Kıyılarda görülen 2 kaplumbağa türünden biri olan Chelonia Mydas türü yeşil deniz kaplumbağalarının bölgemizde genellikle yetişkin olmayan türleriyle karşılaşılıyordu. Bugüne kadar kıyıda ilk kez büyük boyutta bir erkek yeşil deniz kaplumbağası ile karşılaşıldı. Güzelçamlı sahillerinde denizden çıkarılan erkek yeşil deniz kaplumbağasının inceleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği, kaplumbağada herhangi bir yara ve kesi izine rastlamadı. Dev kaplumbağanın balıkçıların ağına takılıp boğulduğu veya denize atılan plastiklerden dolayı öldüğü tahmin ediliyor. Aynı saatlerde gelen 2’nci ihbarda da Sevgi Plajı sahillerinde yetişkin olmayan bir yeşil deniz kaplumbağasının ölü olarak kıyıya vurduğu tespit edildi. Her iki kaplumbağanın ölçümleri yapıldı. Alınan doku örnekleri DNA çalışması yapılması için Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü’ne gönderildi. Kaplumbağalar ise plastik kirliliği ve denizel atıkların deniz canlılarına olan etkilerinin araştırılması için Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) gönderilecek.

DUYARLI OLMAYA DAVET ETTİ

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, kaplumbağa ölümleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Genellikle etçil olan caretta caretta iribaş deniz kaplumbağalarıyla karıştırılan otçul yeşil deniz kaplumbağalarının özellikle jüvenil olanları, adını deniz tanrısı Poseidon’dan alan Posidonia oceanica türü deniz çayırları, erişteleriyle beslenirler. Deniz erişteleri açısından çok zengin alanlara sahip olan Kuşadası Körfezi'ndeki ölen kaplumbağalara bakıldığında, Chelonia Mydas türlerinin genelde jüvenil oldukları tespit edilmiştir. Muhtemelen küçük jüvenillerin Kuşadası kıyılarını beslenme alanı olarak seçtiklerini tahmin etmekteyiz. Bunların takiplerini devam etmekte ve bilim insanlarıyla paylaşmaktayız. Caretta caretta ve Chelonia Mydas türü kaplumbağalar Kuşadası kıyılarını beslenme amacıyla kullanmaktadır. Kuşadası, deniz kaplumbağaları yuvalama alanları dışında kalmakta ancak 2012 yılından bu yana, her yıl 1 ya da 2 caretta caretta türü iribaş kaplumbağa yuva yaparak, yumurtalarını bırakmaktadır. Son yıllarda yapılan farkındalık çalışmaları nedeniyle deniz kaplumbağalarıyla ilgili kamu kurumları, turistik işletmeler ve vatandaşların duyarlılığı oldukça artmıştır. Bu kaplumbağalarla ilgili gerekli yardımları gösteren Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü’ne, Güzelçamlı Jandarma Komutanlığı’na, Güzelçamlı Balıkçı Barınağı görevlilerine ve duyarlı vatandaşlara teşekkür ederiz” dedi.

POPÜLASYONUNA ENGEL OLUNMAMALI

Yeşil deniz kaplumbağalarının carettalar ile karıştırıldığını belirten Sürücü, “Deniz kaplumbağaları arasındaki tek otçul tür olan yeşil kaplumbağaların sağlıklı denizler için önemi büyüktür. Türkiye’de iribaş deniz kaplumbağası olan carettalarla çok karıştırılır. Akdeniz popülasyonunun en önemli yuvalama kumsalları Türkiye’dedir. Ülkemizin Mersin, Adana, Hatay ve Batı Akdeniz’de bazı kumsallarda yuva yaparlar. Kuşadası gibi zengin Posidonia Oceanica türü deniz çayırlarının olduğu bölgeleri beslenme için kullanırlar” diye konuştu.