Ülkemize bahar ayının gelmesiyle birlikte, Ege bölgesine olan yoğun ziyaret başladı. Ege Bölgesi içinde barındırdığı tatil beldelerinin yanı sıra, müze ve ören yerleriyle de oldukça popüler. Bu kapsamda vatandaş, tatil rotasına tarihi ve kültürel gezileri de ekliyor. Ege’nin incisi Aydın’daki müzeler de bu dönemde ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Aydın’da mutlaka görmeniz gereken 10 müzeyi listeledik!

Aydın’da Mutlaka Görülmesi Gereken Müzeler

Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın tarihi geçmişi açısından rağbet gören bir şehirdir. Bu sebeple Aydın’da kaç müze var sorusunun yanıtı sıkça aranmaktadır.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi sitesinde yayınladığı bilgilere göre Aydın’da 20 adet müze ve ören yeri bulunmaktadır. Peki Aydın’da hangi müzeler var?

En çok ziyaret edilenler baz alınarak Aydın’daki müzeler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Afrodisias Müzesi
  • Alabanda Antik Kenti (Araphisar)
  • Aydın Arkeoloji Müzesi
  • Çine Arıcılık Müzesi
  • Karacasu Etnografya Müzesi
  • Kuva-yı Milliye Müzesi
  • Milet Müzesi
  • Priene Antik Kenti
  • Tralleis Antik Kenti
  • Yörük Ali Efe Müzesi

1. Afrodisias Müzesi

Aydın'daki Müzeler 1

Aydın’daki müzelerden en popüler olanı Afrodisias Müzesi’dir. Bu müzede, Afrodisias Antik Kenti kazıları sırasında ortaya çıkan eserler sergilenmektedir. Buranın avantajı müze ile ören yerinin iç içe olmasıdır.

Müzede yer alan küçük eserler salonunda Kalkolitik Dönemi, Bronz Çağı, Erken, Orta ve Geç dönemi kapsayan prehistorik eserler yer almaktadır. Aynı zamanda Afrodit Tapınağı’nın çevresinde bulunan Lidya seramikleri, Arkaik ve Helenistik dönem eserleri de sergiye sunulmaktadır.

Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan Afrodisias; Roma, Bizans ve Erken İslami Dönem eserlerini de bünyesinde barındırmaktadır.

Afrodisias Müzesi, heykel sanatı yönünden de oldukça zengindir. Çünkü Afrodisias’a ev sahipliği yapmış olan Roma, birçok ünlü heykelci yetiştirmiştir. Bu eserlerin günümüze kadar bozulmadan gelmesi ise, Afrodisias’ı oldukça önemli bir arkeoloji müzesi yapmaktadır.

Bu müzeyi ziyaret etmek isteyenler için Afrodisias, yaz kış kapılarını açık tutmaktadır. Afrodisias Müzesi ziyaret saatleri ise 08.30-17.30 arasıdır.

Öneri: Aydın’ın UNESCO Mirası Afrodisias Antik Kenti Nerede? Giriş Ücretli Mi? Gizemli Kentin Tarihi!

2. Alabanda Antik Kenti (Araphisar)

Aydın'daki Müzeler 2

Alabanda’nın tarihi MÖ 3. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Oldukça eski bir tarihi geçmişe sahip olan Alabanda Antik Kenti, Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Doğanyurt Köyü’nde yer almaktadır.

Alabanda’nın ismi ise Karia dilindeki Ala ve banda anlamına gelen kelimelerden türemiştir. Bu kapsamda ala (at) ve banda (yarış) anlamına gelmektedir. Kent ismini Kral Kar’ın oğlu Alabandos’un, bir at yarışını kazanmasından almaktadır.

Ancak kentin ismi hakkında başka bir rivayet daha vardır. Çiçero, Tanrılar Dünyası isimli eserinde kentin adını Kar tanrısı Alabandos’tan aldığını söylemektedir.

İçerisinde Roma ve Türk eserleri barındıran Alabanda, Haçlı seferleri sırasında sıkça el değiştirmiştir. Ancak 1280 yılından beri Türklere aittir. Alabanda’da birçok amiral, mimar ve hatip yetiştirildiği bilinmektedir.

3. Aydın Arkeoloji Müzesi

Aydın'daki Müzeler 3

Aydın merkez müzeleri arasında yer alan Aydın Arkeoloji Müzesi; Grek, Helenistik Dönem, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma eserleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu kapsamda heykeller, lahitler, sütun ve sütun başlıkları, altarlar, mezar stelleri, İslâmi mezar taşları, mil taşları ve çeşitli mimari parçalar müzenin gözde eserleri arasında yer almaktadır.

Aydın Arkeoloji Müzesi’nde üç salon bulunmaktadır. Bunlardan ilkinde arkeoloji eserleri, ikincisinde sikkeler ve üçüncüsünde etnografik eserler sergilenmektedir.

Haftanın her günü açık olan müze, saat 08.30 ile 17.30 arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Müzeyi ziyaret etmek isteyenler Aydın Arkeoloji Müzesi Müzekart geçerli mi sorusuna yanıt aramaktadır. Bu müzeye yılda iki kere ücretsiz olmak üzere Müzekart ile girilebilmektedir.

4. Çine Arıcılık Müzesi

Aydın'daki Müzeler 4

Aydın’daki müzelerden bir diğeri ise Çine Arıcılık Müzesi’dir. Arıcılık konusunda popüler olan Aydın, bunu gelecek nesillere sevdirebilmek ve tüketici bilincini artırabilmek amacıyla bu müzeye ev sahipliği yapmaktadır.

