Bir yapı içerisinde dış görünüş olarak ve fiziki özellikleri ile çok sağlam ve estetik görünen satılık veya kiralık bir daire insanları cezbederken çoğu zaman depreme dayanıklı bina konumunda bulunmayabiliyor. Yapılan istatiksel çalışmalara göre yeraltındaki şiddetli hareketin binaları bıçak gibi kestiği, sağa sol yapan bu dalga bir binaya vurunca onun toprağın üzerindeki ilk katını yani zemini hedef aldığı biliniyor. Zemin katlar da genellikle dükkan veya otopark olduğu, kolon duvarlar olmadığı için kesilmesi daha kolay oluyor. Ayrıca binanın bütün yükünün de zemin kat kolonların üzerine bindiği açıklanıyor. Bu binaların öldürdüğünü söyleyen, Prof. Dr. Ercan, “Deprem bölgelerinde genellikle yıkılan evler bu tür evlerdir. Hangi mantıkla yaparlar anlamıyorum. İzmir ve Aydın’da çok yaygın olan, Türkiye’nin birçok bölgesinde de rastlanan giriş katları dikmeler üzerinde, duvarsız binalar, depremde ilk yıkılacak binalardır. Bu binaların giriş katlarının tamamen dikmeler üzerinde tutulup boş bırakılmasını anlayamıyorum. Deprem bölgelerinde genellikle yıkılan evler bu tür evlerdir. Hangi mantıkla, neden yaparlar bir anlam veremiyorum” dedi.

DEPREM YÖNETMENLİĞİNE AYKIRI HATALAR YAPILIYOR


Aydın’da beklenen yıkıcı depremin 6.8 ile 7.2 arasında değişebileceğini söyleyen Ercan, “Aydın, Denizli, Manisa ve İzmir’de göçüntülü deprem bekliyoruz. Bu tür depremler yanal atımlı depremlere göre yıkıcılığı daha fazladır. Kör gözüne der gibi özellikle buralarda bu tür zayıf yapıların yapılmasını hayretle karşılıyorum. Deprem yönetmeliklerine aykırı bu hatalar nasıl yapılıyor, doğrusu şaşırıyorum. Duvarları kaldırdığınızda, hangi katta olursanız olun güvenliği yüzde 15 düşürmüş olursunuz. Giriş katı söz konusu olduğunda deprem çekincesi çok artar. Çünkü deprem baskıları en çok bodrum katta ve giriş katına gelir. Ondan sonra azalarak üst katlara gider. Bu nedenle bir yapıda en sağlam yer bodrum ve giriş katı olmalıdır. Bodrum’da perde betonlu çerçeve şeklinde su almaz durumda, yalıtılmış ve tamamı toprağın altında ve penceresiz olması öngörülür. Yapı temel derinliği olarak her beş kat için yerin altında bu özelliklerde bir kat gerekir” diyerek daha yüksek binalarda iki kat bodrum gerektiğini ifade etti. İ

İMAR BARIŞI İLE SAĞLAM KONUMA GELMEZ


Bodrum katları gibi, binaların üstüne çıkılan kaçak katların da büyük tehlike yarattığını da söyleyen Ercan, “Bölgede kaçak kat da çok fazla. Kaçak katların rezonansını ölçüyoruz, bütün yapıdan farklı rezonansta sallanıyor. Bu kaçak katlar imar barışına girmiş olsa dahi, devletin aldığı bir parayla sağlam konuma getirilmiş olmaz. Devletin hazinesine para lazım diye kaçak kata göz yummak olmaz. Bu çok büyük bir ayıp ve bir katliamın başlangıcıdır. Her yapı girişten veya temelden yıkılmaz ama kaçak yapıların en üst katlarındaki kaçak katlar deprem anında yapıdan daha farklı bir davranış içine girdiği için buralar yıkılır” diyerek konunun önemine dikkat çekti.