Ülkemizde görmeye alışkın olduğumuz taşlardan bir tanesidir traverten taşı. İçerdiği bol kalsiyum sayesinde içinde biriken suların insan vücuduna şifalı olduğu inanılan ve aksi kanıtlanmamış bir taştır. Genellikle sıcak su kaynaklarının yakınlarında bulunan kalsiyum karbonatın ince birer tabakalar halinde dizilmesiyle oluşan bir yapıdır. Ülkemizdeki en güzel örnekleri Pamukkale-Travertenlerdir. Traverten, basınç altında, içerisinde karbon dioksit bulunan yer altı suları, kalsiyum karbonatı eriterek taşır. Bu eritilip taşınan kalsiyum karbonat yığılarak tabakalar halinde traverten taşını oluşturur. Ülkemizde en yaygın oluşan travertenler Antalya ovasında bulunmaktadır.
Bu bölgede çok yaygın traverten oluşumu gözlenir. Bu oluşan traverten taşları çeşitli alanlarda kullanılır. Bu taşların kullanıma hazır hale getirilmesi için Türkiye’nin birçok yerinde maden ocakları bulunmaktadır. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde birçok traverten taş ocağı bulunmakla beraber bunların en bilindikleri Denizli, Bucak-Burdur, Mut-Mersin, Sivas ve Antalya taş ocaklarıdır. Buralarda traverten taşlarını belirli bir kalıba getirip kullanım için hazır hale getirilme işlemi yapılmaktadır. Buralarda kesilen travertenler bloklar halinde yurtdışına ihraç edilir. İşlenme işlemi orda gerçekleşir ve başta ülkemiz dahil birçok ülkeye bu taşlar hiçte küçük olmayan rakamlar karşılığında satılır.
Travertenin doğadaki birçok faydasından sonra günlük hayatımıza da girmesi son derece doğal karşılanabilecek bir durum. Traverten taşları karşımıza mimaride de çıkmaktadır. Evlerimizin işyerlerimizin birçok alanında da traverten taşı kullanılmaktadır. Bu kullanımın nedeni travertenin zarifliğinde yatmaktadır. Bu kullanımın tarihsel başlangıcı Romalılara kadar dayanmaktadır. Kullanım nedenlerinden biri diğeri zamansız olmasıdır. Zamansızlıktan kastım zamana meydan okurcasına ayakta kaldıkları uzunca yıllara atıfta bulunmaktır. Traverten taş çeşitlerine bakacak olursak ve bu çeşidi renk olarak incelersek birçok farklı traverten taşı bulmamız mümkün. Beyaz, altın, ten rengi, açık kahverengi ve kırmızı traverten taş gibi örnekler sayabiliriz. Kırmızı travertenin de birçok tonunun var olduğu bilgisi de herkes tarafından bilinmektedir. Çeşitlerine bakmaya devam edecek olursak eskitme traverten, traverten patlatma taşı kesim çeşitlerinde ise veincut traverten ya da Cross-cut kesim yapılmaktadır. Bunlar böyle şekil de ayırabilmemizin nedeni doğal yollarla oluşumda ki farklılıklar olabildiği gibi işlem gördükleri taş ocaklarında yapay yollarla eskitme patlatma gibi işlemler yapılabilmektedir. Bu işlemler günümüzde yaygındır. Mimaride bu kadar etkin kullanılan bu taşların işlem görüp bu hallere getirilmesi için yoğun uğraşlar verilmektedir. Bu yoğun uğraşlar sonucu ortaya o dayanıklı, birbirinden çeşitli, zarif, hijyenik ve insanın estetik duygularına hitap eden ürünler çıkmaktadır.
Travertenin evlerin birçok alanında, neden kullanıldığını ve çeşitlerine değinmiştik. Peki, evlerin hangi alanlarında ne olarak karşımıza çıkıyor bu travertenler şimdi ise bu sorunun cevabını bulmakta fayda var.

Traverten Kaplama Nedir?

Traverten kaplama son zamanlarda çok sık karşımıza çıkan bir kelime. Traverten, traverten yer döşemesinde olduğu gibi traverten kaplamayla da binamızın hem içini hem de dışını en güzel şekilde renklendirebileceğimiz bir taştır. Birçok kullanımının var olduğu bilinen travertenlerin diğer kullanım alanları traverten taş kaplama, traverten döşeme, traverten duvar taşı ile kaplama ve traverten cephe kaplamadır. Bu kadar fazla kullanımın altında yatan nedenlerinden bir diğeri de insanların var oluşundan beri var olan en iyiye sahip olma duygusudur. Bu duygusu artan insanlar her şeyde en iyiye sahip olma duygusu içerisindelerdir. Traverten de kullanım alanlarına kullanılan diğer taşlara nazaran daha iyi ve daha kıymetli bir taştır. Romalılardan Perslere Osmanlılardan Bizans’a kadar birçok imparatorlukta kullanım nedeni de bu taşların sahip olduğu değerden kaynaklanmaktadır. Hem tarihe zamana meydan okurcasına ayakta kalırken hem de insanların içlerine estetik mutluluk aşılayan traverten taşlarını bu kadar değerli kılan belki de bu özellikleridir

Traverten Fiyatları Ne Kadardan Başlıyor?

Traverten taş fiyatlarına gelecek olursak ne kadar değerli bir taş olduğu herkes tarafından kabul gören bu taşların fiyatları ürününe göre ebadına göre değişim göstermektedir. Her bütçeye uygun olarak bulabileceğimiz traverten fiyatları istediğimiz kaliteye ve çeşide göre de değişiklik göstermektedir. Normal bir traverten kaplama yaptırmak istiyorsanız diğer taşlara nazaran daha fazla ödeyeceğinizi söylemek mümkündür. Bu fazlalığın nedeni ise hem traverten taşlarının değerinden kaynaklanmaktadır. Hem de rezervlerine sahip olduğumuz bu taşın işlem aşamasının yurtdışında gerçekleşmesinden ötürü, plaklar halinde yurtdışına ihraç ettiğimiz ürünün işlem görmüş halini kat ve kat yüksek fiyatlara ithal etmemizden kaynaklanmaktadır.