Çine Arıcılık Müzesi 2010 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Arıcılığın geçmişten günümüze kadar izlerinin bulunduğu Çine Arıcılık Müzesi, saat 8.30 ile 17.00 arasında hizmet vermektedir.

5. Karacasu Etnografya Müzesi

Aydın'daki Müzeler 5

Karacasu Etnografya Müzesi, Aydın’daki müzeler arasında sıkça ziyaret edilen bir yerdir. Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan bu müze seramik, sıcak demir, deri ve diğer el sanatları ile ilgili etnografik eserleri bünyesinde barındırmaktadır.

Aynı zamanda mankenlerle canlandırma ve sesli anlatımı da içeren Karacasu Etnografya Müzesi, ziyaretçilerini adeta bir kültürel hazinenin içine götürmektedir. Karacasu Etnografya Müzesi Pazartesi günleri haricinde 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

6. Kuva-yı Milliye Müzesi

Aydın'daki Müzeler 6

Aydın’ın Çine ilçesinde bulunan bir diğer müze ise Kuvay’ı Milliye Müzesi’dir. Müze binası Sultan Abdülhamid Han tarafından 1906-1909 yıllarında yaptırılmış tarihi bir yapıdır. Daha sonra ise 1919-1979 yılları arasında Çine Askerlik Şubesi olarak hizmet vermiştir.

Günümüzde ise Kuva-yı Milliye Müzesi olarak yenilenmiş ve hizmete açılmıştır. Bu kapsamda müze, ziyaretçilerini Kurtuluş Savaşı yıllarına götürmektedir. Güney Cephesi’ndeki Yunan işgalinden kurtulma planları yapan Kuva’yı Milliye halkını anlatmaktadır. Müzede çeşitli arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.

7. Milet Müzesi

Aydın'daki Müzeler 7

Aydın’daki müzeler arasında görülmesi gereken bir diğer önemli mekan ise Milet Müzesi’dir. Didim’de yer alan Milet Antik Kenti içerisinde yer almaktadır. İlk olarak 1973 yılında ziyarete açılan müze, oldukça eski bir yapıya sahiptir. Bu sebeple restore edilmiş ve 2011 yılında tekrar açılmıştır. 

Aydın Milet Müzesi’nde bahçe ve müze içi olarak iki ana teşhir alanı bulunmaktadır. Müzenin bahçesinde şehir sembolü olan aslan heykelleri, yazıtlar, mezar stelleri, lahitler, mimari elemanlar ve sütun başlıkları sergilenmektedir.

Milet Müzesi’nin içerisinde ise Milet Antik Kenti’ne ait Minos Dönemi, Zeytintepe Arkaik, Afrodit Kutsal Alan ve Gacartepe Mezar buluntuları yer almaktadır. Müze aynı zamanda canlandırmalı anlatım içermektedir.

8. Priene Antik Kenti

Aydın'daki Müzeler 8

Priene, Aydın’ın Söke ilçesinde yer alan önemli antik kentlerden biridir. Çünkü Priene, Miletos Birliğinin bir üyesidir ve hakkındaki ilk bilgilere ise MÖ 7. yüzyıl ortalarında rastlanmıştır.

Priene Antik Kenti’nde görülmesi gereken yapılar aşağıdaki gibidir:

  • Demeter Tapınağı
  • Athena Tapınağı
  • Tiyatro
  • Agora
  • Zeus Tapınağı
  • Bouleuterion
  • Yukarı Gymnasion
  • Aşağı Gymnasion
  • Mısır Tapınağı
  • Büyük İskender’in evi
  • Bizans Kilisesi
  • Nekropol
  • Konut alanları

9. Tralleis Ören Yeri

Aydın'daki Müzeler 9

Aydın’daki müzeler ve ören yerleri arasında en çok ziyaret edilen yerlerden bir diğeri de Tralleis’ir. Tralleis antik kenti Argoslular ve Tralleisliler tarafından inşa edilmiştir. Menderes havzasının verimli toprakları üzerinde bulunan bu kent, M.Ö. 334 yılında Büyük İskender tarafından alınmıştır. Daha sonra ise Helenistik Dönem boyunca sık sık el değiştirmiştir.

Üç Gözler olarak adlandırılan yapı, Tralleis içerisinde yer alan en gözde parçalar arasında yer almaktadır. Üç Gözler’in dışında kentte; Roma dönemine ait bir hamam, tiyatro, agora ve stadyum bulunmaktadır.

Ayrıca dünyaca ünlü iki heykel olan Farnese Boğazı ve Genç Atlet isimli eserler de burada sergilenmektedir.

10. Yörük Ali Efe Müzesi

Aydın'daki Müzeler 10

Yeni ev kuracak çiftlerin halı tercihleri yön değiştirdi Yeni ev kuracak çiftlerin halı tercihleri yön değiştirdi

Aydın’daki müzeler arasında tarih kokan bir diğer yapı ise Yörük Ali Efe Müzesi’dir. Bu müze milli kahramanımız olan Yörük Ali Efe’nin yaşadığı ev olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ev 1980 yılında tamamen yanmış, 1995 yılında ise restore edilerek müze yapılmıştır. Restorasyonun tamamlanmasının ardından Yörük Ali Efe’nin şahsi eşyaları da müzeye bağışlanmıştır.

Bu kapsamda müzenin ziyaretçileri, burayı gezerken adeta bir tarih yolculuğuna çıkmaktadır. Kurtuluş savaşı yıllarını gerçek bir şekilde yansıtan müze, oldukça rağbet görmektedir. 

Öneri: Ege’nin Kahramanı, Efelerin Efesi Yörük Ali’nin Türküsü!

Muhabir: Ömer ARAZ