Aydın'ın Karacasu ilçesi Yaykın Mahallesinde geçen yıla kadar kahvehaneye gidip haberleri izleyen Mestan Kocabıyık, uzun yaşamının sırrının temiz havada yaşamak ve bol yoğurt tüketmekte saklı olduğu kaydediliyor. Gençliğinde kendi yaptığı pekmezden bolca yemeden evden çıkmadığını belirten, ayrıca zeytinyağı ile ünlü Yaykın'da yaşayan Kocabıyık’ın yaşam sırrında hayatı boyunca sigara içmemiş olmasının da etkisi olduğunu ifade ediyor. Nüfus kağıdında doğum yılı 1917 yazan Kocabıyık’ın asrı deviren yaşına rağmen duyma problemi ve görme azlığı dışında ciddi bir sağlık problemi bulunmuyor. O yıllarda nüfusa birkaç yıl geç yazıldığı da düşünüldüğünde Kocabıyık’ın gerçek yaşının 105-106 olabileceği tahmin ediliyor. 10 yıl içinde düşmeye bağlı yaşadığı kalça kırığı sebebiyle yürümekte zorlanan Kocabıyık’ın geçen yıla kadar kahvehaneye gidip haberleri izlediği aktarıldı.

‘BÖYLE GELDİK GEÇTİK İŞTE’

3 çocuğu ve 15 torunu olduğunu söyleyen Kocabıyık, “103 yaşındayım. 3 çocuğum var. 15’e yakın torunum var. Rençberlik yaptım. 4 sene askerlik yaptım. Kütahya’da acemilikten sonra Balıkesir Manyas’ta askerliğimi tamamladım. 1938’de askere gittim. Piyade olarak başladım askerliğe 9 ay Kaymakam postalığı yaptım. Kaymakamın adı Sırrı Yılmaz’dı. Askerliğim iyi geçti. Kaymakam nereye giderse oraya götürürdü beni. Onun yardımcısıydım. 1942’de askerden geldim. 1944’te evlendim. Eşim 2006’da vefat etti. Ekin biçerdik, tütün dikerdik, rençberlik yapardık, harman kovardık, hepsini yapardık. Kemer Barajında, Sümerbank’ta 1’er ay çalıştım. Ama oradan adam çıkmadık. Sonra tekrar bu kır memlekete geldik. Biraz arazi aldım. Geldik geçtik böyle işte” dedi.

“PEKMEZ VE YOĞURT”

Tarhana çorbasını çok sevdiğini söyleyen Mestan Kocabıyık, “Doğal yoğurt ve doğal süt yedik içtik. Kendim pekmez yapar onu yerdim. Sabah namazından önce mutlaka bir maşrapa pekmez içip yola çıkardım. Allah ne verdiyse onu yedim. Hayatımda hiç zaman sigara ve alkol içmedim. Geçen yıl nüfus dairesine gittim. Orada senin gibi soru sordular bana. Sen ne yedin içitin dedi bana bir memur. Oğlum dedim Allah ne verdiyse onu yedim içtim dedim” ifadelerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANIMIZI CANDAN-CİĞERDEN SEVİYORUM, KENDİSİNİ KÖYÜMÜZE BEKLİYORUM”

Hatırladığı ülke yöneticileriyle ilgili soruyu yanıtlayan Kocabıyık, “Atatürk 1938’de öldü. Kendini görmedim. O öldüğünden ben askere başlamıştım. Celal Bayar, Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan onları hatırlıyorum. Geçen yıla kadar kahveye gidiyordum” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çalışmalarını da çok beğendiğini ifade eden Kocabıyık, “Cumhurbaşkanımız çok güzel. Devletin başında. Yoksulluk yok. Parayı bol veriyor. Kıymet veriyor. Eskiden böyle değildi. Önceden millete bakan yoktu. Şimdi bolluk var. Memnunum. Cumhurbaşkanımıza selam söylüyorum. Cumhurbaşkanımızı köyümüze bekliyorum. Kendisini görmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanım seni çok seviyorum, candan, ciğerden seviyorum. Seni görmek istiyorum. Belki çok iyi ağırlayamam ama gelmesini bekliyorum. Kaymakamımız da iki kez geldi ziyaret etti sağ olsun” ifadelerini kullandı.

