Kahvederesi Yaylası'nda koronavirüs tedbirleri için düzenlenen muhtarlara yönelik toplantının bir bölümünü sulama suyu sorunu hakkındaki proje çalışmalarının tanıtımına ayıran ve “Yanlış anlamalara yol açmasın diye 3 aydır söylemediğim bir konu var” diyerek konuşmasına başlayan Soley, “Koronavirüsle mücadele edilen bugünlerde bu ortamda Kaymakam Bey, bunu ortaya attı demesinler diye bugüne kadar sustuk. Arkadaşlar şunu söyleyeyim Karacasu’nun tarımsal sulama sorunu yüzde 75 çözümlendi. Milletvekillerimiz Bekir Kuvvet Erim, Rıza Posacı, Metin Yavuz, Mustafa Savaş, onların da desteği ile arkadaşlar bir tek su olmayan Yaykın bölgesi dışındaki tüm bölgelerimizde sulama tesisleri yatırım programına alındı. Çünkü diyorlar, Kaymakam Bey her şeyi kendi yapmış gibi anlatıyor diyorlar. Ben hiçbir şeyi kendim yapmadım. Ben yol gösterdim, talebimi ilettim. Sayın Milletvekillerimiz, Sayın Bakanlarımız destekledi bizi ve bunları biz gerçekleştirdik” dedi.

MALİYETLERİ DE AÇIKLADI

Ataköy Barajı'nın tamamlandığını ifade eden Kaymakam Soley, “Bu bilgiyi vereyim. Bu sene su tutmaya başlıyor. Çamköy, Güzelköy, yer üstü sulaması ile bin 660 dekar arazinin sulamasına hizmet edecektir. Maliyeti 6 milyon Türk lirasıdır. Yapımı 2020 ek programına teklif edilmiştir. Karacasu Alemler köyü sulaması projesi ile 200 dekar arazinin sulamasına hizmet edecektir. Maliyeti 1 milyon Türk lirasıdır. Proje çalışmaları sürmektedir. Karacasu Çamköy sulaması projesi ile 160 dekar arazi sulanacaktır. Maliyeti 900 bin Türk lirasıdır. Karacasu Dereköy yer üstü sulaması ile 300 dekar arazinin sulamasında hizmet edecektir. Maliyeti bir milyon 500 bin liradır. Esençay Mahallesi sulama projesi 2 bin 780 dekar arazinin sulamasında hizmet etmektedir. Maliyeti 2 milyon Türk Lirasıdır. Planlama çalışmaları sürmektedir. Palamutçuk, Yeniköy, yer üstü sulaması 280 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir, maliyeti bir milyon 500 bin Türk lirasıdır. Proje hazırlama çalışmaları sürmektedir. Karacasu Esençay Barajı temelden yüksekliği 42 metre su hacmi bir milyon metreküp olup 2 bin 780 dekar arazinin sulamasına hizmet edecektir” dedi.

PROJELERİ ANLATTI

Dikmen göletinin su biriktirme hacminin 100 bin metreküp olup hayvan ve içme suyu maksatlı olduğunu ifade eden Soley, “Ataköy sulama tesisi bin 500 dekar arazisin sulanmasına hizmet edecek olup tesis 2021 yılında hizmete açılacaktır. Bahçeköy deresinin ıslahı 2,5 milyon liraya ıslah edilecektir. Esençay Mahallesi Değirmenönü Deresi ıslahı 3 milyon Türk lirasıdır. Tüm bu yatırımlar yatırım programına alındı, önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu süreyi kısaltıp 5 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Bu projelerle birlikte Yaykın dışında sulanmayan arazi kalmayacaktır. Çamarası bölgesindeki sulama projesi de sürmekte ve 2020 ek programına dahil edilecek. Yaykın Mahallesinde de 3-4 sondaj vurulacak. Tek duamız Çamarası’ndaki gibi suya kavuşmak. Bunlar da olumlu sonuçlanırsa Yaykın bölgesi suya kavuşacak. Bugüne kadar sizlere her konuda yardımcı olmaya çalıştık, inşallah bundan sonra da sizlere yardımcı olacağız” dedi.