17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın Temsilciliği tarafından kahvaltı düzenlendi. Kahvaltıya Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semra Şener, Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan ile basın mensupları katıldı. Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın Temsilcisi Hasan Kuru, kahvaltı sonrasında 17 Ağustos 1999’da yaşanan Gölcük Depremi’nden örnekler vererek depreme hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti. Gölcük Depremi’nin Türkiye’deki yapılarla ilgili tehlikeyi gözler önüne serdiğini dile getiren
Kuru, “Gölcük depreminde ortaya çıkan olumsuz tablo afet zararlarının doğrudan belirleyicisinin düşük standartlarda sağlıksız ve yasa dışı bir yapılaşma olduğunu gösterdi. Ranta dayalı hızlı ve düşük nitelikli kentleşme, bilimsel normlara dayalı olmayan arazi kullanımı, yer seçimi kararlarındaki denetimsizlikler depremin yıkıcı olmasında rol oynamıştır. Özellikle tüm bu olumsuzlukları giderecek yasal düzenleme ve idari yapılanmaya ilişkin bütünlüklü bir çalışmanın olmayışı böyle bir sonuç ortaya çıkmıştır” dedi.

AYDIN BAŞARAMAZSA YOK OLACAK

“Geçen 21 yıla rağmen değişen bir şey yok” diyen Kuru, Türkiye’nin her an yıkıcı bir depremle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti. Aydın’ın yerleşim yerlerinin de fay hatları üzerinde olduğunun altını çizen Kuru, “Kentler sadece doğal afetlerle yok olmazlar. Bilimin ve ortak çalışma aklının olmadığı kentler yok olmaya mahkûmdur. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım. Aydın’ımız, Aydın kentimiz için umut lazım, emek lazım, çalışmak lazım, gelecek lazım, sorunların üstesinden gelmek lazım. Bunun için halkıyla yerel ve mülki idaresiyle meslek odalarıyla kısaca her kesimiyle bir olmak, beraber çalışabilmek lazım. Aydın’ımız tüm siyasi çıkar ve kaygılardan büyüktür. Aydın biz olmayı başaramazsa yok olacak. Meslek odalarına daha fazla sorumluluk verilmeli” diye konuştu.

AFETLERLE MÜCADELEDE KUVAYİ MİLLİYE RUHU

Aydın’ın rol model olması gerektiğini dile getiren Kuru, “Aydın kenti hizmet konusunda rol model olmalı. Aydın, geleceğin aydın, aydınlık kentidir. Bu memleket bizim, Aydın bizim.
Aydın kentinin ve halkının ruhunda ve özünde var olan Kuvayi Milliye ruhunu ortaya çıkarmaya afetlerle mücadele ve ekonomik milli mücadeleye ihtiyacımız olduğu ve meslek odamızın bu mücadelenin her noktasında olduğunu ve olmaya devam edeceğini gururla dile getirmekteyiz” ifadelerini kullandı.