Aydın ekonomisine, erkenci kayısı yetiştiriciliği ile katkı sunulacak. Taş çekirdekli meyvelerin ideal olarak yetiştirilebildiği önemli havzalardan olan Aydın’da kentin mevcut potansiyelini değerlendirmek amacıyla erkenci meyve çeşitleri yetiştiriciliğinin artırılması için harekete geçildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve üreticilerin iş birliğinde 625 bin TL bütçeli erkenci meyve yetiştiriciliği projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından yetiştirilen kayısı fidanları, üreticilere dağıtıldı.

MEYVELERİN PİYASA DEĞERİ YÜKSEK


İl Müdürü Ahmet Ökdem, proje çerçevesinde dağıtılan fidan çeşitlerinin mikado ve mogador olduğunu belirterek, “Bunlar, Nisan ayının son haftasıyla Mayıs ayının ilk haftasında hasada gelen, iç ve dış piyasada aranan, piyasa değeri yüksek turfandacı çeşitlerdir. Çeşitler ıslah edilerek yeni tescillenmiş olup, dekara verimi 3-4 ton aralığındadır” dedi.

ÜRETİCİLERİN PROJEYE KATKISI 125 BİN LİRA


Kentin Sultanhisar, Köşk başta olmak üzere toplam 12 ilçesinde 49 çiftçiye 21 bin 700 fidan dağıtımı yapıldığını kaydeden Öktem, projenin 500 bin lirasının devlet bütçesinden, 125 bin lirasının ise üreticiler tarafından karşılandığını dile getirdi. Öktem, fidanların üreticilere hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.