Aydın Valiliği’nde yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nın ardından alınan kararları açıklayan Bakan Kurum, Aydın’a toplu konut, millet bahçesi, kentsel dönüşüm, kanalizasyon, arıtma tesisi gibi yeni birçok proje kazandıracaklarını söyledi.

AYDIN’A 688 TOPLU KONUT

Aydın’da 688 sosyal konut projesinin başlatıldığını belirten Bakan Kurum, “Türkiye’de 940 bin sosyal konutun üretimini tamamladık. Çok yakın zamanda 1 milyonuncu konutun üretimini yaparak vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Hem 50 bin, hem 100 bin sosyal konut projesi kapsamında Aydın İncirliova’da 206, merkezde 200, Söke’de 200 ve Çine’de 82 konut olmak üzere 688 konut çalışmaları başlatıldı. Bu çerçevede bir kısmı inşaat, bir kısmı projesi tamamlanma aşamasındadır. Aydın'ımız ve ilçelerinde sosyal konut çalışmaları devam edecek. Merkez Efeler’de üniversitemizin hemen yanında bulunan alanda yapıyor olacağız. Bu sayede merkezdeki ihtiyacı gidermiş olacağız” dedi.

AYTER ALANI MİLLET BAHÇESİ OLUYOR

“Aydın’a yakışan bir millet bahçesini Aydın’a kazandırıyoruz” diyen Kurum, millet bahçesinin kurulacağı alanla ilgili şu bilgileri verdi: “Millet Bahçelerini 81 ilde 81 milyon kare millet bahçesi hedefiyle yola çıktık. 23 tanesinin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirdik. Bu çerçevede Nazilli ilçemizde 34 bin metrekarelik alanda millet bahçesi inşası fiilen devam ediyor. Yüzde 16’ya geldi. Millet bahçemizi ziyaret edeceğiz. Efeler Diyarı Aydın’a bir millet bahçesi yakışır dedik. Bu kapsamda yaptığımız görüşmede Ayter A.Ş’ye ait merkezde üniversitenin altında, alışveriş merkezinin yanında 92 bin metrekarelik alanda Aydın’a yakışan bir millet bahçesini Aydın’a kazandırıyoruz.”

ILICABAŞI’NDA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Millet Bahçesi’nin yapılacağı alanın yanında bulunan Ilıcabaşı Mahallesinde de kentsel dönüşümün başlatılacağı müjdesini veren Bakan Kurum, şöyle dedi: “Kentsel dönüşüm olarak yapı stoğunun riskli olduğu Ilıcabaşı Mahallesinde imar iskan bloklarında hem de roman vatandaşların yaşadığı 485 bağımsız birimin kurulduğu hem can, hem mal güvenliği riski taşıyan alanda dönüşümü başlatıyoruz. Ayter A.Ş’ye ait alanı trampa yöntemiyle Valimiz şehrimizin geleceğine ilişkin bu adımı atmakta tereddüt etmedi. Bu alanda yapacağımız hem millet bahçesi, hem rezerv konutlarla Aydın’ın deprem riskini azaltacak kentsel dönüşüm çalışmasını yapacağız. Bir kısmına rezerv konutlar yapacağız. Bununla birlikte Ilıcabaşı Mahallesindeki vatandaşlarımızı etaplar halinde yerinde gönüllü ve hızlı bir şekilde dönüşümünü sağlayacağız. Aydın deprem bölgesinde. Deprem riski taşıyan ciddi yapı stoğu var. Belediyelerimizden gelen talepler doğrultusunda kentsel dönüşüm çalışmalarını il merkezi ve ilçelerinde yürüteceğiz.”

KOÇARLI’NIN KANALİZASYON SORUNU BİTECEK

Bakan Kurum, Koçarlı ilçesinin kanalizasyon sorununu çözüme kavuşturacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Kırsal yerleşim birimlerinin yol yapım işlerinde kullanılmak üzere bir greyder ile gerekli araçları Valiliğimize hibe ettik. Koçarlı ilçemizin kanalizasyon altyapısı yok. İller Bankası aracılığıyla Valiliğimiz ve Belediye ile çalışma yürüteceğiz. Koçarlı’ya kanalizasyon kazandıracağız. 10 milyon lira proje ile hem kanalizasyon ve arıtma tesisi projesi var. Bu projeyi de İller Bankası eliyle bir kısmı hibe, bir kısmını kredilendirmek suretiyle çözüme kavuşturacağız. Tüm ilçe belediyelerin araç gereç, çevre düzenleme, cephe ve sokak sağlıklaştırma projelerine hibe desteklerimiz oldu. Vatandaşa daha iyi hizmet verecek adımları da atıyor olacağız.”

