Aydın İl Koordinasyon Kurulu’nun 2020 yılı 3. dönem toplantısı, Vali Hüseyin Aksoy başkanlığında gerçekleştirildi. Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıda 2020 yılı içerisinde Aydın’da yapılan yatırımlar değerlendirildi.

7 MİLYARLIK BÜTÇE

Gerçekleşen yatırımlarla ilgili bilgi veren Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, yatırımcı kuruluşlar bazında 2020 yılında uygulanan 230 projeden 14 adedinin tamamlandığını belirterek, “Geriye kalan 216 adet projenin 115 adedi devam etmekte, 35 adedi ihale aşamasında, 66 adedine ise çeşitli nedenlerden dolayı başlanamamıştır. Bu yatırımların proje bedeli 7 milyar 477 milyon 312 bin TL, önceki yıllar harcaması 945 milyon 978 bin TL, 2020 yılı ödeneği 433 milyon 229 bin TL’dir. 2020 yılında toplam harcama ise 180 milyon 31 bin TL’dir. Yatırımlarımızda yıl itibari ile yaklaşık yüzde 42 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır” dedi.

ULAŞIM VE HABERLEŞME İLK SIRADA

Ulaştırma ve haberleşme alanında ilde en çok yatırımın gerçekleştiğini dile getiren Vali Aksoy, “Yatırımcı kuruluşlarca 2020 yılında yapılan harcamaların sektörlere göre dağılımına bakıldığında ilk 5’te yer alan sektörler sırasıyla şöyledir. Ulaştırma ve haberleşme 58 milyon 749 bin TL harcamayla birinci sırada, eğitim 48 milyon 479 bin TL harcamayla ikinci sırada, tarım 39 milyon 649 bin TL harcamayla üçüncü sırada yer almaktadır” diye konuştu.

MÜZE KISA ZAMANDA AÇILACAK

Vali Aksoy, ildeki önemli yatırımların son durumlarıyla ilgili de şu bilgileri paylaştı: “Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü’nce Koçarlı Bağarası Sulaması 2. Kısım, Çine Çayı Islahı, arazi toplulaştırma, Nazilli ve Çevresi İçme Suyu İsale Hattı, Çine Sulaması Drenaj Kanalları, Gökbel Barajı, Bozdoğan Ovası, Sulaması 1. Kısım Sağ Sahil ve Koçarlı Zeytin Göleti projeleri sürüyor. Eğitim alanında 4 derslikli Nazilli Kızılay Anaokulu, Efeler’de bin 750 kişilik yurt inşaatı devam ederken karayolu alanında ilimiz için önemli bir yatırım olan Aydın-Denizli Otoyolu yap-işlet-devret modeli ile ihale edildi. Demiryolu alanında ise Söke-Ortaklar Yeni Demir Yolu 2. Hat yapım işi kapsamında Selçuk Ortaklar Tüneli’nin ihale edilmesi bekleniyor. Sağlık alanında ise Didim Sağlıklı Yaşam Merkezi, 112 Acil Sağlığı Hizmet İstasyonu ile Aile Sağlığı Merkezi tamamlandı. 950 yataklı Şehir Hastanesi’nin Kamu Özel İşbirliği Modeli ile yapılması yerine genel bütçe imkanları ile yapılmasına Sağlık Bakanlığı’nca karar verildi. 150 yataklı Fizik Tedavi ve Rahabilitasyon Hastanesi’nin arsa tahsisi yapıldı ve imar süreci devam ediyor. Kültür turizm alanında ise ilimiz ve ülkemiz için önemli bir kazanım olan Adnan Menderes Demokrasi Müzesi ile Çakırbeyli Rekreasyon Alanı, yapım çalışmaları tamamlandı. Müzenin açılışı en kısa zamanda yapılacak.” Toplantı yatırımcı kurum temsilcilerinin yaptığı sunumların ardından sona erdi.