Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, deniz ekosistemi için önemli olan bu nadir canlıların nesillerini sürdürmesi açısından, denizlerin temiz olmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Sürücü, özelikle denize atılan plastik malzemeler ile naylon torbaları denizanası sanarak yutan carettaların yaşamını kaybettiğine dikkat çekti.

"ÜZÜCÜ KAYIPLARIMIZ VAR"

100 milyon yıldan fazla bir süredir dünya denizlerinde dolaşan deniz kaplumbağalarının sağlıklı denizlerin göstergelerinden biri olduğunu söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Deniz çayırları ve sualtı canlıları açısından zengin kaynaklara sahip Kuşadası Körfezi, caretta caretta türü iribaş deniz kaplumbağaları ve chelonia mydas türü yeşil kaplumbağaların önemli beslenme alanlarından biri haline geldi. Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl birçok kişiden, suda yüzerken ya da maskeyle dolaşırken deniz kaplumbağası gördükleriyle ilgili sık sık ihbar almaktayız. Suyun içinde ilk kez deniz kaplumbağası görenler, çok heyecan duyduklarını, böyle bir anı yaşamaktan dolayı mutlu olduklarını belirtmektedirler. Yaptığımız bilinçlendirme çalışmaları ve kurduğumuz ağ sayesinde hemen her gün gerek canlı, bazen de ölü olarak ihbarlar almaktayız. Ne yazık ki aldığımız ihbarlarda bazen üzücü durumlarla da karşılaşmaktayız" ifadelerini kullandı.

AĞLARA TAKILIP BOĞULUYORLAR

Sürücü, şunları kaydetti: "Dalgıç Mustafa Irkaş tarafından 22 metrede boğulmuş olarak çıkarılan bir caretta üzerinde yaptığımız incelemede, sağ yüzgecinin olmadığını fark ettik. Muhtemelen bu kaplumbağa yıllar önce paragat misinasına dolanmış, kurtulmak için mücadele ederken misina yüzgecini keserek koparmış ve yara zamanla iyileşmiş. 3 uzvuyla da olsa yaşamını sürdürmeyi başarmış.
Buna benzer; yüzgeci kopan, karapası parçalanıp iyileşen ancak geçirdiği ikinci kazada yaşamını yitiren birçok vakayla da karşılaşmaktayız. En çok karşılaştığımız durumlardan biri, ağlara takılıp, nefes almak için yukarı çıkamadığından boğularak ölen kaplumbağalar olmaktadır. Bu tür vakalar genellikle trol teknelerinde yaşanmaktadır."

VATANDAŞLARDAN DUYARLILIK İSTENDİ

Ölü bulunan diğer caretta hakkında da bilgiler aktaran Sürücü, "Deniz yüzeyinde dalgıç Selçuk Arı tarafından bulunarak haber verildi. Kaplumbağaya yönelik yaptığımız incelemelerde herhangi bir kesi ya da darp izine rastlanmadı. Muhtemelen bu hayvanın da boğulma ya da plastik yutmasından dolayı öldüğünü düşünmekteyiz. 3. vaka, İzmirli ziyaretçi Salih Muhtar Özkan'ın Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda yüzerken gördüğü ve kıyıya aldığı kaplumbağanın, chelonia mydas türü juvenil bir yeşil deniz kaplumbağası olduğunu tespit ettik. Kuşadası kıyılarında, yeşil deniz kaplumbağalarının ölümlerinde nadir olarak erişkin bireyler görülse de, genelde juvenil olanları yoğun olarak görmekteyiz. 3 kaplumbağadan da doku örnekleri aldık. DNA çalışması için ADÜ Biyoloji bölümüne göndereceğiz. Kaplumbağaları ise mikroplastik çalışmaları için Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) göndereceğiz. Denizde görülen plastik malzemelerin toplanması bir canlının hayatta kalmasını sağlayacaktır. Siz de suyun altında ve denizin yüzeyinde gördüğünüz plastik malzemeleri toplayıp bu tür canlılara olan tehdidin azalmasına katkıda bulunabilirsiniz" diyerek vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.