SÖKELİ 20 BİN ÇİFTÇİYE MÜJDEYİ VERDİ

Söke ilçesi Büyük Menderes Deltası alanındaki tarım arazilerinin mülkiyetiyle ilgili sorununun da çözüleceğini ifade eden Bakan Kurum, “Vatandaşımızın bizden talebi oldu. Söke ilçesi Menderes Deltası arasında kalan tarım arazilerinin yaklaşık 200 bin dönümlük tarım arazisinde hukuki sorunlar vardı. Vatandaşın ekip biçtiği tarım arazisindeki hukuki sorunların çözülmesi için bize müracaatta bulundular. 20 bin vatandaşı ilgilendiren bu hukuki sorunu çözüyoruz. Vatandaşımız burada gönül rahatlığıyla tarım sürecini yapabilecek. Amacımız güçlü Türkiye için şehirlerimizin ihyası ve inşası için gece gündüz tüm ekiple çalışmaktır. Cumhurbaşkanımız liderliğinde gittiğimiz tüm şehirlerde şehirlerin ve vatandaşın talepleri neyse çalışmaları sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

TERMAL TESİS PROJESİ YAPILACAK

Bakan Kurum, Ayter Alanı’nda millet bahçesi projesi ile aynı alanda yapılması planlanan termal turizm tesisi projesinin rafa mı kalktığı sorusu üzerine, “Biz milletin arazisini milletle buluşturacak millet bahçesi projesi yapıyoruz. Buradan tüm Aydın istifade edecek. İçerisinde biyolojik gölet ve bisiklet yolları olacak. İçinde millet kıraathanesi ve kütüphanesi olacak. O efelerimizin hatıralarının yaşatıldığı bu bahçede vatandaşlar 24 saat vakit geçirebilecek. Aydın merkezde herkesin ulaşabileceği bir alan burası. Jeotermal tesisle alakalı hazine mülkiyetinde birçok arazi var. Şehrimiz jeotermal kaynak konusunda Türkiye’nin yüzde 70 kaynağına sahip bir şehir. Otel yapacak, tesis yapacak yerlerimiz var. Ancak milletimizin yürüme mesafesinde ulaşabileceği bu alanı milletimize armağan etmek çok daha önemlidir diye düşünerek bu kararı aldık. Jeotermal tesisle ilgili yatırımı yine bir hazine arazisi üzerinde Toplu Konut Arazisinde gerekirse kamulaştırma yaparak bu sorunu ihtiyacı giderebiliriz” diye konuştu.

JEOTERMALDEN VATANDAŞ FAYDALANABİLECEK

Jeotermalin kent ısıtmasında kullanılmasını sağlamak amacıyla ilgili mevzuatta düzenleme yapılacağını dile getiren Bakan Kurum, “Mevcut mevzuat jeotermalin ilçelerimize katkı sağlamasını engelliyor. Bu mevzuatın düzenlemesini yapacağız. Jeotermalden şehir ısıtması, tarım, seracılık için sıcak su vermek isteyen tesisler olmasına rağmen mevzuat buna müsaade etmiyor. Bu mevzuata düzenleyip, bir yandan yeni alanlarla ilgili Enerji Bakanlığı Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü, YİKOB ve belediyelerimizin yeni alanlarda ruhsat iznine ilişkin çalışmalar neticesinde vatandaşlarımız daha çok jeotermalden faydalanabilecek” şeklinde konuştu.

"DEPREM RİSKLİ OKULLARI YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ"

Aydın’da 160 okulun depreme karşı riskli olduğuna ilişkin soruya ise Bakan Kurum, “Milli Eğitim Bakanlığımız tüm ülke genelinde deprem riski taşıyan kamu binaları ile ilgili çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığımızın acil öncelikli gördüğü alanların yapımına da bakanlığımız Toplu Konut İdaresi’nce yapmaktadır. Bu protokolü yaptık. Milli Eğitim Bakanlığımızdan gelen talepler doğrultusunda okullarımızın hızlı bir şekilde inşasını gerçekleştireceğiz” diyerek yanıt verdi.