Kuşadası’nda yaşam temalı karikatür yarışmasında toplumda birlik beraberliği, sevgiyi, dostluğu, özgürlüğü ve barışı karikatür ile ifade eden eserleri, Türkiye’den Aşkın Ayrancıoğlu, Kuşadalı sanatçı Fahriye Çıtaklı, Musa Keklik, Oğuz Gürel, Halit Kurtulmuş, Lütfü Çakın, Romanya’dan Marian Avramescu ve Brezilya’dan Luis Carlos Fernandes’in oluşturduğu uluslararası jüri belirledi. Seçmekte zorlandığı eserler arasından finale kalan karikatürlerden ödül almaya hak kazanan eserleri belirledi.
Bu yıl birincisi düzenlenen ve uluslararası düzeyde ilgi gören yarışmada 39 ülkeden 176 karikatüristin 576 eseri değerlendirildi. 18 eser ödüle layık görülürken birinciliği Ukrayna’dan Oleksiy Kustovsky, ikincilik ödülünü Türkiye'den Mehmet Atamer, üçüncülük ödülünü de Kazakistan'dan Galym Boranbayev kazandı. Mansiyon alanlar; Türkiye’den Mustafa Yıldız, Polonya’dan Izabela Kowalska ve Özbekistan’dan Makhmudjon Eshonkulov oldu. Ünlü karikatüristler portre yarışmasında Lütfü Çakın Portre Karikatürleri dalında ise birincilik ödülünü İtalya’dan Marco D’Agostıno, ikincilik ödülünü Portekiz’den Paulo Pinto, üçüncülük ödülünü Çin’den Guo Ye alırken, mansiyon ödüllerini Peru’dan Omar Zevallos, Türkiye’den Menekşe Çam ve Brezilya’dan Carlos Duarte kazandı. Musa Keklik Portre Karikatürleri dalında birincilik ödülünü İran’dan Iman Nemati, ikincililk ödülünü Portekiz’den António Santos, üçüncülük ödülünü de Ukrayna’dan Oleksiy Kustovsky kazandı. Mansiyon ödüllerini ise İran’dan Hadis Moradzadeh, Çin’den Chen Anyong ve İran’dan fariba Golju kazandı.

KUŞADASI KARİKATÜRLERDE YAŞATILDI


Jüride yer alan Kuşadalı tanınmış sanatçı Fahriye Çıtaklı ve Musa Keklik, karikatür alanında bir şeyler ortaya koyuyor olmanın oldukça keyifli bir uğraş olduğunu, Kuşadası için iz bırakacak, yarına taşıyacak eserler arasından seçmekte zorluk çektiklerini söylediler. Kuşadası için bir şeyler yapmanın mutluluğunu da yaşadıklarını, bir olayı konuyu mizah ile anlatmanın zor ve derin bir konu olduğunu, karikatürle ifadenin insana farklı bir bakış açısı sağladığını belirterek yarışmaya katılan, emeği geçen herkese teşekkür ederken bu olanağı kendilerine sağlayan Kuşadası’nın tanıtımına katkı sağlayan Belediye Başkanı Ömer Günel ve çalışma arkadaşlarına ayrıca teşekkür ettiler. Herkesi açılacak sergilerine beklediklerini söylediler.
Ödül alan karikatürler 11 Eylül Cuma gününden itibaren Kemal Arıkan Caddesi sevgi yolu açık alanda Kuşadalı sanatseverlere buluşacak.