ATB Toplantı Salonu'nda, sezonun ilk kuru inciri için etkinlik düzenlendi. Tarım ve İl Müdürü Ahmet Ökdem, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ve yönetim kurulu üyeleri de programa katıldı. İncir üreticileri Osman Nuri Batmaz, Yunus Güre ve Hakan Adalı’nın getirdiği 1 kilo incirin her biri, ATB tarafından sembolik bir fiyatla 150 liradan satın alındı. Ayrıca bu üreticilere birer çeyrek altın hediye edildi.

İNCİRDEN 284 MİLYONLUK GELİR

ATB Başkanı Fevzi Çondur, kalite ve rekolte bakımından iyi bir incir sezonu beklediklerini dile getirdi. Aydın’dan geçen yıl 284 milyon dolarlık incir ihracatı gerçekleştiğini belirten Başkan Çondur, “Aydın, dünya incir üretimi bakımından lider durumda. Türkiye kuru incir üretiminin yüzde 61’ini Aydın karşılıyor. 2019 yılını 284 milyon dolarlık ihracatla kapattık. Umarım bu yıl da bu rakamın üzerine çıkacağız. İncirin kaliteli bir şekilde depolanıp dünya ticaretine sunulması için soğuk hava deposunu ay sonunda faaliyete geçireceğiz. Üreticilere, üyelerimize ve ihracatçılara soğuk hava depomuz kapılarını açacak. Bu şekilde incirin kalitesi artacak ve fiyatı artacak. Marketlerdeki raflarda da incir yerini alacak. İlk incir alımını bu yıl kilogramı 150 liradan yapıyoruz. Umarım üreticimize, ihracatçımıza, tüccara hayırlı bir yıl olur. Bereketli bir yıl olmasını temenni ediyorum” dedi.

VİRÜSE KARŞI İNCİR VE ZEYTİNYAĞI TÜKETİN

Koronavirüse karşı bağışıklığın güçlendirilmesi için incir ve zeytinyağı tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Çondur, şunları söyledi: “Koronavirüs tehlikesiyle karşı karşıyayız. Pandemide incirin tüketilmesi sağlıkçılar ve uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bu çağrıyı ben de yinelemek istiyorum. İncir ve zeytinyağının tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirdiği için bu tip hastalıklarda her zaman avantajlı duruma getiriyor. Bu sıkıntıyı yaşamamak için bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla incir ve zeytinyağı tüketimini arttıralım.”

TMO OLUMLU HAVA KATTI

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl da incir alımı yapacak olmasının üretici için olumlu olduğunu dile getiren Çondur, “TMO’nun incir alımı için Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ederim. Sayın milletvekilimiz Mustafa Savaş’ın bu işte büyük rolü oldu. Özellikle satılamadığı, piyasası olmadığı döneminde devletin garantör olarak satın alma işlemine girmesi olumlu bir durum. Bu her mahsulde olmalı. İnciri de bu kapsama aldılar. Bu sene tekrar alım olacak. Bu üretici için olumlu bir durum. Bunun yanında soğuk hava deposu yapıyoruz. Bu gelişmeler ışığında incir ticareti kolaylaşacak. Üreticinin incirini satarken sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

YÜZDE 10-20 CİVARINDA REKOLTE KAYBI VAR

İncirde yağmur ve dolu nedeniyle yüzde 10-20 civarında bir rekolte kaybı olmasını beklediklerini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, “Tarım Bakanlığımız eylül ayı ilk haftasında incir rekoltesini açıklayacak. Aydın’ın doğu ilçelerinde yağmur ve doludan dolayı başta incir olmak üzere sebze ve meyvelerde zarar meydana geldi. Bahçelerde zarar tespit çalışmaları tamamlandı. TARSİM sigortası kapsamında olanlar sigortadan istifade edecek. Sigortası olmayan çiftçilerimiz bu imkandan faydalanamayacak. İncirde 2 yıl önce bir zarar olmuştu. Olgunlaşma döneminde incirde meydana gelen yağmur riskini TARSİM kapsamına almıştık. Sahadan aldığımız geri dönüşlerde üreticilerin büyük çoğunluğu sigorta kapsamında. Sigorta yaptırmayan çiftçiler banka borç erteleme yapabilir. Kararma, şişme gibi kalite kayıpları söz konusu olacak. Yüzde 10-20’lerde bir kalite kaybı var” diye konuştu. Borsaya sezonun ilk incirlerini teslim eden üreticiler ise incirin bu yılki verim ve kalitesinin yüksek olduğunu ifade etti.