Türkiye’ye getirilerek Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki bir müzeye bağışlanan bayrağın üzerindeki ismi araştıran ve Ses Gazetesi’ne bayrakla ilgili bilgi veren Avustralya’nın Melbourne şehrinde yaşayan Gelibolu Dostluk Derneği Başkanı ve tarihçi Dr. Vecihi Başarır, bayrağı yıllarca saklayan Anzak askerinin Gelibolu’da savaşan askerlerden biri olmadığını belirtti. İspanya’da yaşayan fotoğraf sanatçısı Ercan Bekat, 2007 yılında gittiği Melbourne’de bayrak ile bir antikacı dükkanında karşılaştı. Bir Anzak’ın torunu olan antikacı, Bekat’ın Türk olduğunu öğrenince bayrağın ait olduğu yere gitmesi gerektiğini söyleyip bayrağı Bekat’a verdi. Bekat da bayrağı, geçen yıl sergi açtığı Kuşadası’nda Özel Arabul Kültür Merkezi ve Müzesi'ne bağışladı. Müzede sergilenen 100 yıllık bayrakla ilgili detaylara Ses Gazetesi ulaştı.

İMZALAR AYNI

Gizemli bayrakla ilgili çıkan haberler üzerine araştırma yapan Gelibolu Dostluk Derneği Başkanı ve tarihçi araştırmacı Dr. Vecihi Başarır, ulaştığı bilgileri paylaştı. Bayrağın üzerinde yazılı olan “C. L. Baring” isminden yola çıkıp arşiv araştırması yaparak askere ilişkin pek çok bilgi bulduğunu belirten Başarır, “Bayrağın üzerindeki Anzak askerinin adının Charles Leopol Baring olduğunu belirledim. Bu askere ait 45 sayfalık bilgi buldum. Askerin savaş sırasındaki tüm anılarını gün gün kaleme aldığı tarihi belgedeki el yazısıyla bayrağın üzerindeki imza aynı elden çıktığı belli. Bayrağın üzerindeki ismi Charles Baring’in yazdığından eminim ancak Baring, Çanakkale’de savaşmış bir Anzak askeri değil” diye konuştu.

MISIR’DAN ALMIŞ

Anzak askerinin bayrağı Mısır’dan aldığını söyleyen Başarın, “Avustralyalı asker Çanakkale Savaşı’nın sonuna doğru Ekim 1915’de gemiyle Mısır’a gitmiş, orada 6 ay kaldıktan sonra Batı Cephesi’ne gönderilmiş. Bence bayrağı Mısır’dayken hatıra olarak aldı. Bayrak Gelibolu’dan alınmış olsa günlüklerinde mutlaka bu bilginin olması gerekiyordu” ifadelerini kullandı.