Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıkladığı yeni normalleşme adımlarını değerlendiren Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, 1 Haziran’ın önceden belirlenmiş bir tarih olduğunu söyledi. 1 Haziran'dan itibaren hayatın normale dönmeye başlayacağını dile getiren Ertuğrul, “Sayın Cumhurbaşkanı yeni normalleşme adımlarını teker teker sayarken hep ısrarla konuştuğumuz bir şeyi de vurguladı Bu açılımlar yapılacak ama buradaki işleyiş biçimi, davranışlar nasıl olması gerektiği kendi kurumlarınca belirlenecek kurallar dahilinde olacak. Örneğin spor karşılaşmalarının veya konserlerin, ören yerlerindeki ziyaretlerin nasıl olacağı o kurumların bağlı olduğu kurumsal yapılar tarafından belirlenecek kurallarla olacak. Her kurumsal yapı, her işletme artık rehberlerle yaşamaya alışacak. Yani oranın içerisine girdiğimizde nasıl davranmamız gerektiği, ne şekilde olması gerektiği adım adım belirlenecek ve o kurullarla yaşayacağız” dedi.

KALABALIKTAN UZAK DURUN

Kurallara ne kadar uyulduğu, olgu sayıları, hastaların artıp azalması durumuna göre kısıtlamaların artacağını veya azalacağını belirten Prof. Dr. Ertuğrul, şunları söyledi: “Daha önce Sağlık Bakanı'nın açıkladığı bir kurallar dizisi vardı. Her kişi kendi güvenlik çemberini oluşturacak yaşayacak bundan sonra. Aslında Cumhurbaşkanının açıklaması da buna benzer bir biçimde onu destekler nitelikte. Kendi güvenlik çemberimiz dediğimiz zaman da aklımıza üç unsur geliyor zaten. Birincisi maske, ikincisi sosyal mesafe, üçüncüsü de el hijyeni ya da hijyen kurallarına dikkat etmek. Yani bundan sonra dışarıda yaşarken, o kurumsal yapıların, işletmelerin kurallarına uygun biçimde, o binanın içine kaç kişi girmesi gerekiyorsa o kadar insan girerek, kalabalık ortamlardan uzak durarak, kendi güvenlik çemberimizde yaşayacağız. Bunu başarmak zorundayız çünkü virüs hala dolaşıyor."

KIŞ MEVSİMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Olgu sayılarının tekrar binin üzerine çıkmasının endişelendirdiğini ifade eden Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Pozitif olgu-test oranına baktığımız zaman da 4.9'a kadar çıktı. Bu oran 2,5'lara kadar düşmüştü halbuki. Çok iyi bir noktadaydık. Yani bunu denetleyerek gitmek zorundayız. Benim korkum İtalya'ya bakınca görüyoruz. Önlemler kalkmaya başlayınca, gevşemeler başlayınca insanlar sanki hiç yaşamamış gibi geçmişi unutarak aynı şekilde yaşamaya başladılar. Bizim bunu yapmamamız gerekiyor. Belki yaz etkisiyle hasta sayılarını kontrollü tutsak da Güney Amerika şu an salgının odak noktası oldu. Çünkü kış mevsimine girdi ve hasta sayıları artmaya başladı. Bizim bunu eylül ekimde yaşamamamız için şimdiden bunlara hazırlıklı olmamız gerekiyor" diye konuştu.