Nazilli ve yakın çevresindeki tarih gün yüzüne çıkıyor. Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, basın mensuplarıyla birlikte İsabeyli Mahallesi’nin Yeşildere mevkiine giderek alandaki tarihi eserler üzerinde incelemelerde bulundu. Özcan’a, ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sedat Akkurnaz, Aydın Müze Müdürlüğünden Arkeolog Yusuf Çorbacıoğlu eşlik etti. Alanda incelemelerde bulunan Özcan ve beraberindekiler, mekanın yaklaşık bin 500 yıl önce yerleşim yeri olduğunu ifade ederek, çalışmaların zaman kaybetmeden devam edeceği aktardı.

“NAZİLLİ’MİZİN KÜLTÜR HARİTASINI ÇIKARACAĞIZ”

Seçildikleri günden itibaren Nazilli’nin değerlerini tekrar ortaya çıkarmak için çalıştıklarını ifade eden Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, şöyle dedi: “STK’larda görev aldığım dönemlerde de tespit ettiğim bütün bilgileri paylaşıyorum. İki hafta önce buradan geçerken gözüme çarpan bir yapı olmuştu. Hocalarımızla paylaştım şimdi buradayız. Alanı dolaştık. Şimdiye kadar ismi geçmeyen bir yerleşim noktasını tespit ettik. Nazilli’mizin geçmişte de kıymetli, gösterişli, sosyal manada da güçlü bir yer olduğunu hocalarımız tespit etti. Biz vatandaşlarımızdan şunu rica ediyoruz; tespit ettikleri, gördükleri, bildikleri bütün hususları gerek belediyemizle, gerek Aydın Müze Müdürlüğümüzle paylaşırlarsa, ortak çalışma kapsamında Nazilli’mizin bir kültür haritasını çıkartıp ilçemizin kalkınmasında ciddi bir hamle yapmak istiyoruz. Nazilli’nin tarihi hiç yokmuş diye anlatılıyor. Biz anlatılmayan tarihi, belgeleriyle ortaya çıkarıp tespit etmeye çalışıyoruz. Bu işte emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bir şehrin kalkınması için bir hikayesi olması lazım. İnşallah Nazilli’nin adını layık olan yere getireceğiz.”

ÇALIŞMALAR 5 AYDIR SÜRDÜRÜLÜYOR

“Biz yaklaşık 5 aydır Nazilli’de Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Aydın Arkeoloji Müzesi ile birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sedat Akkurnaz ise, “5 ayda Nazilli’nin pek çok yerini başkanımızla birlikte gezdik dolaştık ve Nazilli’nin geçmişi sanılandan çok daha eskiye gidiyor. En az 6 bin yıldır insanlar bu Nazilli merkezde ve civarında yaşıyorlarmış. Mastaura dediğimiz antik kent ana yerleşimi, onun etrafında küçük kırsal köy yerleşimleri varmış. Denizli’den İzmir’e giden bu yol yıllardır sürekli kullanılmış. Sürekli burada yaşanmış. Bunlardan bir tanesine İsabeyli’de rastladık, Bizans dönemine ait yaklaşık bin yıl öncesine ait dere yatağının kenarında kurulmuş çok şirin bir kasaba varmış. Biz bu yerleşimlerin yerlerini tespit etmeye çalışıyoruz. Nasıl bugün Nazilli’nin köyü, kasabası varsa o zamanlarda da kasabalar, köyler kurulmuş buralara. Sağ olsunlar yerelde oturanlar, görenler bizlere bilgiler veriyor, başkanımız da bizimle burada uzmanlarla gezip keşfetmeye çalışıyoruz. Nazilli’nin kültür haritasını çıkarmaya çalışıyoruz. Burada 4 bin yıl önce ya da 6 bin yıl önce yaşayan insanlar sadece tarımla ilgilenmemişler, suyun gücünü kullanarak değirmenler yapmışlar. Biraz önce seramik parçaları bulduk, o seramik parçaları özel yeteneklere sahip gerçekten. Burada yaşayan yüksek bir uygarlık yaşanmış bu bölgede. Bu bölgede sadece arkeolojik eser kalıntı değil zengin bir kültürel miras var. Suyu sonuna kadar verimli şekilde kullanıp suyun enerjisini kulanmışlar. Güneşin, rüzgarın enerjisini kullanıp burada yaşayan insanlar olmuş. O yüzden Nazilli’nin bu kültürel zenginliğini biz gerek bilim dünyası, gerekse memlekete hizmet olsun Nazilli Belediyesi ile birlikte ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. İsabeyli’de gezdiğimiz bölgelerde yaptığımız çalışmalarda şimdiye kadar su sarnıçları, mezarlar, değirmenler var. Yaklaşık bin 500 yıl boyunca kullanılmış yakın zamana kadar. Şu ana kadar 4 tane sarnıç gördük, o sarnıçlar yaklaşık 800 ağırlığında” ifadelerini kullandı.