Zeytinyağı, Amerika ve İtalya’da, dünyanın önde gelen zeytinyağı markalarının katıldığı yarışmalardan altın madalya ile dönerken bu yılın başında düzenlenen yarışmaların sonuçları, koronavirüs pandemisi nedeniyle yeni açıklandı. İtalya’da da düzenlenen EVO IOOC Uluslararası Zeytinyağı Yarışması 2020’de 25 ülkeden 500’ü aşkın marka arasından altın madalyaya layık görüldü. Üçüncü altın madalya ise Zeytin Dostu Derneğinin ulusal düzeyde düzenlediği, 13. Natural Sızma Zeytinyağı Yarışması’nda kazanıldı. Aynı yağ geçtiğimiz yıl da NYIOOC’de “En Baba Yağ” (A Robust) dalında altın madalyaya layık görülmüştü.

ASİT ORANI DÜŞÜK, POLİFENOL DEĞERİ YÜKSEK

Organik tarıma önem veren Değirmen Eko Yatırım'ın Sahibi Gürsel Tonbul, Kuşadası Körfezi'nde zeytinciliğin en önemli yerlerinden olan Davutlar Mahallesi ve civarında yetiştirilen Memecik zeytininden sıkılan ve sofraları süsleyen “Yerlim/Ania Pregreen” zeytinyağının oluşumuna kadar olan süreyi anlattı. Tonbul, “Zeytin hasadı ve sıkımına eylül ayının son haftasında başlandı. Henüz gök yeşilken hasat edilen Memecik zeytinleri aynı gün, birkaç saat içerisinde sıkım için kendimize ait fabrikaya ulaştırıldı. Isıl işlem uygulanmadan soğuk kuru sıkım ile zeytinyağı hamurdan ayrıştırıldı. Bekletilmeden kağıt filtreden geçirilerek şişelendi. Hasattan şişeye hızlı bir çalışma yapıldı” diyerek zeytinyağının en önemli özelliğinin çok düşük asit, yağa değer katan polifenol değerinin ise çok yüksek olmasından kaynaklandığını söyledi.

"ÇİĞ OLARAK İLAÇ NİYETİNE KULLANILMALI"

Altın madalya kazanan yağın ilaç niyetine kullanılmasını öneren Tonbul, “Bu yağ yeşil zeytinden üretildiği için acı bir yağ, rengi nane likörü renginde. Kıvamı yoğun, hem de biraz yakıcı bir yağdır, hiçbir şekilde pişmemesi, çiğ tüketilmesi gerekiyor. İlaç niyetine kullanılmalı, sabahları aç karnına birer yemek kaşığı içildiğinde içerdiği polifenol değerleri nedeniyle ağzınızdan başlayarak tüm sindirim sisteminizdeki her türlü yara, rahatsız edici hastalıkları iyileştirici etkisi var. Gastronomik değeri çok yüksek bir yağ. Çok özgün salatalarda kullanılabilir, çok özgün mezelerde pişme işlemi tamamlandıktan sonra üzerine ilave edilerek çiğ olarak tüketilebilir” dedi.