ASKERLİK ANILARINI ANLATTI

İçinde bir aşk hikayesi de geçen bir askerlik anısını anlatan Kocabıyık, “Vazife yerinde düğün vardı. Kadınlar oynayıp dururdu. Gençler de onları izliyordu, olay çıkarmayın dedim gençlere. Yaşlı bir kadın beni çağırdı, gençleri elleme dedi. Balıkesir’de bir kız çiçek verdi bana. Tanışmak istedi. Evine gittim, babası vardı, Bey amca dedim, senin kıza talibim dedim. Adam da senden kızı sakınmam ama önce memleketini gezer gelirim dedi. Öyle deyince cesaretim kırıldı. Bugünkü gibi değil. O zaman toprak evler var. Köy denilenecek yeri yok. Askerliğim bitince trenle geldim Nazilli’ye kadar. Baktım vasıta yok. Oradan gelemedim. Bir gece otelde kaldım. Sabahında telgraf çektim. Büyük ağabeyim babamın atıyla Nazilli’ye gelip beni aldı” dedi.

GENÇLER ÇOK ÇALIŞSIN

Gençlere tavsiyelerde bulunan koca çınar, “Gençlere tavsiyem çalışsınlar, çok çalışsınlar. Kimi amelelik yapar, kimi zanaat yapar, kimi ticaret yapar ama ne olursa olsun herkes çalışsın” dedi.

İŞİN SIRRI DOĞAL BESLENME

Kocabıyık’ın oğlu Yüksel Kocabıyık, “10 sene önce sol ayağı kırıldı kalçadan. Traktöre yaslanmak isterken yere düştü. 5 yıl öncede sağ kalçadan kırıldı. Oturmakta kalkmakta zorlanıyor. 5 yıl önceye kadar yürüyebiliyordu. Sorduğun zaman konuşur. Ben askere gittiğimde Atatürk vefat etmişti şeklinde anlatır. Aklına gelen şeyleri anlatır. Allah sağlık sıhhat versin. Ben doğal beslenmeye bağlıyorum. Herkesin evinin bahçesinde 50 koyunu keçisi vardı. Doğal yoğurt süt kullanılırdı. Şimdi her şey ilaçlı. Şimdi 4 mevsim domates var. Biz yazın kurutur kışın yerdik. Babam Karacasu’nun en yaşlısı. Öğle saatlerinde güneş görmesi için dışarı çıkarıyoruz. Sonra uykum geldi diyor yoruldum diyor, getirip yatırıyoruz. Herhangi bir sağlık sorunu yok. Sadece görme ve duyma azlığı var” şeklinde babasını anlattı.

2-3 GÜNDE BİR KOVA YOĞURT TÜKETİR

Mestan Kocabıyık’ın 7 gün 24 saat yanında olan kızı Gülfidan Kocabıyık ise “Gençliğinde hatırlıyorum, sabah namazından önce öküzleri çıkarır çifte giderdi. Tabi o saatlerde hava soğuk. Evden çıkmadan iki maşrapa pekmez içerdi. O da vücudu sıcak tutar. 2006’da öldü annem. Annem anlatırdı, düşman geliyor diye çadırlar toplamışlar. Tam yola çıkacaklar. Nazilli’den Yunan geri döndü diye haber gelmiş. İşin sırrı doğal yaşam. Bal, pekmez, zeytinyağı çok yararlı. Eskiden yoğurdu kendi yetiştirdiğimiz koyun keçi sütünden yapardık. Hala 2-3 günde bir günde bir kova yoğurdu tüketir. Canı istediği zaman yer. Ben hormonsuz beslenmeye, doğal yaşama bağlıyorum” dedi.

DOKTOR TAHLİLLERE BAKTI ŞAŞIRDI

Sözlerini sürdüren Gülfidan Kocabıyık, “İçki içmemiş, alkol kullanmamış, sigara kullanmamış. 2016’da ameliyat ettirdik. Bütün tahliller yapıldı. Doktor tahlillere baktı ciğerleri sapa sağlam dedi. Sigara kullanmadığı için ciğerleri, kalbi çok sağlam dedi doktor. Yaşatırsam bir 10 yıl daha yaşar dedi. Her organı sağlam dedi. O yaşta ameliyat etmeyi göze aldı doktor. Çok sağlam dedi. Temiz havada yaşadığından. 10 yıldır kömür yakıyoruz. Önceden doğal odun yakardık. Şimdi kendisi de diyor benim bacağım ağrımasa hiçbir ağrım yok diyor. Sigara-alkol içmemiş olması, doğal beslenme, etkili oldu. Ekmeğinden tut her şeyinde katkı maddesi var şimdi” ifadelerini kullandı.