Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapacağız’ dedi. Aydın Tekstil alanının bir yaşam alanı olacağını yineleyen Çerçioğlu, 177 dönümlük alanda birinci etap çalışmasının tamamlanmasının ardından iki ayrı etap daha çalışma yürütüleceğini kaydetti. Fabrika binalarının aynen korunacağını ve bu binaların fuar alanı olarak kullanılacağına dikkat çeken Özlem Çerçioğlu, yıllardır Aydın’ın çözülemeyen fuar alanı sorununun da bu sayede çözüme kavuşacağını ifade etti.

AYDIN TEKSTİL ALANINDA NELER OLACAK?


Anıtlar Kurulu tarafından projesi onaylanarak çalışmaların devam ettiği 177 dönümlük alanda yapılan düzenlemeler ile bulutlara uzanan çam ağaçları arasında vatandaşların spor yapabilecekleri alanlar oluşturulacak. Vatandaşlara aileleriyle birlikte yemyeşil bir alanda piknik yapabilecekleri alanlar sunulacak. Lastik tekerlekli tramvaylar, bisiklet yolları, kafelerin yer alacağı tekstil arazisinde her yaşa uygun eğlence alanları olacak. Mevcut fabrika binaları korunarak Aydın yıllardır hayalini kurduğu fuar alanına kavuşacak. Aynı fuar alanı içerisinde köylü kadınlara yer tahsis edilerek ürünlerini satmalarına imkan tanınacak.