Nazilli’nin kırsal Bozyurt Mahallesinde yaklaşık 2 ay önce özel bir şirket tarafından başlanan JES çalışmalarını protesto etmek için sondaj çalışmasına başlanan işletme önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin’in yanı sıra Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Nazilli Baro Temsilcisi Avukat Emel Şahin, CHP Nazilli İlçe Başkanı Serkan Sevim, İYİ Parti İlçe Başkanı Cihat Öztürk, Demokrat Parti Nazilli İlçe Başkanı Mustafa Uysal, STK temsilcileri, sendika temsilcileri, parti temsilcileri, çevreci dernekler, gönüllü çevreciler ve Bozyurt halkı destek verdi. Basın açıklaması sırasında Jandarmanın çevrede güvenlik tedbiri aldığı görüldü.

“JES BÖLGELERİ ANTİK KENTLERİ ÇOK SEVİYOR”


Bozyurt Mahallesi için kendisine 2 ay önce bilgi geldiğini söyleyen CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül: "Geldim ziyaret ettim. Ağaçlar bir gün önce kesilmiş, bir tek kök göremedim. Burada yaklaşık 80’e yakın zeytin ağacı varmış. Hepsi kesilmiş. Şimdide ne halde görüyorsunuz. Nerede Zeytin Kanunu, nerede gerekli mesafe. Bir tarafta evler, yaşam yerleri, birinci sınıf tarım aarazileri, bir tarafta Mastaura Antik Kenti. Jes bölgeleri antik kentleri çok seviyor. Karacasu Afrodisyas gibi. 11 kuyu çalışmalara başladı. Yaşam hakkının olduğu yerlerde devlet bunun tedbirini alır. O nedenle kişinin malı, şirketin malı düşünülmez. Hukuka saygısı, yargıya saygısı, yaşam hakkına saygısı olmayan JES lobisi Aydın’ı merkez kabul etti. Aydın’da şu anda Anayasanın ilgili maddeleri ihlal ediliyor. Yasalar bir tarafta, fırsatçılık yapılıyor. Vatandaşa evde kal deniyor, ama JES’cilere devam deniyor. Bu konuda da yargı süreci devam etmektedir."

“TAVİZ YOKTUR”


Jeotermal konularından yanlış bir algılamalarında olduğunu ifade eden Süleyman Bülbül, “Belediyelerin işletme ruhsatı verme yetkisi yoktur. Bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisi belediyeleri, İYİ Parti belediyeleri bu konuda tavrını koymuştur. Başkan Özcan başından beri bu JES’in takipçisi olmuş, yanlış işlere gereken işlemi yapmıştır. Bu konuda herhangi bir taviz yoktur” ifade etti.

“UZUN YAŞAM BÖLGESİ OLARAK KALMAK İSTİYORUZ”


Jeotermal arama ruhsatlarını belediyelerin vermediğini söyleyen Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, “Keşke yasalarda değişiklik yapılmamış olsaydı, bizim yetkilerimiz çeşitli, bakanlıklara devredilmemiş olsaydı bunların gereklerini rahatlıkla yerine getirebilirdik. Biz akaryakıt istasyonu konusunda dahi halk sağlığını kontrol ediyoruz. Bu işler yapılırken arazide bütün ilgili birimlerimiz gerekli kontrolleri yaptılar. Bütün değerlendirmelerin yapılmasını sağladık. Hukukçu arkadaşlıklarımız da bu konuda gerekli araştırmayı yaptı. Yasal işlemleri tamamlıyorlar. Ama sonuçta bize geldiklerinde bütün değerlendirmeleri yapacağız. Bölgede incir, zeytin yetişmekte bölgemiz Uzun Yaşamı Bölgesi, böylede kalmak istiyoruz. Belediye olarak halk sağlığını hem korona virüs salgını döneminde hem de burada aynı hassasiyeti gösteriyoruz.”

