İspanya Tarım Gıda ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü (IRTA) önderliğinde İspanya, Almanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan gibi Avrupa Birliği ülkeleri ile Cezayir, Fas ve Türkiye'den araştırıcılar, ortaklaşa Deve Sütü Projesi'ni hazırladı. Avrupa Komisyonu PRIMA programı tarafından desteklenen, Akdeniz havzasında deve sütü üretimi, işlenmesi ve tüketiminin arttırılmasının amaçlandığı proje kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi ( ADÜ), Kaya Kardeşler Deve Çiftliği ve Ovacık Mandıra iş birliğinde Türkiye'de deve sütünden ilk defa Aydın'da pastörize süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir ve peynir altı suyu üretildi. Ürünlerin tanıtım toplantısı, İncirliova ilçesinde Belediye Başkanı Aytekin Kaya’nın sahibi olduğu deve çiftliğinde gerçekleştirildi.

"AYDIN'I DÜNYAYA TANITIYORUZ"


Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Aytekin Kaya, ailecek devecilik yaptıklarını belirterek, "Deve sütü ile çıktığımız yolda İncirliova'yı, Aydın'ı dünyaya tanıtıyoruz. Üniversitemiz ve mandıramız iş birliğinde Deve Sütü Projesi kapsamında ilk defa deve peynirini, kefirini, ayranını yaptık. İncirliova'dan deve ürünlerini, dünyaya yaymayı planlıyoruz. Güzel bir çalışma başardığımıza inanıyoruz" dedi.

"YOĞUN İLGİ VAR"


Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Koç da, insan sağlığına olumlu etkilerinden dolayı deve sütü ve ürünlerine dünya genelinde yoğun bir ilgi olduğunu söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinde son yıllarda deve sütü üretimine ve işlenmesine yönelik ciddi girişimler olduğuna dikkat çeken Koç, ilgi gören deve sütü ürünlerinin piyasaya sürülmek istendiğini dile getirdi. Devenin sütünü, diğer hayvanların sütleri gibi yoğurda, peynire ve benzeri ürünlere dönüştürmenin kolay olmadığını kaydeden Koç, "Biz bu ürünlerin laboratuvar koşullarında üretim süreçlerini tamamladık. Bundan sonraki aşama ürünlerin piyasaya sunulması. Bu, belli bir marka adı altında olabilir. Devenin sütünün yanı sıra diğer ürünlerini de marketlerde bulma, alma, tüketme şansımız olacak. Türkiye’nin her tarafından vatandaşlarımız deve sütü ve ürünlerinden faydalanma imkanı bulacak" şeklinde konuştu.
Türkiye’de deve sütü üreten çiftliğin çok olmadığını anlatan Koç, ürünlerin piyasa sürüldükten sonra gelecek taleplere göre deve ve çiftlik sayılarının şekilleneceğini söyledi.

"SAĞLIK AÇISINDAN FAYDASI ÇOK"


Deve ile inek sütü arasında çok yüksek fiyat farkı olduğunu ifade eden ADÜ Gıda Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Selda Bulca ise, “Deve sütünün litresi, yaklaşık 100 lira. Bunu herkes alıp evinde yoğurt, ayran üretmek için kullanamayacak. Çünkü inek sütü ile karşılaştırdığımızda aralarında çok yüksek fiyat farkı olduğunu göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Ama sağlık açısından faydası çok. Antikanserojen, antitümör, antitüberküloz, antidiyabet, otistik çocuklarda yatıştırıcı etkisi var. Bunlar bilimler çalışmalarla kanıtlanmıştır" dedi. Katılımcıların deve sütü ve ürünlerini tatması ile toplantı sona erdi.