Aydın’ın Karacasu ilçesinin en önemli iki değeri olan çömlek ve keşkek konusunda Nazilli Ticaret Odasının Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil başvurusunda bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından ilçe kamuoyunda çeşitli eleştiriler getirilmişti. Gündemden düşmeyen bu konu hakkında Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz bir açıklama yaptı. Töz, “Nazilli Ticaret Odası Başkanıyla görüştüm. Aramızda protokol imzaladık. Bu iki ürünümüzün ve bundan sonraki ürünlerimizin patentlerini birlikte alacağız. Hiçbir ürünümüzü hiçbir değerimizi Nazilli’ye ya da başka bir yere kaptırmadık. Ticaret Odası ile birlikte fuarlara katılım sağlayacağız. Karacasu Esnaf Odası olarak biz sürecin içindeyiz. Zeki Başkan bir hata yapmış olabilir ama Esnaf Odası olarak biz bunu telafi ettik” dedi.

“KAPILARIMIZI DÜNYAYA AÇTIK”

Karacasu pidesinin tescil sürecini anlatarak sözlerine başlayan Töz, “Karacasu’da ürünlerin tesciline göreve geldiğimiz günden bu yana büyük önem veriyoruz. Bizden önceki yönetimin başlattığı Karacasu Pidesinin tescil işlemlerinin başvurusunu bizzat yeni yönetim olarak biz yaptık. Süreci de yakından takip ettik. Çok şükür pidemizin tescilini aldık. Karacasu Pidesi Aydın’da tescil hakkı kazanan 8, mahreç hakkı kazanan 5 değerden biri oldu. Pide olarak da tescil alan Türkiye genelindeki 3 pideden biri oldu. Karacasu pidesi ulusal literatürde yerini aldı ve kapılarını dünyaya açtı. Bu başarı tüm ilçenin göğsünü kabartan sadece Karacasu’nun değil Aydın’ın son dönemde yakaladığı önemli başarılardan biridir” ifadelerini kullandı.

“ÇÖMLEK KONUSUNDA PLANLAMAYI 2 YIL ÖNCE YAPTIK”

Açıklamalarını sürdüren Töz, “Oda olarak 2018 yılında göreve geldikten sonra çizdiğimiz yol haritasında pidenin tescilini alır almaz bin yıllık bir geçmişi olan toprağıyla ustaların dokunuşuyla tamamen Karacasu’ya özgü çömleğimizin de tescilini almak için başvurumuzu yapacaktık. 2 yıl önceden bunun plan ve programını yaptık. Ancak tescil konusuyla ilgilenmek üzere özel bir birimi bulunan Nazilli Ticaret Odası hızlı davrandı. Onları da anlayabiliyorum çünkü Nazilli Ticaret Odasının sorumluluk alanı Nazilli ile birlikte Karacasu, Kuyucak, Buharkent, Bozdoğan, Sultanhisar, Yenipazar’ı kapsıyor. Bu yüzden Ticaret Odasında sadece tescille ilgilenen görevli sadece Nazilli değil sorumluluk alanı olan diğer ilçelerdeki bu tür ürünleri de araştırmakla görevli. Nazilli Ticaret Odası başvuruyu yaptıktan sonra bizim önümüzde iki yol vardı. Ya bu başvuruya itiraz edecektik ya da Nazilli Ticaret Odasının başvurusuna dahil olacaktık. Başvuruya itiraz etsek bile başvurunun iptal şansı yoktu. Çünkü itiraz edilen bölümü düzelttikten sonra tekrar başvurduklarında bu kez itiraz hakkı da kalmıyor” dedi.

“HİÇBİR ÜRÜNÜMÜZÜ HİÇBİR YERE KAPTIRMADIK”

Töz, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Biz Nazilli Ticaret Odasıyla birlikte oturduk Karacasu Esnaf Odası olarak bir protokol yaptık. Çömlek ve Dedebağ Keşkeğinin başvuru sürecine dahil olduk. Bundan sonra yapılacak diğer başvuruları da Nazilli Ticaret Odası ile birlikte yapacağız. Burada başvuru sahipleri Karacasu Esnaf Odası ve Nazilli Ticaret Odasıdır. Ayrıca Dedebağ keşkeği diye başvuru yapıldı ama anlatmak istediğimiz Karacasu Keşkeğidir. Nazilli Ticaret Odası sayesinde ulusal ve uluslararası festivallere de katılarak ürünlerimizin tanıtımını en iyi şekilde yapacağız.”