“BU KADAR BEREKETLİ BİR TOPRAK JES’E FEDA EDİLEMEZ”


Muhatap olunan olayın bir facia olduğunu dile getiren İYİ Parti Aydın Milletvekili Adnan Sezgin, “Biz Koronavirüsle salgınıyla mücadele ederken, iktidar ve JES işletmeleri bu fırsatı değerlendirip talana başladılar. Adeta Aydın’ın bütünü kocaman bir JES makinasına dönüştürülmeye çalışıyor. Bu virüs olayı ortaya çıktıktan sonra Karacasu gündeme geldi, Bozyurt gündeme geldi, Kuyucular daha bir hamle yaptı. Yılmazköy’de bizim sürekli olarak vurguladığımız risklerden birisi yaşandı. Son olarak Kızılcaköy’de yeni bir hamleye girdiler. Bu gerçekten çok ayıp. Aydın’ın bütün verimli arazisinin geleceğinin ve geçmişinin heba edilmesine hayır diyoruz. Hepimizde topyekûn hayır demeliyiz. Çünkü bu kadar bereketli bir toprak JES’e feda edilemez. Bu milli enerji değildir, bir milli tahribattır. Vatandaşlarımızın itirazı ve direnmesi bazı noktalarda başarıya ulaşıyor, Salda Gölü bunun bir örneğidir. Bunun için hepimiz çok dikkatli olmalıyız. Toprağımızı ve insanımızı sevmeliyiz. Ve JES işletmeleri akıllarını başlarına alana kadar, iktidarda mevcut yasayı değiştirene kadar direnişimizi sürdürmeliyiz” ifadelerine yer verdi.

“AYDIN’DA HASTALIKLAR ARTTI”


Ekolojik dengenin her geçen gün arttığını ifade ederek grup adına açıklamalarda bulunan CHP İlçe Teşkilatı Hukuktan Sorumlu Başkan Yardımcısı avukat Halil Şakar, “Bölgemiz her geçen gün artan jeotermal santrallerden doğaya salınan katı, sıvı, gaz atıklarla çevresel olarak hızla zehirlenmekte ve ekolojik denge her geçen gün, her geçen saat bozulmaktadır. Bölgedeki zeytin ve incir ağaçları hızla kurumakta ve kanser vakalarında hızla artış görülmektedir. Hemşerilerimiz üzerinde bir inceleme yapılmış ve "dolaşım yolu hastalıkları yüzde 48, kanser vakaları yüzde 17, solunum yolu hastalıkları yüzde 12 arttığı tespit edilmiştir.”

“ZEYTİN AĞAÇLARI KATLEDİLMİŞTİR”


Yapılan testlerde Türkiye'de hava kalitesi en düşük il ne yazık ki Aydın olmuştur diyen Şakar, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hava kalitesi izleme istasyonlarının Aydın’ın hava kalitesi inceleme raporlarına göre, hava kalitesi indeksi 499 olarak tespit edilmiştir. Bu tespit neticesinde Türkiye'de hava kalitesi en düşük il ne yazık ki Aydın olmuştur. Artık bu çevre katliamına dur demek istiyoruz. Şu anda burada bulunmamızın sebebi yine bir jeotermal tesisin buraya hukuksuz bir şekilde kurulmak istenmesi jeotermal tesisin kurulacağı alanda çok sayıda zeytin ağacı katledilmiştir” dedi.

“BU TOPRAKLAR HEPİMİZİN”


Çevreciliğin siyaset olmaz dediği açıklamasının sonunda Avukat Halil Şakar, “Bu topraklar hepimizin, bu hava bu doğa hepimizin. Eğer bizler bugün sahip çıkmaz ve bu çevre katliamına dur demezsek ne yazık ki yarınlar için yaşanılabilir bir çevre kalmayacak. Yaşamımız bize sunulan en büyük armağandır. Bunun bilinciyle Aydınımızın yemyeşil doğası, temiz havası ile yaşanılabilir bir gelecek için el ele vermeliyiz” ifadelerine yer verdi.
Yapılan basın açıklamasının ardından CHP ve İYİ Parti heyeti sessizce bölgeden ayrıldı.